E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis z 9. řádného jednání Akademického senátu PřF UK dne 24. 11. 2022

Úkoly z minulého jednání; Zpráva volební komise; Podmínky k přijímacímu řízení do bakalářského SP Science; Úprava znění a počtu otázek v Hodnocení výuky studenty; Informace z rozvojové komise; Informace z jednání AS UK; Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS; Sdělení a informace; Různé

Přítomni:         dle prezenční listiny (23)

Omluveni:       dle prezenční listiny 

Hosté:             dle prezenční listiny 

 

Program zasedání:

1)Schválení programu zasedání

2)Kontrola a schválení zápisu z 8. zasedání 20. 10. 2022 

3)Úkoly z minulého jednání

4)Zpráva volební komise

5)Podmínky k přijímacímu řízení do bakalářského SP Science

6)Úprava znění a počtu otázek v Hodnocení výuky studenty

7)Informace z rozvojové komise 

8)Informace z jednání AS UK

9)Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS

10)Sdělení a informace 

11)Různé

 

1.      Schválení programu zasedání

Usnesení 9.1

Akademický senát PřF UK schvaluje program jednání v navrženém znění.

Hlasování: 20/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

2.      Kontrola a schválení zápisu ze 8. jednání ze dne 20. 10. 2022

K zápisu nezazněly zásadní připomínky, pouze úpravy dílčích formulací, překlepů či drobných oprav (M. Jeníček, K. Bubeníková, K. Komrsková, V. Opatová J. Žurmanová, P. Škaloud).

Předseda R. Perlín se omluvil za pozdější vyvěšení zápisu na stránkách fakulty – zápis byl zveřejněn 23. 11. 2022 na adrese 

https://www.natur.cuni.cz/fakulta/senat/zasedani/zapisy/2022

 

Mezi jednáními ASF vznesla sen. K. Komrsková e-mailem následující dotaz:

Byla prosím diskutována možnost, žádosti o změnu přiděleného termínu promoce? Tzn. pokud jsou standardně 2 promoce ročně, tak po řádně podané a zdůvodněné žádosti by měla existovat možnost se zúčastnit druhého termínu. Na mojí oficiální žádost k rukám pana prorektora, jsem doposud (24.10.) nedostala vyjádření. Žádost o možnost účasti na promoci v nadcházejícím termínu jsem zaslala okamžitě po obdržení pozvání, a to 15.9., vyjádření jsem dotazovala u paní Pospíšilové a pana Vavříka 18.10. s odpovědí, že nebylo rozhodnuto. Termín promoce byl 25.10. Daný systém vnímám jako nefunkční. Proč není možný přesun? Proč se případně musí psát oficiální žádost? Proč se pan prorektor má zatěžovat danými žádostmi? 

Pokud někomu na "habilitační nebo jmenovací promoci" záleží, měl by mít alespoň jednu náhradní možnost se promoce zúčastnit, byť jenom z důvodu respektování práce a celého procesu. Ze zápisu mně nevyplývá, že tento aspekt byl komunikován, ale možná se mýlím.

Odpověď: Prod. V. Krylov apeluje na RUK, aby přihlašování k hab. a jmen. promocím bylo pružnější a bylo možné v naléhavých případech změnit termín. 

 

Další dotaz sen. K. Komrskové se týkal studentů se speciálními potřebami (SSP):

Bylo možné znát specifické potřeby studentů, kterým přednášíme nebo vedeme? Na základní a střední škole jsou pedagogové seznámeni se zápisem PPP (pedagogicko psychologické poradny) a vědí, jak postupovat. Bylo by možné být o specifických potřebách informováni, pokud student je účastník našeho kurzu?

Odpověď: Prod. P. Chromý sdělil, že narůstá počet studentů se speciálními potřebami (SSP), a že je snaha vytvořit rámcové kategorie, které by umožnily v SISu naznačit, o jaký typ SSP se jedná, avšak jen z velmi obecného důvodu – podrobné sdělení diagnózy studenty není možné s ohledem na ochranu osobních údajů. Nicméně studijní oddělení apeluje na studenty, aby byli konkrétnější při komunikaci s vyučujícími. 

