E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis z 7. řádného jednání Akademického senátu PřF UK dne 15. 9. 2022

Slib senátorů; Kontrola a schválení zápisu z 6. zasedání 16. 6. 2022; Vyhlášení voleb do studentské komory ASF; Svěření nemovitého majetku do správy PřF UK v ul. Plavecká 399/11, Praha 2; Zřízení věcného břemene Vodafone; Systém studijních povinností a fungování tutorů; Představení zamýšlených změn v podmínkách přijímacího řízení do DSP s nástupem do akademického roku 2023/2024; Informace z jednání AS UK; Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS; Sdělení a informace; Různé

Přítomni:         dle prezenční listiny 

Omluveni:       dle prezenční listiny 

Hosté:             dle prezenční listiny 

 

Program zasedání:

1)Schválení programu zasedání

2)Slib senátorů

3)Kontrola a schválení zápisu z 6. zasedání 16. 6. 2022 

4)Vyhlášení voleb do studentské komory ASF

5)Svěření nemovitého majetku do správy PřF UK v ul. Plavecká 399/11, Praha 2

6)Zřízení věcného břemene Vodafone

7)Systém studijních povinností a fungování tutorů  

8)Představení zamýšlených změn v podmínkách přijímacího řízení do DSP s nástupem do akademického roku 2023/2024

9)Informace z jednání AS UK

10)Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS

11)Sdělení a informace 

12)Různé

 

1.      Schválení programu zasedání

Usnesení 7.1

Akademický senát PřF UK schvaluje program jednání v navrženém znění.

Hlasování: 18/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

2.      Slib senátorů

Někteří studenti ukončili studium a již nebudou pokračovat v další etapě studia na PřF UK. Poděkování patří Kateřině Marcollové a Anetě Formáčkové.

Lucie Pražáková není dočasně student.

Předseda R. Perlín přečetl slib.

Noví senátoři: Alois Burian (Geologická sekce) a Tereza Kořánová (Biologická sekce) slib složili a podepsali. 

Předseda R. Perlín popřál novým senátorům hodně štěstí a radosti. 

 

3.      Kontrola a schválení zápisu ze 6. jednání ze dne 16. 6. 2022

K zápisu nezazněly zásadní připomínky, pouze úpravy dílčích formulací, překlepů či drobných oprav (A. Altová, K. Bubeníková).

Zápis byl zveřejněn 27. 6. 2022 na adrese 

https://www.natur.cuni.cz/fakulta/senat/zasedani/zapisy/2022/zapis-z-6-radneho-jednani-akademickeho-senatu-prf-uk-dne-16-6-2022

 

Usnesení 7.2

ASF schvaluje zápis z 6. jednání ASF ze dne 16. 6. 2022.

Hlasování: 18/0/0  
Návrh usnesení byl přijat.

 

4.     Vyhlášení voleb do studentské komory ASF

Úvodního slova se ujal předseda R. Perlín a předložil důvodovou zprávu.

 

Důvodová zpráva:

Podle aktualizovaného Volebního řádu PřF UK musí do konce listopadu proběhnout volby do studentské komory ASF. Proto je nutné vyhlásit termín voleb a stanovit volební komisi. Volby vyhlašuje předsednictvo, ale je důležité společně domluvit termíny a zvolit volební komisi.

Termín voleb: nejméně 2 a nejvýše 4 po sobě následující dny, kdy se na fakultě koná výuka, tak, aby každý den bylo možno hlasovat na každém stanoveném místě nejméně 4 hodiny. Volby se konají v pracovních dnech. 

Forma voleb: elektronické volby

Volební komise: nejméně 4 osoby z každé sekce jeden. Ve volební komisi musí být zástupci akademické obce z každého okrsku, a to pouze takoví, kteří sami nekandidují.

 

Usnesení 7.3

ASF vyhlašuje termín voleb do studentské komory na dny: 8.–10. 11. 2022 (Út – Čt).

ASF schvaluje elektronickou formu voleb.

ASF volí volební komisi ve složení: M. Mazuch (geologie), M. Jeníček (geografie, předseda), J. Hraníček (chemie), P. Škaloud (biologie)

Hlasování: 16/0/2
Návrh usnesení byl přijat.

