E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis ze zasedání Akademického senátu PřF UK dne 25. 9. 2008

(7. řádné zasedání)

 

Konečné znění zápisu schvaluje AS na následujícím zasedání
Přítomni:
Berka, Čihař, Gahura, Huňová, Chromý, Chudoba, Kuthan, Lorenc, Mašková, Netrdová (Spurná), Půta, Šimon, Taufmannová, Votýpka, Weiser, Zeisek, Zusková (17)
Omluveni:
Baxa, Blažek, Harant, Liberda, Matoušková, Navrátil, Opluštil, Plášil, Sakala, Sklenář, Šímová (11)
Nepřítomni:
(0)
Náhradníci:
Ryšlavá za Liberdu (1)
Hosté:
Dzúrová (1)

Program zasedání

  1. Schválení náhradníků
  2. Schválení zapisovatele
  3. Schválení programu zasedání
  4. Podmínky pro přijetí do bakalářského studia na UK v Praze PřF v akademickém roce 2009/2010 – doplněk
  5. Výroční zpráva o činnosti Přírodovědecké fakulty – rok 2007
  6. Rozdělení státního příspěvku na provoz Přírodovědecké fakulty pro rok 2008 – Důvodová zpráva
  7. Různé

Průběh zasedání

  1. ASF schvaluje náhradnici Ryšlavou za Liberdu (14ano/0ne/0zdržel).
  2. ASF schválil zapisovatele Zeiska (15/0/0).
  3. Schválení programu zasedání

    Vzhledem k tomu, že se ASF nemohl seznámit s ověřenou verzí zápisu z posledního zasedání v dostatečném předstihu byl z návrhu programu jednání vypuštěn bod „schválení zápisu“. Zápis ze zasedání 26. 6. 2008 bude předložen ke schválení na příštím zasedání ASF.

    ASF schválil program zasedání (15/0/0).

  4. Podmínky pro přijetí do bakalářského studia na UK v Praze PřF v akademickém roce 2009/2010 – doplněk

    Proděkanka Dzúrová představila a zdůvodnila návrh úprav podmínek pro přijetí: a) možnost přijetí bez přijímacích zkoušek pro řešitele KSICHT (projednáno s chemickou a geologickou sekcí a ÚŽP); b) zrušení požadavku na předložení notářsky ověřené kopie bakalářského diplomu u absolventů bakalářského studia na PřF, kteří se hlásí do NMgr. studia; c) sjednocení výše administrativního poplatku – poplatek by se měl vztahovat i na zahraniční studenty. V návrhu úprav jsou již zapracovány připomínky senátorů Chudoby a Zeiska. Následovala diskuze.

    Lorenc se dotazoval na rozdíly mezi KSICHT a olympiádou. Ta vyžaduje nejen test, ale i praktické úkoly, KSICHT je pouze teoretický. Chudoba odpověděl, že praktické úlohy jsou v domácích podmínkách obtížné, nicméně na konci kurzu se pořádá praktické soustředění, účast v něm však není bodována. Berka doplnil, že je částečný překryv mezi řešiteli olympiády a KSICHTu.

    Votýpka se zeptal na počet řešitelů, kteří by na to měli nárok. Chudoba uvedl, že v loňském školním roce by se to týkalo 14 žáků, kteří jsou nyní v maturitním ročníku.

    Gahura doporučil doplnit mezinárodní bankovní spojení pro platby z ciziny.

    ASF schvaluje návrh úprav podmínek pro přijetí ke studiu na UK v Praze PřF v akademickém roce 2009/2010 (16/0/0).

  5. Výroční zpráva o činnosti Přírodovědecké fakulty – rok 2007

    Chromý představil materiál předložený děkanem fakulty. Upozornil, že zpráva zatím neprošla finální redakční (jazykovou) úpravou. Matoušek písemně informoval o drobných nesrovnalostech v předloženém materiálu (s. 21 – u konferencí vročení 2008, s. 22 – medaile udělena 4 osobám, ve zprávě jmenovány pouze 3). Chromý bude informovat KD.

    ASF schvaluje Výroční zprávu o činnosti Přírodovědecké fakulty – rok 2007 (16/0/1).

  6. Rozdělení státního příspěvku na provoz Přírodovědecké fakulty pro rok 2008 – Důvodová zpráva

    Důvodová zpráva je předložena na základě výzvy ASF z červnového zasedání. Chromý informoval, že materiál vypracoval děkan fakulty ve spolupráci s proděkanem pro rozvoj, tajemnicí fakulty ad. a v předstihu byl diskutován i s předsedou ekonomické komise ASF. Dále informoval, že komise, která byla zřízena za účelem vytvořit alternativní návrhy systému přerozdělování finančních prostředků na PřF již zasedá. Lze očekávat, že výstupy komise budou k dispozici KD a ASF v průběhu října.

    ASF bere na vědomí Důvodovou zprávu o rozdělení státního příspěvku na provoz Přírodovědecké fakulty pro rok 2008.

  7. Různé

    Webové stránky ASF

    Senát tichým souhlasem pověřuje Zeiska převedením senátního webu do systému Plone.

    Zeisek navrhuje úpravu sekce „pro studenty“ do tvaru podobného wiki, aby se zvýšil počet potenciálních autorů. Zeisek prozkoumá technické možnosti a případně zajistí realizaci.

    Chromý upozornil na nezbytnost jasného rozlišení mezi oficiální stranou ASF a stranou pro studenty (diskuzním fórem).

