E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis z 10. řádného jednání Akademického senátu PřF UK dne 15. 12. 2022

Úkoly z minulého jednání; Potvrzení výsledků hlasování per rollam; Vyhlášení doplňovacích voleb do studentské komory v okrsku Biologie; Úprava znění a počtu otázek v Hodnocení výuky studenty; Informace z jednání AS UK; Cooperatio; Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS; Sdělení a informace; Různé

Přítomni:         dle prezenční listiny 

Omluveni:       dle prezenční listiny 

Hosté:             dle prezenční listiny 

 

Program zasedání:

1)Schválení programu zasedání

2)Kontrola a schválení zápisu z 9. zasedání 24. 11. 2022 

3)Úkoly z minulého jednání

4)Potvrzení výsledků hlasování per rollam

5)Vyhlášení doplňovacích voleb do studentské komory v okrsku Biologie

6)Úprava znění a počtu otázek v Hodnocení výuky studenty

7)Informace z jednání AS UK

8)Cooperatio

9)Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS

10)Sdělení a informace 

11)Různé

 

 

1.      Schválení programu zasedání

Usnesení 10.1

Akademický senát PřF UK schvaluje program jednání v navrženém znění.

Hlasování: 16/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

2.      Kontrola a schválení zápisu z 9. jednání ze dne 24. 11. 2022

K zápisu nezazněly zásadní připomínky, pouze úpravy dílčích formulací, překlepů či drobných oprav (K. Komrsková, P. Škaloud, M. Jeníček). 

Zápis byl zveřejněn 5. 12. 2022 na adrese 

https://www.natur.cuni.cz/fakulta/senat/zasedani/zapisy/2022

 

Usnesení 10.2

ASF schvaluje zápis z 9. jednání ASF ze dne 24. 11. 2022.

Hlasování: 16/0/0  
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

3.      Úkoly z minulého jednání ASF

Kursové rozdíly při proplácení faktur ze zahraničí 

Odpověď tajemníka K. Mozra na dotaz sen. P. Škalouda:

●      detailní odpověď viz dokument na sdíleném disku

  • stručné shrnutí: na zahraniční cesty se jezdí ve třech možnostech: a) jako student; b) jako student v roli zaměstnance (DPP, DPČ) – má tak nárok na veškeré úhrady cestovních náhrad, tj. platí pro něj Zákoník práce; c) jako zaměstnanec. Možnosti b) a c) jsou spjaty s povinností vybavit zaměstnance zálohou, pokud to neodmítne; u možnosti a) se v OD ke služebním cestám píše, že studentovi se počítají veškeré výlohy spojené s cestou stejně, jako kdyby to byl zaměstnanec. V rámci proplácení výdajů lze proplácet pouze výdaje spjaté s cestou, nikoliv poplatky bance, tj. v případě, že si platí jedinec výdaje sám a poté žádá o jejich proplacení – kurzový rozdíl by se daného jedince netýkal, kdyby čerpal zálohu. 

Scan prvotních dokladů

Odpověď tajemníka K. Mozra:

●      nedoporučuje se, auditoři vyžadují papírovou formu, i když teoreticky může být použita kopie externího účetního dokladu, pokud má potřebné náležitosti…

  • reakce sen. P. Škalouda: je tedy nutné tisknout i doklady, které máme elektronicky v e-mailu? (např. jízdenky, faktury z hotelů apod.); odpověď taj. K. Mozra: ano.

4.     Potvrzení výsledků hlasování per rollam

Na základě žádosti prod. Teplé a v souladu s Jednacím řádem ASF, článek 10 bylo vyhlášeno na dny 25.11.2022–29.11.2022 hlasování Akademického senátu PřF UK per rollam ve věci schválení podmínek přijímacího řízení do doktorských studijních programů.

Usnesení per rollam

ASF schvaluje podmínky přijímacího řízení do doktorských studijních programů pro akademický rok 2023/24 na Přírodovědecké fakultě UK.