Sen. T. Svoboda prosí, aby byly volby dobře propagovány a tím byla zajištěna vysoká účast u voleb. Sen. J. Pačes apeluje na volební komisi, aby dostatečně (a včas) artikulovala termíny voleb. Předseda R. Perlín přislíbil aktivní účast OVV.

 

5.     Svěření nemovitého majetku do správy PřF UK v ul. Plavecká 399/11, Praha 2

Úvodní slovo přednesl tajemník K. Mozr, který předložil důvodovou zprávu:

 

Důvodová zpráva:

Po předchozích jednáních v orgánech PřF UK a Univerzity Karlovy, zakoupila Přírodovědecká fakulta UK (ze svých vlastních zdrojů) nemovitost v ulici Plavecká 399/11, Praha 2. Nákupem byly získány par. č. 1341 (jejíž součástí je samotná nemovitost) a dále náležející pozemky par. č. 1342/1 a par. č. 1342/2, katastrální území Nové Město. Celý proces nákupu a převodu nemovitosti a pozemků je již u konce a Univerzita Karlova je právoplatným majitelem.

V tuto chvíli je nutný souhlas ASF, aby byl tento objekt a k němu patřící pozemky, v souladu s Opatřením rektora č. 52/2017, ve znění OR č. 40/2019 ke správě nemovitého majetku, svěřen do správy PřF UK.  

V rámci diskuse se sen. M. Jeníček dotázal, jaký je momentálně plán s nemovitostí. Tajemník K. Mozr informoval, že byl objekt vyklizen a nyní probíhají přípravy tak, aby byl objekt použitelný. Je nutné vybudovat rozvody technické infrastruktury, výtah na zadní fasádě domu, znova rozvrhnout původně bytové prostory pro kanceláře apod. KD vzneslo požadavek, aby byl v objektu i větší prostor pro cca 30 osob. KD bude předložen upravený návrh využití ploch v jednotlivých podlažích. Tajemník dále stručně informoval o požadavcích, které jsou kladeny na OSBI, které nyní chystá plán, včetně finančního výhledu. Sen. M. Jeníček se dále tázal na časový výhled. Tajemník K. Mozr informoval, že bude třeba ještě stavebního povolení, jelikož bude třeba rozsáhlejších úprav (statika apod.). Výhledem je, že letní semestr 23/24 by mohl probíhat v Plavecké. Děkan J. Zima dodal, že před kolegiem leží rozhodnutí, zda dělat veškeré velké úpravy najednou, nebo úpravy rozdělit. 

Předseda R. Perlín promítl obrázek budovy a plán z Katastru nemovitostí a popsal jednotlivé části budovy, jako jsou například okna, dvůr a bývalý pneuservis, typy podlah atp. a přibližné plány a představy s budovou. 

Dle tajemníka K. Mozra byla instalována závora při vjezdu do dvora a bude třeba udělat novou bránu. 

Předseda R. Perlín požádal, aby byla do plánování rekonstrukcí zahrnuta i Komise pro rozvoj ASF. 

 

Usnesení 7.4 

ASF souhlasí se svěřením nemovitého majetku na adrese Plavecká 399/11, Praha 2, na pozemku par. č. 1341 a přilehlých pozemků par. č. 1342/1 a par. č. 1342/2 do správy PřF UK. 

Hlasování: 18/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

6.     Zřízení věcného břemene Vodafone

Úvodní slovo přednesl tajemník K. Mozr, který předložil důvodovou zprávu:

 

Důvodová zpráva:

Předkládáme souhlasné stanovisko k návrhu společnosti Vodafone Czech Republic, a.s., o uzavření Smlouvy o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene k tíži pozemku par. č. 1413/1, k.ú. Nové Město. Jedná se o zřízení přípojky veřejné komunikační slaboproudé sítě. Tato přípojka nebude vedena přímo na pozemku, na kterém je plánována výstavba Globcentra.  

 

Tajemník K. Mozr dále informoval, že fakulta vlastní pozemek, který aktuálně je využíván jako chodník v ulici Horská. Zároveň informoval, že proběhlo jednání přímo s Vodafone a ve spolupráci s předsedou R. Perlínem (který promítl Google Street View) popsal, kde přesně má ležet plánovaná přípojka. Vodafone i RUK souhlasí s tím, že pokud by bylo ze strany PřF UK třeba udělat překládku (např. z důvodu stavby Globcentra), učiní toto společnost Vodafone Czech Republic, a.s., na vlastní náklady. Stejně tak bude fakultě umožněno případné napojení k přípojce. 