 

Usnesení 9.2

ASF schvaluje zápis z 8. jednání ASF ze dne 20. 10. 2022.

Hlasování: 21/0/0  
Návrh usnesení byl přijat.

 

3.      Úkoly z minulého jednání ASF

Zapisování do kursů CDV 

Sen. A. Altová doplnila k bodu z jednání, že se změnil systém zapisování, který není ale zcela vyhovující, např. zájemce neví, zda je kurz již naplněný či ne, zde je zapsán či ne apod. Prod M. Teplá poděkovala za podnět, zpětná vazba bude vyřešena.

  • aktuální reakce prod. M. Teplé: řešeno jak se sen. A. Altovou, tak vedoucí oddělení pro další vzdělávání – zatím bez konkrétního řešení (výběr buď formou sdílené tabulky nebo formou Google formulářů), ale jsou diskutovány možné varianty

 

IT komise se věnovala podnětu kolegy V. Fialy ohledně PDF/A

ASF plně podporuje stanovisko IT komise AS UK ve znění: „Komise pro IT AS UK vyzývá ÚVT k prověření možností nasazení vlastního konverzního nástroje pro konverzi závěrečných prací do formátu PDF/A“. Projednání podnětu PřF UK v IT komisi AS UK na téma „Konverze do formátu PDF/A v SIS“ – výzva ÚVT ke zkontrolování formulářů poradny tak, aby nebyla nutnost vyplňovat zbytečné množství osobních údajů. ASF pověřuje předsedu studijní komise D. Vaška, aby v tomto duchu informoval studenta Vojtěcha Fialu.

  • reakce sen. D. Vaška: sdělení, že student V. Fiala byl informován, přitom přečetl jeho poděkování

 

4.     Zpráva volební komise

Úvodního slova se ujal předseda volební komise, sen. M. Jeníček.

Volební účast 502 voličů z celkového počtu 5 221 oprávněných voličů, tj. 9,6 %. Volba byla provedena elektronicky, všechny hlasy byly platné.

Biologický okrsek:

●      z celkového počtu 2 729 voličů se voleb zúčastnilo 152 voličů, tj. 5,6 %.

●      celkem 6 kandidátů na 7 mandátů, všichni byli zvoleni; 

●      výsledky:

-        Markéta Byronová – 123 hlasů, zvolena senátorkou, 

-        Daniel Vašek – 105 hlasů, zvolen senátorem, 

-        Miroslav Bašta – 77 hlasů, zvolen senátorem, 

-        Arnošt Polák – 72 hlasů, zvolen senátorem,

-        Arina Andreyeva – 62 hlasů, zvolena senátorkou,

  • Andrej Žitnay – 60 hlasů, zvolen senátorem.

 Chemický okrsek: 

●      z celkového počtu 973 voličů se voleb zúčastnilo 55 voličů, tj. 5,7 %. 

●      3 kandidáti na 3 mandáty 

●      výsledky:

-        Lucie Pražáková – 51 hlasů, zvolena senátorkou, 

-        Natan Sidej – 50 hlasů, zvolen senátorem, 

  • Tomáš Svoboda – 46 hlasů, zvolen senátorem.

 Geografický okrsek: 

●      z celkového počtu 870 voličů se voleb zúčastnilo 147 voličů, tj. 16,9 %. 

●      5 kandidátů na 2 mandáty

●      výsledky:

-        Jiří Jakub Zévl – 75 hlasů, zvolen senátorem, 

-        Anna Altová – 65 hlasů, zvolena senátorkou, 

-        Radek Pileček – 61 hlasů, zvolen náhradníkem, 

-        Daniel Paluba – 36 hlasů, zvolen náhradníkem, 

  • Filip Gašpárek – 23 hlasů.