Výsledek hlasování: 27/0/0

Hlasování se zúčastnilo 27 senátorů a senátorek

 

Usnesení 10.3

ASF schvaluje výsledky hlasování per rollam ve věci přijímacího řízení pro doktorské studijní programy, které proběhlo ve dnech 25.11.2022–29.11.2022.

Hlasování: 17/0/0  
Návrh usnesení byl přijat.

 

5.     Vyhlášení doplňovacích voleb do studentské komory v okrsku Biologie
 

Úvodní slovo přednesl předseda ASF R. Perlín.

 

Důvodová zpráva:

Protože nebyl zvolen dostatečný počet senátorů do studentské komory v okrsku Biologie musí proběhnout doplňovací volby do tohoto okrsku ASF. Proto je nutné vyhlásit termín voleb a stanovit volební komisi. Volby vyhlašuje předsednictvo, ale je důležité společně domluvit termíny a zvolit volební komisi. Termín voleb: nejméně 2 a nejvýše 4 po sobě následující dny, kdy se na fakultě koná výuka, tak, aby každý den bylo možno hlasovat na každém stanoveném místě nejméně 4 hodiny. Volby se konají v pracovních dnech.

Forma voleb: elektronické volby

Volební komise: nejméně 4 osoby, z každé sekce jeden. Ve volební komisi musí být zástupci akademické obce z každého okrsku, a to pouze takoví, kteří sami nekandidují. 

Návrh na členy volební komise: doporučení pro pokračování volební komise, která zajišťovala volby do SKAS v listopadu 2022 ve složení: M. Mazuch (geologie), M. Jeníček (geografie, předseda), J. Hraníček (chemie), P. Škaloud (biologie)

 

Usnesení 10.4

Akademický senát PřF UK vyhlašuje termín doplňovacích voleb do studentské komory, okrsek biologie na dny: 6.–8. 2. 2023 (PO–ST).

Akademický senát PřF UK schvaluje elektronickou formu doplňovacích voleb.

Akademický senát PřF UK volí volební komisi ve složení: M. Mazuch (geologie), M. Jeníček (geografie, předseda), J. Hraníček (chemie), P. Škaloud (biologie)

Hlasování: 16/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

6.     Úprava znění a počtu otázek v Hodnocení výuky studenty  

Úvodní slovo přednesla prod. M. Teplá, která předložila důvodovou zprávu:

Důvodová zpráva:

Prod. M. Teplá připravila návrh na změnu struktury otázek a pojmenování studentské ankety a předkládá svoje návrhy k projednání ASF. Návrhy byly projednány ve studijní komisi. 

Prod. M. Teplá ve spolupráci s Dr. Jakubem Strakou a Bc. Hugem Kockem (organizátoři "studentské ankety") a následně po konzultaci s některými členy ASF (především sen. Radkem Pilečkem a sen. Jitkou Žurmanovou) navrhli úpravu znění a počtu otázek v Hodnocení výuky studenty. Počet otázek je snížen ale pokrývá stejný rozsah témat, je vyjasněno škálování odpovědí a využití odpovědí pro hodnocení SKAS při udělování velemloka. 

https://drive.google.com/drive/folders/1MLJ3U6bCc5YLdC8Nuokiq6lE_giCsqxL

Na základě diskuze byla navržena i změna názvu ankety na Reflexe výuky studenty. Metodika hodnocení jednotlivých otázek pro potřeby udělení velemloka není v návrhu obsažena. 

 

Diskuse:

●     Sen. S. Janoušková potvrdila, že studijní komise projednala dané body, včetně návrhu na změnu názvu na „Reflexe výuky studenty“. 

●     Na to reagovala sen. A. Altová, která sdělila názor většiny zástupců SKAS, kterým se pojem „reflexe“ příliš nelíbí. Toto potvrdila i K. Bubeníková. 

●     Na stranu používání v názvu ankety pojem „hodnocení“ se připojil i děkan J. Zima. 