 

Usnesení 7.5

ASF souhlasí s uzavřením Smlouvy o smlouvě budoucí o zřízení služebnosti uzavřená podle ust. §1257, 1785 a násl. zákona. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a podle ust. § 104 odst. 3 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích ve znění pozdějších předpisů. 

Hlasování: 19/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

7.     Systém studijních povinností a fungování tutorů  

Úvodní slovo přednesl Sen. P. Škaloud. Informoval, že má pocit, že je systém studijních povinností a termínů velmi komplikovaný, a to dle jeho názoru vede k tomu, že se studenti zapomínají přihlašovat na obhajoby.

Reagoval prod. P. Chromý, který poděkoval za podnět sen. Škalouda a využil příležitost k osvětě v této problematice, kdy zmínil, že vysoké školy dostaly od státu právo realizovat vzdělávací činnost za jasně daných pravidel, daných zákony a vnitřními předpisy Univerzity a fakulty. Tyto předpisy musí být v souladu se správním řádem, přičemž existují činnosti, které není možné změnit, pokud se neupraví v předpisech. Vnitřní předpisy na PřF UK určují, že děkan má právo stanovit termíny, viz. Harmonogram školního roku a tyto termíny by se měly dodržovat. Ačkoliv dříve byly udělovány výjimky, v posledních letech je snaha již tak nečinit a nevytvářet prostor pro různé precedenty a výjimky neposkytovat. Studijní oddělení se snaží vždy na základě podané žádosti/stížnosti zkontrolovat celý proces, zda termíny apod. byly včas vyhlášeny apod. – pokud tomu tak je, tak není možné výjimky udělit. V tomto směru se prod. P. Chromý domnívá, že lze hodnotit kladně působení tutorů, kteří spolupracují se SKAS, vytváří kampaně připomínající např. právě přihlašování na SZZk apod., což se projevuje mj. i na snižujícím počtu žádostí o udělení výjimky. S ohledem na vypisované termíny je prod. P. Chromý pro sjednocení, a to jak odevzdání práce, tak přihlášení se ke SZZk. 

Sen. P. Škaloud poděkoval a souhlasí s vyjádřením a návrhem sjednocení termínů. 

Prod. P. Chromý rovněž upozornil, že řada vyučujících nedodržuje elementární pravidla, jako termíny vypisování zkoušek apod. V návaznosti na to předseda R. Perlín připomněl, že na fakultě se pohybují vědecko-pedagogičtí pracovníci na dvou pólech – na jedné straně mají svobodné tvůrčí prostředí, ale na druhé straně jsou zároveň i pro studenty úřadem, a musí tak dodržovat pravidla, která jsou obecně platná. 

V rámci následné diskuse zazněly další komentáře k této problematice:

●      Sen. D. Vašek chápe, že se někteří studenti nezvládnou zapsat ke SZZk, ale na druhé straně stovky studentů to zvládne.  Dle jeho názoru je zvláštní, že to, že odevzdají práci neznamená, že jsou automaticky přihlášení – není možné, aby odevzdání práce možné brát rovnou jako přihlášení k obhajobě? Ohledně role tutorů se domnívá, že tutoři vznikli jako poradci studia, ale ne jako ti, co by měli „vést studenty za ruku“. 

●      Sen. M. Kotora: vznesl dotaz, jak by to správně mělo vypadat s termíny? P. Chromý odpověděl, stejně jako na dílčí podněty sen. J. Žurmanové.

●      Sen. A. Altová: technikálie se dají vyřešit na setkání studijní komise, ale především by se mělo zaměřit naškolitele, kteří by měli „edukovat“ studenty a termíny jim připomenouti.

●      Sen. J. Pačes se domnívá, že není v silách tutorů toto řešit, nejlépe může pomoci školitel, ale není a nemůže za to být zodpovědný.

  • Děkan J. Zima upozornil, že každá výhoda má své nevýhody (sloučení může znamenat zkrácení termínu).

R. Perlín zhodnotil diskusi, poděkoval za podněty a požádal studijního proděkana, aby podněty z diskuze využil při další úpravě vnitřních pravidel pro studium na PřF UK.

