E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis z 5. řádného jednání Akademického senátu PřF UK dne 19. 5. 2022

Rozdělení finančních prostředků na Cooperatio; Stanovisko ASF ke jmenování vedoucích kateder a ústavů; Investiční rozvoj fakulty; Doplnění komisí ASF; Albertovské stráně; Informace z jednání AS UK; Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS; Sdělení a informace: a)Příprava výjezdního zasedání KD a ASF, b)Vyhodnocení plesu PřF UK

Přítomni:         dle prezenční listiny (17)

Omluveni:       dle prezenční listiny 

Hosté:              dle prezenční listiny 

 

Program zasedání:

  1. Schválení programu zasedání
  2. Kontrola a schválení zápisu z 4. zasedání ze dne 21. 4. 2022
  3. Rozdělení finančních prostředků na Cooperatio 
  4. Stanovisko ASF ke jmenování vedoucích kateder a ústavů
  5. Investiční rozvoj fakulty 
  6. Doplnění komisí ASF
  7. Albertovské stráně
  8. Informace z jednání AS UK
  9. Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS
  10. Sdělení a informace 
  1. Příprava výjezdního zasedání KD a ASF
  2. Vyhodnocení plesu PřF UK

           11. Různé

 

 

1.      Schválení programu zasedání

Usnesení 5.1

Akademický senát PřF UK schvaluje program jednání v navrženém znění.

Hlasování: 17/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

 

2.      Kontrola a schválení zápisu ze 4. jednání ze dne 21. 4. 2022

K zápisu nezazněly zásadní připomínky, kromě úpravy dílčích formulací, překlepů či drobných oprav (S. Janoušková: místo metodologickou práci – metodickou práci, v loňském roku – v loňském roce, napříč fakulty – napříč fakultami; V. Opatová: přijimacího – přijímacího; M. Kotora – oprava překlepu; oprava a omluva: D. Rösel, nikoliv D. Rössel).

Zápis byl zveřejněn 2. 5. 2022 na adrese https://www.natur.cuni.cz/fakulta/senat/zasedani/zapisy/2022/zapis-ze-4-radneho-jednani-akademickeho-senatu-prf-uk-dne-21-4-2022

 

Usnesení 5.2

ASF schvaluje zápis z 4. jednání ASF ze dne 21. 4. 2022.

Hlasování: 17/0/0  
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

3.     Rozdělení finančních prostředků na Cooperatio

Úvodního slova se ujal prod. V. Krylov, který předložil důvodovou zprávu.

Důvodová zpráva:

Algoritmus na výpočet podílů projektů COOPERATIO na Přírodovědecké fakultě UK na rok 2022

●      Z finančních prostředků přidělených na program Cooperatio pro PřF UK bude podle Části II, čl. 3, odst. 3b Opatření rektora č. 18/2021 (Zásady programu Cooperatio) vyčleněno 5 % na nástroje podporující strategické priority součásti v oblasti tvůrčí činnosti.

●      Finanční prostředky na „pedagogické“ vědní oblasti Cooperatio General Education and Pedagogy a Subject Specific Education Research budou rozděleny arbitrárně. 

●      Zbylé prostředky se dělí:

-       80 % v poměru odpovídajícím rozpočtu programů PROGRES v předchozím roce (účelem je stabilizace rozpočtů, a pokrytí „běžného výkonu“ pracovišť)

  • 20 % je rozděleno výkonnostně (dle výstupů evidovaných v OBD za posledních 5 let, lze použít data za roky 2017–2021). Účelem je podpora „excelence“ (resp. nadprůměrných výkonů), do kvantifikace výkonnosti tedy nevstupují všechny vykazované publikační výstupy, ale pouze ty nadstandardní. „Standardní“ publikační výkon je již zohledněn ve výše uvedené stabilizační části rozpočtu.

Návrh algoritmu na výpočet podílů projektů Cooperatio byl projednán na schůzce prod. Krylova s ekonomickou komisí ASF ve středu 11. 5. 2022. Předseda komise sen. L. Šídlo poděkoval za iniciaci této schůzky a informoval, že proběhla věcná debata nad navrženým algoritmem, kdy byly poměrně podrobně diskutovány jednotlivé dílčí aspekty. Členové komise vyjádřili souhlas nad navrhovaným algoritmem s tím, že lze nadále diskutovat případné dílčí úpravy a upřesnění pro následující roky, a to např. již na plánovaném výjezdním zasedání KD a ASF. Členové komise zároveň dostali po schůzce k dispozici vstupní výpočtový soubor, s kterým mají možnost se nyní detailně seznámit a upozornit na případné nesrovnalosti, než budou stanoveny výsledné částky k rozdělení. Ekonomická komise ASF doporučuje Akademickému senátu fakulty schválení navrhovaného algoritmu.  