Okrsek geologie a ÚŽP: 

●      z celkového počtu 649 voličů se voleb zúčastnilo 148 voličů, tj. 22,8 %., 

●      4 kandidáti na 2 mandáty

●      výsledky:

-        Dominik Šmok – 80 hlasů, zvolen senátorem, 

-        Lucie Kunstmüllerová – 72 hlasů, zvolena senátorkou, 

-        Jan Šulc – 39 hlasů, zvolen náhradníkem,

  • Ondřej Juha – 31 hlasů, zvolen náhradníkem.

Podrobný zápis volební komise je na webu ASF

https://www.natur.cuni.cz/fakulta/senat/volby-na-prf-uk/volby-asf/volby-do-skas/vysledky-voleb

M. Jeníček poděkoval volební komisi za spolupráci a také SKAS a OVV za propagaci voleb. Zároveň přednesl některá zjištění, jako např. problém s dodáním souhlasu kandidátů v listinné podobě a navrhl upravit volební řád tak, aby mohl být tento dokument dokládán pouze elektronicky. Na to reagoval předseda ASF R. Perlín, který připomněl složitost projednávání změn skrze legislativní komise ASF i AS UK, nicméně se nebrání této úpravě. 

Předseda ASF R. Perlín vyjádřil nespokojenost s volební účastí a skutečností, že nejsou zvoleni všichni senátoři v plném počtu (na Biologické sekci není zvoleno všech 7 senátorů, ale jen 6 – více kandidátů se nepřihlásilo). Doplňovací volby se vyhlásí, jakmile bude známo, že bude min. jeden kandidát. Pro doplňovací volby bude navržena stejná volební komise, jako při řádném termínu. 

V diskusi si vzal slovo sen. P. Škaloud, který také vyjádřil nespokojenost, přičemž však částečně vidí problém s nízkou volební účastí v tom, že není z vedení fakulty dostatečně akcentován význam ASF. Zároveň oznámil, že již ví o min. dvou nových kandidátech. Předseda ASF R. Perlín vzal toto v potaz s tím, že by se doplňující volby mohly vyhlásit na prosincovém zasedání ASF.

 

5.     Podmínky k přijímacímu řízení do bakalářského SP Science

Úvodní slovo přednesla prod. M. Teplá, která předložila důvodovou zprávu:

Důvodová zpráva:

Prod. Teplá představila ASF Podmínky přijímacího řízení k nově akreditovanému bakalářskému SP Science pro akademický rok 2023/2024. Podmínky byly nejprve projednány se studijní komisí. Podmínky jsou shodné (vyjma překlepů) s verzí představené na říjnovém zasedání ASF. Garant SP Science prof. Petr Nachtigall byl s připomínkami vzešlými na říjnovém ASF seznámen. Podmínky byly formálně předschváleny Odborem pro studium a záležitost studentů RUK.

V rámci následné diskuse informoval sen. D. Vašek, že byly podmínky projednány na Studijní komisi ASF a že byly komisí schváleny.

 

Usnesení 9.3

Akademický senát PřF UK schvaluje podmínky přijímacího řízení do bakalářského studijního programu Science. 

Hlasování: 23/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

6.     Úprava znění a počtu otázek v Hodnocení výuky studenty  

Úvodní slovo přednesla prod. M. Teplá, která předložila důvodovou zprávu:

Důvodová zpráva:

Prod. Teplá ve spolupráci s Dr. Jakubem Strakou a Bc. Hugem Kockem (organizátoři „studentské ankety“) navrhli úpravu znění a počtu otázek v Hodnocení výuky studenty. Nový návrh pěti otázek z velké části obsahově pokrývá původních osm otázek, s tím, že původní otázka č. 4 je zcela vynechána, původní otázky č. 5 a 6 byly sloučeny v jednu otázku a původně dva komentáře (otevřená odpověď) byla zredukovaná na jednu, u původní otázky č. 3 byla redukována nabídka odpovědí z pěti na tři. V té souvislosti je též navržena změna koeficientů pro udělování ceny Studentského velemloka. Redukce otázek by mohla vést k efektivnějšímu získávání zpětné vazby a s tím spojené vyšší návratnosti.