 

 

8.     Představení zamýšlených změn v podmínkách přijímacího řízení do DSP s nástupem do akademického roku 2023/2024

Úvodní slovo přednesla prod. M. Teplá, která připravila návrh změn v podmínkách přijímacího řízení do DSP a předložila následující informaci:

 

Z důvodu opakovaných stížností garantů DSP a předsedů komisí pro přijímací zkoušku do DSP budou navrženy změny podmínek přijímacího řízení do DSP. 

Změnami jsou 1) zrušení bonifikace a 2) dodání Informace o plánovaném disertačním projektu jako povinné přílohy k přihlášce. U DSP, které nemají zájem o dodání Informace o plánovaném disertačním projektu, bychom tuto přílohu jako povinnou nevyžadovali.


Vysvětlení požadovaných změn: V tuto chvíli je možné přidělit bonifikaci ve výši 0-30 bodů pouze za dodání anotace s tím, že je-li anotace dodána, automaticky je přidělena studentovi výše stanovené bonifikace, aniž by komise mohla posoudit její kvalitu. Automatické přidělení plného počtu bodů za bonifikaci (tedy za dodání anotace) je neefektivní a nevede k vytřídění kvalitních uchazečů. Dodání návrhu disertačního projektu byl požadavek mnohých oborových rad. Představení Návrhu disertačního projektu v rámci pohovoru je navíc uvedeno u většiny DSP v současně platných podmínkách. 

Předsedové oborových rad mají možnost do 20. září se vyjádřit, zda navrhované změny přijímají a zda příloha Představení Návrhu disertačního projektu bude pro jejich obor povinnou. 

Po projednání ve studijní komisi bude projednáno na jednání ASF v říjnu 2022.

 

K předložené problematice proběhla následně diskuse:

●      Děkan J. Zima se domnívám, že by bylo dobré, kdyby v rámci návrhu disertačního projektu bylo vyjádření potenciálního školitele.

●      Sen. D. Vašek se zeptal, zda když se zruší 30 bodů bonifikace, tak zda se bude vůbec návrh hodnotit? Reagovala prod. M. Teplá tím, že záleží na oborové radě – nemělo by se hodnotit předložení projektu jen v rozdělení ANO vs. NE, ale naopak by toto dávalo prostor pro hodnocení kvality zamýšleného projektu. Sen. D. Vašek se v této souvislosti obává, aby se nedávalo dopředu vědět, jakou váhu má hodnocení návrhu doktorského projektu – dle prod. M. Teplé se toto nezveřejňuje, mělo by to vést k tomu, aby komise měla co největší možnost zjistit zaujetí i proveditelnost řešení projektu v rámci ústního pohovoru.

●      Sen. J. Žurmanová vznesla dotaz, zda navrhované řešení není v rozporu s tím, že není povinností mít v době přihlášení potenciálního školitele.

●      Děkan J. Zima reagoval, že je problém, když je dobrý projekt, ale bez vyjádření školitele – oborová rada pak musí hledat vhodného školitele, který by se uchazeče mohl ujmout…; navíc není možné automaticky přijímat každého, kdo odevzdá projekt se souhlasem školitele.

●      Prod. P. Chromý připomněl, že každý krok zpět nemusí znamenat regresi… bonifikace se ukázaly např. v programech geografie jako nesmyslné – musely se udělit body za projekty, které byly nekvalitní; připomněl také, že s ohledem na plánované změny ve financování se jeví, že toto opatření bude jen na přechodnou dobu, po novele VŠ zákona a změně podmínek pro vyplácení stipendií doktorským studentům budeme rádi, že máme zkušenost se STARS.

●      Sen. S. Janoušková podpořila myšlenku na povinnost vyjádření potenciálního školitele, a to ideálně i s podpisem, načež prod. M. Teplá reagovala, že zajištění podpisu není v souladu s rektorátními pravidly – dle jejího názoru je doba mezi odevzdáním přihlášky do DSP a samotným termínem přijímacích zkoušek  je dostatečně dlouhá na ověření, zda potenciální školitel o studentovi ví.

●      Prod. P. Chromý objasnil současnou situaci kolem obsahu této důvodové zprávy, preferuje dohodnutí na úrovni sekcí, než jednotlivých oborových rad.

  • Předseda R. Perlín poprosil prod. M. Teplou, aby dále vedla diskusi se studijní komisí, aby se k tomu studijní komise vyjádřila před dalším jednáním na ASF. 

