E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Vliv demografického vývoje a 'vytěsňovacího efektu' na poplatkovou politiku obcí v odpadovém hospodářství

Demographic development and behavioural aspects (e.g. 'crowding-out effect') and their impact on the municipal waste charging policy

Zadavatel: GAČR 2016–2018 (č. 16-144095)

Hlavní řešitel: Ing. Jan Slavík, Ph.D. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem

Spoluřešitelé za UK: RNDr. Boris Burcin, Ph.D., RNDr. Tomáš Kučera, CSc., Mgr. Kristýna Rybová (studentka doktorského studia)

Abstrakt:

Demografická změna je společenským fenoménem, který má významné dopady na poskytování environmentálních služeb na místní úrovni. Vývoj demografických charakteristik zásad-ním způsobem ovlivňuje především nakládání s komunálními odpady, neboť právě chování domácností ovlivňuje produkci komunálního odpadu, nakládání s ním (vč. třídění) a účinnost poplatkové politiky obcí.

Environmentální (resp. recyklační) chování také ovlivňují jiné vnitřní a vnější faktory, a to s odlišnou významností. K úspěšnějšímu plnění environmentálních cílů a zvyšování efektivnosti obecních systémů nakládání s odpady upřednostňují místní vlády vnější faktory, jako jsou např. různé systémy plateb (jednotkové platby, nebo platby dle reálné produkce). Teprve tehdy mohou být různé systémy plateb účinné, pokud zohledňují demografické charakteristiky domácností, behaviorální aspekty jejich rozhodování v případě produkce a nakládání s komunálním odpadem a současně i strukturu nákladů obecních systému nakládání (fixní vs. variabilní náklady).

Cíle projektu:

Hlavním cílem projektu je vyhodnotit dopady demografických změn, behaviorálních aspektů (především tzv. vytěsňovacího efektu) a struktury obecních nákladů na odpadové hospodářství na účinnost systému plateb v České republice.

 

Akce dokumentů