Původní otázky s původními koeficienty (cena Velemloka):

1.     Jaká je celková kvalita tohoto kurzu?  (koeficient 3) – povinná otázka

2.     Komentář: Napište nám, co bylo na tomto předmětu přínosné, co se vám nelíbilo, a co byste na předmětu změnili, aby byl pro vás, či budoucí studenty přínosnější.

3.     Jaké jsou nároky předmětu vzhledem ke stejně kreditově hodnoceným předmětům? Srovnatelné/Vysoké/Nízké/Nepřiměřeně vysoké/Nepřiměřeně nízké 

4.     Jsou studijní materiály k tomuto předmětu kvalitní, vhodné k učení a dostupné? (koeficient 1)

5.     Jaký je vyučující v přednášení? (koeficient 3)

6.     Je vyučující vstřícný a snaží se o vysvětlení problému?  (koeficient 2)

7.     Stanovil vyučující jasně a včas požadavky na splnění předmětu? (koeficient 1)

8.     Komentář: Napište nám, co oceňujete, nebo se vám naopak nelíbilo u jednotlivých přednášejících.

 

"Nové" otázky s návrhem koeficientů:

1.     Jak byste ohodnotili celkovou kvalitu tohoto kurzu?  (koeficient 3) - povinná otázka

2.     Jsou nároky předmětu přiměřené ke kreditovému ohodnocení? Nároky jsou nepřiměřeně nízké / Nároky jsou přiměřené / Nároky jsou nepřiměřeně vysoké

3.     Jak byste ohodnotili vyučujícího (přednášení, vstřícnost vysvětlit problém atd.)? (koeficient 4)

4.     Stanovil vyučující jasně a včas požadavky na splnění předmětu? (koeficient 1)

5.     Komentář: Napište nám, co bylo na předmětu přínosné, naopak co se vám nelíbilo a co byste na předmětu změnili, co oceňujete, nebo se vám naopak nelíbilo u jednotlivých přednášejících (jen jeden komentář). 

 

V rámci následné diskuse zaznělo:

●     sen. D. Vašek informoval, že tento návrh studijní komise prozatím neprojednávala, proto navrhl odložení schválení usnesení na další jednání ASF

●     sen. R. Pileček vznesl dotaz k použití škál u jednotlivých otázek, resp. jejich správnému naformulování – prod. M. Teplá reagovala, v návaznosti na to předseda ASF R. Perlín doporučil spolupráci nad formulací se sen. R. Pilečkem s ohledem na jeho zkušenosti

  • předseda ASF R. Perlín vyzval prod. Teplou a SKAS, aby projednali do příštího jednání návrh změn a předložili ke schválení usnesení na prosincovém jednání ASF.

 

7.     Informace z rozvojové komise

Zprávu z jednání RK ASF přednesl předseda RK sen Kotora.

RK ASF se sešla 4.11.2022 s děkanem J. Zimou, prod. A. Soukupem, tajemníkem K. Mozrem a projednala tyto hlavní body:

Výstavba kampusu Albertov

●     výstavba Biocentra ve stejné výzvě (financování z programu NPO, komponenta 3.2 Adaptace kapacity a zaměření školních programů – část 3.2.4 Investice do rozvoje vybraných klíčových akademických pracovišť), jako výstavba dalších dvou pracovištích (Hradec Králové, Brno) – přináší to komplikace, všechny tři pracoviště musí splnit řadu aktivit, a teprve poté se musí dohromady podat na ministerstvo, které to jako celek vyhodnotí

●     stavební povolení jsou, nyní se musí vysoutěžit firma, která stavbu postaví