    Studenti studentům

    Chromý poděkoval všem zástupcům ASF, kteří pomáhali s přípravou a organizací zápisových kurzů prvních ročníků (v Praze i v Poříčí), jakož i těm, kteří se budou podílet na informování studentů v prvním týdnu výuky („studenti – studentům“).

    Dzúrová požádala, aby někdo ze senátorů poslal krátkou informaci o pomoci prvákům během prvního týdne na aktuality na webu. Za biology: Zeisek.

    Zprávy z UK

    Chudoba informoval o schůzce ministra Lišky a prof. Růžičky s vedením UK. Liška podmiňuje uskutečňování reformy vysokoškolského vzdělávání odpovídajícím navýšením rozpočtu vysokých škol. Bílou knihu terciárního vzdělávání považuje za pracovní materiál, který bude sloužit k diskuzi o vlastní reformě. Chápe některé výhrady vůči Bílé knize, sám se s ní též bezvýhradně neztotožňuje. Souhlasí ovšem s nutností změnit způsob řízení VŠ, zejména s nutností předefinovat roli akademických senátů (a zejména studentů v nich). Jak Chudoba pochopil vyjádření Lišky, tak předefinováním role akademických senátů je fakticky míněno značné omezení jejich pravomocí.

    Zprávy z AS UK

    Chudoba referoval o zasedání legislativní komise AS UK. Komise nedoporučila náš Volební a jednací řád vědecké rady kvůli problémům s hlasováním per rollam. Staša na zasedání komise přislíbil, že zašle vhodně formulované ustanovení o hlasování per rollam ASF tak, aby předpis mohl být schválen na listopadovém zasedání AS UK. Ostatní předpisy zaslané v rámci purifikace byly doporučeny.

    V novele Pravidel organizace studia byl bod 7 označen za udělování administrativních čtyřek, což je dle Studijního a zkušebního řádu UK nepřijatelné. Výhrady byly i k bodu 8, neboť pokud je studijní program akreditován i v češtině, oborová rada nemůže rozhodnout, že dizertační práce bude anglicky. Dále byla kritizována závěrečná ustanovení, neboť pravidla studia nelze měnit pro studenty aktuálního úseku studia. Účinnost novely je proto vždy nutné stanovit spolu se začátek nastávajícího akademického roku. Z těchto důvodů komise schválení novely nedoporučila. Údaje ve studijních plánech, které počítaly s novými Pravidly, budou nicotné, neboť novela nebude chválena AS UK včas. Dzúrová uvedla, že nejzásadnějším problémem je minimální počet kreditů pro konání částí státní závěrečné zkoušky, kvůli čemuž zůstává plný počet. Chudoba nesouhlasí, podle něj nyní není počet kreditů pro konání jiné než závěrečné části státní závěrečné zkoušky definován, tedy je efektivně nula. Dzúrová pokračovala, že v SISu jsou již nastaveny kontroly podle studijních plánů, které počítaly s přijetím novely. Rovněž Karolinka už byla vytištěna a distribuována. Jde o potenciálně vážný problém, který je potřeba urychleně řešit.

    Volby do AS PřF UK

    Chromý upozornil, že na říjnovém zasedání bude ASF vypisovat volby do studentské i zaměstnanecké komory. V předstihu je třeba informovat fakultní veřejnost a oslovovat potenciální kandidáty. Vážnost letošních voleb je umocněna skutečností, že nový senát bude volit nového děkana fakulty.

    Výběrová řízení na obsazení míst vedoucích pracovišť

    ASF pověřuje Votýpku zastupováním ASF při výběrovém řízení na místo vedoucího katedry antropologie.

    Oddělení vnějších vztahů

    Kuthan se zeptal, jak funguje zveřejňování PR článků na fakultním Extranetu. Nebyla dostatečně zvýrazněna publikace kolegy Černého v Nature. Následovala diskuze (Huňová, Chromý, Půta, Votýpka, Weiser) – proděkan Jelínek se doposud nevyjádřil k problematice zveřejňování důležitých článků na webu; OVV tak zjevně nemá metodiku, jak zveřejňovat zprávy o významných publikacích; OVV by mělo články samo aktivně vyhledávat; na extranetu je stále velké množství chyb (věcných i formálních); OVV působí neprofesionálně; ASF by měl v příštím roce uvažovat o omezení finančních prostředků pro OVV.

    Chromý uvedl, že problém řešilo KD na svém pondělním zasedání. Zveřejnění zprávy ve veřejné části sítě by napříště mělo podléhat autorizaci zprávy a schválení sekčním proděkanem. O výše uvedené kritice práce OVV bude informovat na nejbližším jednání kolegia děkana.

Další zasedání ASF se uskuteční ve čtvrtek 23. 10. 2008 ve 14:00 hodin v posluchárně Věž, Albertov 6, Praha 2.

Přijatá usneseni

  1. ASF schvaluje náhradnici Ryšlavou za Liberdu (14ano/0ne/0zdržel).
  2. ASF schvaluje zapisovatelem Zeiska (15/0/0).
  3. ASF schvaluje program zasedání (15/0/0).
  4. ASF schvaluje návrh úprav podmínek pro přijetí ke studiu na UK v Praze PřF v akademickém roce 2009/2010 (16/0/0).
  5. ASF schvaluje Výroční zprávu o činnosti Přírodovědecké fakulty – rok 2007 (16/0/1).
  6. ASF bere na vědomí Důvodovou zprávu o rozdělení státního příspěvku na provoz Přírodovědecké fakulty pro rok 2008.

Akce dokumentů