●     Sen. M. Slovák potvrdil, že téma bylo velmi diskutované, přičemž je to pokus „něco změnit“ – pojem „hodnocení“ a pojmy „reflexe“ jsou odlišné, ale chápe i tradiční přístupy i používání pojmu „hodnocení“ na vyšších/univerzitních místech. 

●     Sen. P. Škaloud navrhl pojem „Studentská anketa“. 

●     Sen. N. Anderlová vyjádřila domněnku, že se možná až příliš zabýváme zbytečnostmi, resp. proč učitelům vadí, že je někdo hodnotí. 

●     Předseda ASF R. Perlín prohlásil, že nezáleží tolik na tom, jak se anketa nazývá, ale důležitější je, aby se na základě vyhodnocení ankety učinily patřičné kroky. 

●     Sen. L. Kunstmüllerová apelovala na to, aby skutečně na základě vyhodnocení řešily dílčí problémy. 

●     Sen. S. Janoušková se přimluvila k tomu, aby i s ohledem na další používání pojmu hodnocení na univerzitě, byl pojem hodnocení použit i v rámci této ankety.

●     Prod. M. Teplá zdůvodnila ještě jednou svůj návrh.

●     Děkan J. Zima znovu projevil název, že pojem „hodnocení“ by měl být zachován. 

●     Sen. P. Škaloud zdůraznil zmiňovanou důležitou skutečnost, a to, že nejsou hodnocení reflektované vedoucími kateder, proto se dotazuje, zda nelze vytvořit určité kroky z Kolegia děkana, aby k této reflexi docházelo. 

  • Předseda ASF R. Perlín potvrdil, že v současné době KD se této problematice velmi intenzivně zabývá a je snaha směrem k sekčním proděkanům komunikovat potřebnost skutečné zpětné vazby. 

 

Usnesení 10.5

Akademický senát PřF UK schvaluje úpravu znění a počet otázek ve studentské anketě Hodnocení výuky studenty.

Hlasování: 16/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

7.     Informace z jednání AS UK

Sen. K. Bubeníková a A. Altová informovaly o projednávaných tématech v rámci AS UK:

●      Ekonomická komise

‒      Právní jednání – Dodatek č. 2 k SoD „Výstavba provizorní menzy“ a další 

‒      Čerpání rozpočtu UK a rekapitulace hospodaření jejích součástí k 30. 9. 2022

‒      Informace od vedení UK

●      Sociální komise

‒      Diskuze nad sociálními stipendii. 

‒      SKAS ASF byla pochválena paní prorektorkou, že dobře komunikuje směrem ke studentům.

●      IT komise

‒      Byla přijata nová usnesení IT komise AS UK, aby „nepadal“ SIS; 

‒      komise bere na vědomí Úpravu harmonogramu realizace jednotného ekonomického informačního systému – navržená cena byla vyšší, proto se harmonogram posouvá se o půl roku; 

  • řešily se také překlady systémů (OBD apod.) – jsou téměř hotové, ale do konce roku vyřešené nebudou.

 

Taj. K. Mozr doplnil informaci ohledně jednání pracovní skupiny Ekonomické komise UK, kde bohužel nedošlo ke shodě v pravidlech využívání fondu „Mikuláše“ – ten by měl fungovat jako tzv. vratná půjčka (bezúročná, na deset let), ale hledá se nyní způsob, kdy by mohla fakulta požádat upuštění části jako nevratné – toto řešení se nenašlo. Druhý materiál – pravidla pro rozpis 2024 – byl představen, ale některé návrhy byly zamítnuty, je to stále ve stavu rozpracovanosti. 

Reakce taj. K. Mozra k překladům vnitřních předpisů fakulty: vloni nebylo známo, co vše by mělo být přeloženo do AJ, což se projevilo v rámci rozpisu, proto letos se přeložilo „vše“ tak, aby tato povinnost byla splněna.