  • v důsledku vývoje cen a dostupnosti energií byl přehodnocen energetický mix (geotermální vrty a tepelná čerpadla), což vede k přepracování prováděcí dokumentace

Využití budovy Plavecká 11

●      pracuje se na projektové dokumentaci (hotovo duben/květen 2023)

●      plánují se kanceláře, studovny, dvě učebny… nutnost vyměnit rozvody, nová střecha, okna, vrata

●      předpokládané náklady cca 50 mil. Kč

●      stavební povolení: předpoklad do konce roku 2023, rekonstrukce 2024

  • očekává se nárůst cen – taj. K. Mozr doplnil, že se předešlo dalšímu nárůstu tím, že se již nakoupila střešní krytina

Podrobný zápis z jednání dostupný zde.

8.     Informace z jednání AS UK

Sen. A. Altová informovala o projednávaných tématech v rámci AS UK:

●      Vyjádření k Plánu realizace strategického záměru na rok 2023

●      Novela OR ke svěření nemovitého majetku – schváleno (Plavecká)

●      Přehled investičních akcí KaM + představení nové ředitelky KaM – Mgr. Hurdová

●      Představení nové kancléřky – Mgr. Štanclová

●      V právních jednáních tentokrát palčivé téma – pronájem prostor Restaurace U Supa

●      Zprávy z ediční komise a Komise pro PR 

●      Poběží průzkum mezi 1. ročníky na vnímání „brandu“ UK a o jejich rozhodování při výběru studovaného oboru

●      Představení nové manažerky udržitelného rozvoje – Mgr. Ing. Rusová – vypracovávání strategie udržitelnosti – jak zapojit fakulty a další témata v diskusi

●      Informace z kulatých stolů

-        informace z kulatého stolu k rozvoji pedagogických kompetencí akademických pracovníků 1.11.2022

-        informace z diskusního setkání na téma Hodnocení výuky studujícími na Univerzitě Karlově.

 

9.     Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS

Sen. R. Pileček informoval, že SKAS projednal došlé žádosti a navrhuje poskytnout podporu pro tyto studenty:

  • Jiří Klepp (SGA Student Chapter Prague) – 10 000 Kč na organizační zajištění mezinárodního setkání SGA v Praze
  • Vojtěch Brož (Fluorescenční noc) – 10 000 Kč na pomůcky a materiál v rámci víkendového soustředění pro mladé lidi se zájmem o přírodní vědy
  • Štěpán Kuba (BC Přírodní Vědy) – 9 200 Kč na vybavení, startovné do celoroční basketbalové soutěže a streetbalových turnajů
     

Usnesení 9.4

ASF doporučuje poskytnutí v případech zvláštního zřetele hodných stipendia pro tyto studenty:  

●      Jiří Klepp ve výši 10 000 Kč

●      Vojtěch Brož ve výši 10 000 Kč

  • Štěpán Kuba ve výši 9 200 Kč

Hlasování: 22/0/0  
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

10.  Sdělení a informace

  • stávající a nově zvolení senátoři jsou srdečně zváni na společenské setkání Akademického senátu PřF UK a Kolegia děkana PřF UK, které se bude konat 29.11. 2022 od 18:00 v restauraci U Jendy, Vyšehradská 31, Praha 2

 

11.  Různé

Sen. D. Vašek, předseda studijní komise, informoval o jednání studijní komise 21.11.2022, která projednala tyto body:

●     Podmínky přijímacího řízení SP Science

-        Studijní komise doporučuje ke schválení: Pro/proti/zdržel se 13/0/1

●     Dílčí změna Studijního a zkušebního řádu UK

●     Koncept rozvoje pedagogických kompetencí akademických pracovníků a doktorandů na UK

●     Diskuze k návrhu OD Pravidla pro evidenci, odevzdávání a zveřejňování závěrečných prací