 

Usnesení 5.3

ASF schvaluje algoritmus na výpočet podílů projektů COOPERATIO na Přírodovědecké fakultě UK na rok 2022 podle přílohy.  

Hlasování: 17/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

4.     Stanovisko ASF ke jmenování vedoucích kateder a ústavů

Úvodní slovo přednesl děkan J. Zima, který předložil důvodovou zprávu:

Důvodová zpráva:

Děkan fakulty v souladu se statutem PřF UK předložil ASF k vyjádření návrh na jmenování vedoucích kateder a ústavů na PřF UK. Na všech katedrách proběhlo řádné výběrové řízení, kterého se vždy zúčastnil i zástupce ASF

Navrženi jsou:

●      Mgr. Kateřina Feitová, Ph.D., Katedra tělesné výchovy 

-       1. období; od 1. 9. 2022; hlasování 8-0-0, zástupce ASF: sen. Perlín

●      doc. RNDr. David Hořák, Ph.D., Katedra ekologie

-       1. období; od 1. 9. 2022; hlasování 7-0-0; zástupce ASF: sen. Žurmanová

●      doc. RNDr. Jiřina Kocourková, Ph.D., Katedra demografie a geodemografie

-       2. období; od 1. 10. 2022; hlasování 7-0-0; zástupce ASF: sen. Perlín

●      RNDr. Václav Kotvalt, CSc., Ústav aplikací matematiky a výpočetní techniky

-       2. období; od 1. 9. 2022; hlasování 5-0-0; zástupce ASF: sen. Perlín

●      doc. Mgr. Ondřej Koukol, Ph.D., Katedra botaniky 

-       2. období; od 1. 9. 2022; hlasování 5-0-0; zástupce ASF: sen. Žurmanová 

●      doc. RNDr. Lucie Kupková, Ph.D., Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie 

  • 2. období; od 1. 7. 2022; hlasování 6-0-0; zástupce ASF: sen. Perlín

Na všechny pozice kandidoval vždy jeden kandidát.

Z důvodu hlasování o jménech je nutné zajistit tajnou volbu.

Volební komise navržena předsedou ASF R. Perlínem ve složení sen. Pileček, Altová, Vašek.  ASF schválil složení volební komise v poměru: 14/0/3.

Hlasování proběhlo na lístečku zaškrtnutím příslušné volby. Všech šest vedoucích kateder a ústavů získalo v tajném hlasování všechny kladné hlasy (tj. poměr 16-0-0)

 

Usnesení 5.4 

ASF souhlasí se jmenováním výše uvedených kandidátů na funkce vedoucích kateder a ředitelů ústavů a doporučuje děkanovi fakulty tyto kandidáty jmenovat.

Hlasování: 16/0/1  
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

5.     Investiční rozvoj fakulty

Úvodní slovo přednes děkan J. Zima, který předložil důvodovou zprávu: 

Důvodová zpráva:

Kolegium děkana se rozhodlo částečně řešit přetrvávající prostorovou tíseň fakulty a vstoupit do jednání vedoucího k nákupu domu v Plavecké 11 (nyní přes 1 000 mvyužitelné podlažní plochy), včetně dvora náležícího k nemovitosti. K tomuto rozhodnutí KD dospělo po zvážení stavu nemovitosti, ceny nemovitosti, připravených a předběžně projednaných možných budoucích investic v domě, které tuto nemovitost podstatně rozšíří a zhodnotí, a v neposlední řadě na základě prohlídek aktuálního stavu domu členy kolegia děkana a zástupci Akademického senátu fakulty, vyhodnocení rizik nákupu a možností budoucího fakultního využití. Konkrétní budoucí využití bude po případné koupi samozřejmě předmětem dalších jednání na fakultě. Nicméně dům lze po mírných úpravách využít ve velmi krátké době po pořízení a zároveň lze začít s diskusí nad plánováním dispozičních úprav, investic aj. tak, aby byl dům zhodnocen a zajistil fakultě další, tolik potřebný prostor k rozvoji, a to i prostřednictvím předběžně odsouhlasené přístavby nové části domu. Využití celé nemovitosti v Plavecké 11 bude pouze v rukou fakulty a všech jejích součástí.

V rámci představení důvodové zprávy pan děkan doplnil, že pevná cena nemovitosti je 135 mil. Kč (byl zadán odhad u nezávislého soudního znalce, kdy odhadní tržní cenu stanovil na 148 mil. Kč). KD odsouhlasilo, že by se PřF UK měla o nemovitost ucházet, v případě kladného vyjádření ASF se podepíše Letter of Intent se složením částky 3 mil. Kč a termínem 20 dnů k podepsání smlouvy. 