 

 

9.     Informace z jednání AS UK

Sen. A. Altová informovala o projednávaných tématech v rámci AS UK:

●     naposledy se AS UK sešel v červnu, přes léto se uskutečnila per rollam dvě jednání, v rámci kterých se volil jeden zástupce z řad AS UK do Rady pro rovné příležitosti (byl zvolen Mgr. Tomáš Konečný z FF UK) a dva zástupci do Výběrová komise pro pozici ombudsmana/ky UK (byli zvoleni Mgr. Eliška Voříšková z FaF UK a prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc. z 1. LF UK) 

●     momentálně probíhá výběr ombudsmana (dle informací proděkana Chromého se přihlásilo více uchazečů)

●     po krátké a intenzivní spolupráci ukončila svou činnost na pozici vedoucí KaM ing. Valdová, je vypsáno nové výběrové řízení

 

 

10.  Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS

Sen. R. Pileček informoval, že SKAS neprojednával žádné žádosti.

 

 

11.  Sdělení a informace

●     Předseda R. Perlín: 

-       Předsednictvo ASF bylo zmocněno k rozhodovací pravomoci ve věcech, která nesnesou odkladu. V stanovém v období 16. 6. 2022 – 15. 9. 2022 předsednictvo ASF žádné rozhodnutí neučinilo. Dnešním dnem toto zmocnění skončilo. 

-       15. prosince 2022 naposledy vaří menza, ve vedlejší zahradě bude „kontejnerová“ menza, která bude fungovat jako výdejna.

●     Sen. K. Komrsková: 

-       Dotaz ohledně promocí – informace ohledně konání promocí pro nové habilitované pracovníky byla doručena jen šest týdnů předem, kdy je dán pevně termín a čas a je „nepřípustné přesunu na jiný termín“ – dle jejího názoru je tato informace dávána poměrně pozdě, navíc je pouze jeden termín ročně, a celý proces je málo flexibilní; reagoval prod. P. Chromý, že problémem je především míra komunikace ze strany rektorátu, podnět bude předán na RUK, ale obává se, že změna bude asi obtížná.

●     Sen. A. Altová: 

-       SKAS by rád uspořádal akci 26. 10. 2022 pro Spolky „Přírodovědci sobě“ – tajemník K. Mozr prohlásil, že děkanát podpoří tuto akci, doporučuje organizátorům spojit se s OVV a dr. Anderlem ohledně propagace.

-       Informovala, že se šíří dotazy ohledně online výuky z důvodu úspory tepla – prod. M. Teplá reagovala, že na setkání proděkanů s paní prorektorkou Martínkovou zaznělo jasné sdělení, že by měla být prezenční výuka, pokud nepřijde nařízení „shora“; prod. P. Chromý informoval, že univerzita do zálohy připravuje instrukce, pokud by se přecházelo na jinou formu, než prezenční výuky (ale jako včasná příprava na potenciální situaci).

●     Taj.. K. Mozr: 

-

 

 

 

12.  Různé

Termíny jednání ASF: 

Termíny jednání ASF jsou naplánovány na období září 2022 – březen 2023 takto: 15. 9., 20. 10., 24. 11., 15. 12. 2022; 19. 1., 16. 2., 16. 3. 2023

Jednání se uskutečňují vždy čtvrtek ve 14:00 v místnosti Pravá rýsovna v budově Albertov.

Termíny jsou zapsány do digitálních kalendářů senátorů. 

 

Přehled kontaktů:

Společná hromadná adresa ASF                                  akadsen@natur.cuni.cz

Předsednictvo ASF                                                      senat@natur.cuni.cz

Ekonomická komise                                                    ekonomicka.komise@natur.cuni.cz

Komise rozvoje                                                            rozvoj.komise@natur.cuni.cz

Legislativní komise                                                     legislativni.komise@natur.cuni.cz

Studijní komise                                                            studijni.komise@natur.cuni.cz

Vkládání informací na web ASF (Matyáš Hiřman)    matyas.hirman@natur.cuni.cz

            

V případě jakékoliv potřeby k dispozici údaje na předsedu ASF: 
perlin@natur.cuni.cz; 702 091 201

 

Zapsali:             Anna Altová, Luděk Šídlo              15. 9. 2022

Ověřil:               Radim Perlín                                    19.9. 2022

Publikováno:     Matyáš Hiřman                              26. 9. 2022

Akce dokumentů