  • Usnesení: „Studijní komise ASF doporučuje vedení fakulty zrušit povinnost odevzdávat závěrečné práce v listinné podobě.“ Pro/proti/zdržel se 15/0/0

V návaznosti na poslední bod proběhla diskuse: 

●     prod. P. Chromý se vyjádřil, že pokud ASF návrh tohoto usnesení schválí, bude to projednáno na kolegiu děkana, ale očekává se, že by doba již k tomuto návrhu mohla být otevřená

●     předseda komise R. Perlín se vyjádřil osobní názor, že jednak chápe environmentální a praktické důvody, ale k tištěným verzím cítí určitou nostalgii

●     sen. N. Sidej upozornil na finanční nákladnost, což potvrdila sen. L. Kunstmüllerová, která zdůraznila, že se jedná skutečně o značné finanční nároky

●     děkan J. Zima upozornil, že není proti návrhu, ale že je nutné zjistit, zda to není v rozporu s nějakým zákonem/usnesením

  • prod. P. Chromý: souhlasí, že je nutné zkontrolovat, zda nebudeme v konfliktu, min. s ohledem na znění vysokoškolského zákona, které udává povinnost evidovat práce, které nemohou být zveřejněny

 

Usnesení 9.5

Akademický senát PřF UK podpořil návrh Studijní komise ASF, tj. doporučuje vedení fakulty zrušit povinnost odevzdávat závěrečné práce v listinné podobě 

Hlasování: 22/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

Sen. P. Škaloud – proplácení faktur v hotovosti – pokud platba proběhne v zahraničí a je strhávána dle kurzovního lístku banky, kde má daný jedinec účet, tak v rámci následného proplacení výdajů fakultou nejsou proplaceny skutečné výdaje – rozdíl v kurzech ČNB a jednotlivých bank.

●      reakce taj. K. Mozra: slíbil, že se podívá, zda to není řešeno konkrétními předpisy, ale kurz by se měl odvíjet od toho, kdy operace probíhá, tj. kdy je daná platba fakultou proplácena

  • sen. J. Žurmová: možnost řešení skrz zřízení devizového účtu, např. v EUR – reakce sen. P. Škalouda: nepraktické, různé měny by znamenaly x různých devizových účtů

Sen. J. Pačes informoval, že 16. 11. 2022 proběhla tradiční akce „Zapomínáme“ a poděkoval všem zúčastněným, vedení fakulty a OVV za výbornou spolupráci

 

Sen. A. Altová se optala, zda platí, že 7. 12. proběhne Předvánoční koncert PřF UK.

  • reakce pana děkana: ano, aktualita je nyní již na stránkách fakulty, všichni senátoři jsou zváni

 

Termíny jednání ASF: 

Termíny jednání ASF jsou naplánovány takto: 15. 12. 2022; 19. 1., 16. 2., 16. 3. 2023

Jednání se uskutečňují vždy čtvrtek ve 14:00 v místnosti Pravá rýsovna v budově Albertov.

Termíny jsou zapsány do digitálních kalendářů senátorů. 

 

Přehled kontaktů:

Společná hromadná adresa ASF                                  akadsen@natur.cuni.cz

Předsednictvo ASF                                                      senat@natur.cuni.cz

Ekonomická komise                                                    ekonomicka.komise@natur.cuni.cz

Komise rozvoje                                                            rozvoj.komise@natur.cuni.cz

Legislativní komise                                                     legislativni.komise@natur.cuni.cz

Studijní komise                                                            studijni.komise@natur.cuni.cz

Vkládání informací na web ASF (Matyáš Hiřman)    matyas.hirman@natur.cuni.cz

            

V případě jakékoliv potřeby k dispozici údaje na předsedu ASF: 
perlin@natur.cuni.cz; 702 091 201

 

Zapsal:              Luděk Šídlo                         24. 11. 2022

Ověřil:               Radim Perlín                        27. 11. 2022

Publikováno:     Matyáš Hiřman                    5. 12. 2022

Akce dokumentů