Finance, které by do toho jednotlivé sekce/katedry poskytly, by měly být vnímány jako „vratné“ finance. Jediný, komu by se finance „nevracely“, je děkanát. 

Pana děkana doplnil předseda ASF R. Perlín, který potvrdil, že zástupci KD a ASF provedli prohlídku nemovitosti a popsal současný stav objektu a nastínil nutné minimální rekonstrukce. 

Sen. Janoušková vznesla dotaz, jak k tomu přistupuje AS UK a další orgány fakulty. Odpověděl taj. K. Mozr, který zdůraznil složitost jednání, doplnil informace o probíhajících  náročných jednání na RUK ohledně budoucího využití fondů provozních prostředků ze strany univerzitních orgánů apod. Tajemník ujistil, že i když se pořídí tato nemovitost, bude mít PřF na Fondu provozních prostředků dostatečné prostředky pro spolufinancování Biocentra v rámci Kampusu Albertov. Zároveň informoval, že paní rektorce se záměr líbí a pokud nebude PřF požadovat finance po RUK, tak by orgány UK měly koupi nemovitosti podpořit. 

S ohledem na finance a jejich využití se sen. Žurmanová dotázala, zda by financování dodatečných stipendií PGS studentů souvisejících s prodloužením PGS studia (COVID19), které dopadlo na katedry a má pro ně výrazný finanční dopad, mohl převzít  děkanát? Děkan J. Zima vyjádřil snahu toto řešit, stejně jako tajemník K. Mozr, nicméně by se jednalo o finance, které by se musely vyčlenit zvlášť v rámci fakultního rozpisu, jelikož děkanát nemá na to vyčleněné finance. 

Sen. D. Rösel vznesl komentář, zda – když cílem je vytvořit „nové“ byty a utratit finance z fondu provozních prostředků – toto bylo již konzultováno přímo s katedrami, které by se měly na financování spolupodílet? Děkan J. Zima potvrdil, že toto bylo projednáno s proděkany a že byla shoda na společném postupu, že budou vyvíjeny aktivity, které povedou ke zjištění postojů a možností kateder. 

 

Usnesení 5.5

Akademický senát PřF UK souhlasí se záměrem PřF UK na koupi nemovitosti Plavecká 11, Praha 2, a doporučuje vedení fakulty zahájit jednání k uzavření kupní smlouvy, včetně potvrzení formou Letter of Intent.

Hlasování: 16/0/1  
Návrh usnesení byl přijat.

 

Usnesení 5.6

Financování projektu bude částečně zajištěno i formou půjčky z prostředků FPP, z prostředků sekcí, kateder, ústavů a děkanátu. Tyto prostředky budou v době následujících 5 let vráceny v rámci rozpisu fakulty příslušným pracovištím. Prostředky, které poskytne děkanát, nebudou vráceny. 

Hlasování: 17/0/0 
Návrh usnesení byl přijat.

 

6.     Doplnění komisí ASF

Na dalších jednáních ASF bude tento bod zařazen na vyžádání.

 

7.     Albertovské stráně

Sen. T. Svoboda informoval, že akce Albertovské stráně proběhnou ve středu 15. 6. 2022, a to v Genetické zahradě od 10:00 do 16:00. Poté bude pro pomocníky připraveno občerstvení a volná zábava. Ředitel Genetické zahrady byl o akci informován, práce bude upřesněna po dohodě se zahradníky.  

Občerstvení bude zajištěno prostřednictvím bufetu Golda.

Předseda ASF R. Perlín vyzval sen. Svobodu, aby informoval o akci OVV s cílem propagace akce. 

 

 

8.     Informace z jednání AS UK

Sen. A. Altová a K. Bubeníková informovaly o projednávaných tématech v rámci AS UK:

●     Rozpis příspěvků a dotací na UK (2022)

●     Návrh provozního a kapitálového rozpočtu UK (2022)

●     Předem obdrženy Principy na 2023 – budou k němu dvě zasedání Ekonomické komise

●     Nominace do komise KaPR (poradní komise prorektora Vlacha)

●     Investiční akce KaM (velká diskuze i v Ekonomické komisi – společné jednání v budoucnu)

●     Ombudsman 

●     Elektronizace diplomů

●     Zařazení studentských hodnocení do hodnocení SP => sjednocování částí anket? 

 

Taj. K. Mozr vyzval zástupce AS UK, zda by bylo možné se sejít nad diskusí ohledně ekonomických témat. 