 

 

8.     Cooperatio

Úvodní slovo pronesl sen. P. Škaloud, který obecně zhodnotil rozdělování financí na vědu dle „kafemlejnku“. Na celouniverzitní úrovni se však vytkne určité nemalé procento (1,5 %) „před závorku“ na odměny pro koordinátory a členy Rady Cooperatio. Stejně tak zde existují případy programů, kde za činnost, co jinde dělají bez nároku na finanční odměnu, jsou vypláceny vysoké odměny.

Pověřena zjištěním situace byla K. Bubeníková, senátorka v rámci AS UK, která se dotazovala, nicméně prozatím nedostala patřičnou odpověď, bude se to komunikovat na jednání 16.12.2022.

Taj. K. Mozr sdělil, že i toto se komunikovalo na pracovní skupině na RUK. Paní rektorka sdělila, že to bylo chybně pochopeno, že se nejednalo původně o prostředky pro konkrétního koordinátora, ale i pro jeho spolupracovníky. Toto potvrdil i děkan J. Zima, přičemž v rámci PřF UK to bylo řešeno správně, tj. tak, že byly použity na rozdělení v rámci odměn pod příslušným koordinátorem. 

Sen. P. Škaloud projevil setrvávající nespokojenost s tímto stavem, přičemž se domnívá, že tento postup je nehorázný. 

 

Usnesení 10.5

Akademický senát PřF UK doporučuje AS UK nepodpořit vyčlenění odměny aktuálně ve výši 1,5 % pro vedení programu Cooperatio a celou částku zahrnout do rozpisu programu Cooperatio.

Hlasování: 15/0/0 
Návrh usnesení byl přijat. 

 

Předseda ASF R. Perlín zašle oficiální stanovisko na RUK.

 

 

9.     Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS

Úvodní slovo přednesl sen. R. Pileček:

Za kalendářní rok 2022 byly prostřednictvím stipendií podpořeny akademickým senátem aktivity studentských spolků na PřF UK celkovou finanční částkou 131.700 Kč, přičemž schváleno a podpořeno bylo dohromady 15 žádostí, které se týkaly zejména organizačního a materiálního zajištění nejrůznějších akcí na půdě fakulty, aktivit jednotlivých spolků, studentských iniciativ či našich fakultních sportovních týmů. O proběhlých akcích spolky pravidelně informují a zprávy jsou k dohledání na webu (https://www.natur.cuni.cz/fakulta/studentske-spolky).

SKAS doporučuje zanechat stávající výši finančních prostředků (tj. 150 tisíc Kč) jako možnost podpory aktivity studentských spolků a iniciativ na naší fakultě i v kalendářním roce 2023.

Taj. K. Mozr potvrdil, že bude zachován současný systém, tj. že bude možné podporovat stávajícím způsobem studentské spolky i v roce 2023.

 

10.  Sdělení a informace

  • Dnes (15.12.2022) proběhla porada na téma „nové webové stránky“ – na příštím jednání ASF bude prod. J. Langhammer informovat a popisovat potenciální kroky k fungování webu, který by měl fungovat na nové platformě. 
  • Sen. N. Anderlová: tým z FTVS spadající pod „UKaž“ dokončil projekt na propagaci fakulty, materiály (videa) by měly být použity k propagaci po schválení RUK
  • Sen. K. Bubeníková: proběhlo šetření univerzity a již je známé, jak je vnímána univerzita (výsledky zatím nezveřejněny)

 

 

11.  Různé

Termíny jednání ASF: 

Termíny jednání ASF jsou naplánovány takto: 19. 1., 16. 2., 16. 3. 2023.

Jednání se uskutečňují vždy čtvrtek ve 14:00 v místnosti Pravá rýsovna v budově Albertov.

Termíny jsou zapsány do digitálních kalendářů senátorů. 

Termín plesu PřF UK: 3. 2. 2023, Žofín.

 

Zapsal:              Luděk Šídlo                         15. 12. 2022

Ověřil:               Radim Perlín                       17. 12. 2022

Publikováno:     Matyáš Hiřman                    3. 1. 2023

Akce dokumentů