Předseda ASF R. Perlín předložil informaci dodanou z RUK o změně statutu UK, která se týká poplatků za studium a to v příloze č. 2 Statutu UK (Poplatky spojené se studiem). Nová výše poplatků za studium v cizím jazyce dle zaslaných požadavků na PřF UK je následující:

Bc.                                                                   60 000,- Kč

Mgr.    Botany                                                30 000,- Kč

            Ecology                                               30 000,- Kč

            Immunology                                       30 000,- Kč

            Parasitology and Infection Biology    85 000,- Kč

            Demography                                       60 000,- Kč

            Ostatní                                                60 000,- Kč

Ph.D.                                                               0,- Kč

Podklady viz https://drive.google.com/drive/folders/1SfJXz0L206yVq34vu0591Q7ZtTY56fjq

Akademický senát se nebude vyjadřovat k tomuto návrhu vnitřního předpisu UK. 

 

9.     Schválení poskytnutí mimořádného stipendia prostřednictvím ASF – SKAS

Sen. R. Pileček informoval, že SKAS projednal došlé žádosti a navrhuje poskytnout podporu pro tyto studenty:

  • Šimon Kolář (Turistický klub PřF UK) – 7 500 Kč na činnost spolku a jeho pravidelné aktivity
  • Iris Sammarco (Student Conference of Plant Biology) – 10 000 Kč na organizační a materiální zajištění studentské konference

 

Usnesení 5.7

ASF schvaluje poskytnutí v případech zvláštního zřetele hodných stipendia pro tyto studenty:  

●      Šimon Kolář ve výši 7 500 Kč

  • Iris Sammarco ve výši 10 000 Kč

Hlasování: 17/0/0  
Návrh usnesení byl přijat.

 

 

10.  Sdělení a informace

●     Výjezdní zasedání ASF a KD (předseda ASF R. Perlín)

-       výjezdní zasedání ASF a kolegia děkana se uskuteční v termínu pá–ne 27. 5.–29. 5. 2022 v Peci pod Sněžkou (objekt VaK), odjezd autobusu z Prahy v 9:30, návrat do Prahy v neděli okolo 12:00

-       hlavní program jednání: 

▪       principy rozdělení prostředků na rozpis a rozpočet fakulty (předpoklad sobota dopoledne)

▪       vyhodnocení a aktualizace Strategického záměru PřF UK (předpoklad pátek odpoledne)

▪       dlouhodobé investiční záměry

▪       data management

▪       zásadní inovace webu fakulty, nový systém, který umožní vyhledávání

▪       diskuze o možnosti úprav stipendií vyplácených ze stipendijního fondu

▪       získávání prostředků z fondů Exceles.

-       případné diety či dopravu jinak, než hromadným autobusem, nahlásit na adresu předsedy ASF 

-       jednání nebude online 

-       další náměty na jednání jsou vítány 

 

●     Vyhodnocení plesu (předseda ASF R. Perlín)

-       ples se konal v pátek 6. 5. 2022 na Žofíně; podle všech ohlasů se velmi vydařil

-       ASF velmi děkuje všem, kteří se na přípravě a zajištění plesu podíleli, a zvláště děkuje pracovníkům OVV za dokonalou organizační i společenskou přípravu plesu

  • příští ples plánován na 3. 2. 2023

 

11.  Různé

Termíny jednání ASF: 

V následujícím období 2021/2022: 16. 6., 15. 9., 20. 10. 2022.

Jednání se uskutečňují vždy čtvrtek ve 14:00 v místnosti Pravá rýsovna v budově Albertov 6.

Termíny jsou zapsány do digitálních kalendářů senátorů. 

 

Přehled kontaktů:

Společná hromadná adresa ASF                                  akadsen@natur.cuni.cz

Předsednictvo ASF                                                      senat@natur.cuni.cz

Ekonomická komise                                                    ekonomicka.komise@natur.cuni.cz

Komise rozvoje                                                            rozvoj.komise@natur.cuni.cz

Legislativní komise                                                     legislativni.komise@natur.cuni.cz

Studijní komise                                                            studijni.komise@natur.cuni.cz

Vkládání informací na web ASF (Matyáš Hiřman)    matyas.hirman@natur.cuni.cz

            

V případě jakékoliv potřeby k dispozici údaje na předsedu ASF: 
perlin@natur.cuni.cz; 702 091 201

 

Zapsal:            Luděk Šídlo               19. 5. 2022

Ověřil:             Radim Perlín             19. 5. 2022

Publikováno:   Matyáš Hiřman        30. 5. 2022

Akce dokumentů