E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis ze zasedání Akademického senátu PřF UK dne 20. 11. 2008

(9. řádné zasedání)

Přítomni: Berka, Blažek, Čihař, Gahura, Huňová, Chudoba, Kuthan, Lorenc, Navrátil, Mašková, Netrdová, Opluštil, Půta, Sklenář, Šímová, Taufmannová, Votýpka, Weiser, Zeisek, Zusková (20)

Nepřítomni: Baxa, Liberda, Sakala, (3)

Omluveni: Harant, Chromý, Matoušková, Plášil, Šimon (5)

Náhradníci: Jedelský za Haranta

Hosté: Herben, Zima

Program:

  1.  Schválení zapisovatele

  2. Schválení náhradníků

  3. Schválení programu zasedání

  4. Vyhlášení voleb kandidáta na děkana UK v Praze, PřF

  5. Novela statutu PřF UK

  6. Aktualizace dlouhodobého záměru PřF UK

  7. Novela Řádu pro hodnocení výuky studenty

  8. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání ASF 23. 10. 2008

  9. Kontrola a schválení zápisu z mimořádného zasedání ASF 13. 11. 2008

  10. Různé

Průběh zasedání:

  1. ASF schvaluje zapisovatelem Zeiska. (16pro/0proti/0zdržel)

  2. ASF schvaluje náhradníky Jedelského za Haranta a Šefrnu za Matouškovou. (17/0/0)

  3. ASF schvaluje program zasedání. (19/0/0)

  4. Vyhlášení voleb kandidáta na děkana UK v Praze, PřF (schválení zápisu o hlasování per rollam)

    1. Hlasovalo se o usnesení předsednictva ASF, kterým se vyhlašují volby kandidáta na děkana PřF : „Předsednictvo AS PřF UK vyhlašuje se souhlasem AS PřF UK volby kandidáta na děkana. Volba se uskuteční tak, aby jméno kandidáta na děkana mohlo být rektorovi oznámeno nejpozději k 15.2.2008.“
    2. Chudoba koordinoval hlasování per rollam. Obdržel 22 hlasů, 21 bylo pro, 1 se zdržel a nikdo nebyl proti.
    3. ASF potvrzuje hlasování per rollam o vyhlášení voleb kandidáta na děkana UK v Praze, PřF. (19/0/0)

  5. Technická novela statutu PřF UK

    1. Půta uvedl, že jde o technickou novelu Statutu. Současný stav je třeba ošetřit tak, aby fakticky nevypršelo funkční období stávajících proděkanů, neboť se na ně nevztahuje stávající znění.

    2. Chudoba doplnil, že ve statutu je nešťastná formulace operující s funkčním obdobím proděkanů. Do statutu je potřeba doplnit přechodné opatření, kterým by se prodloužilo funkční období stávajících proděkanů do konce března 2009. Podle zákona o VŠ se ASF vyjadřuje k záměru děkana na jmenování proděkanů.

    3. Jedelský doplnil, že pokud by s návrhem legislativní komise z nějakého důvodu nesouhlasila, není problém to v prosinci opravit a AS UK to v lednu 2009 může schválit.

    4. ASF schvaluje návrh novely Statutu PřF UK. (19/0/2)

  6. Aktualizace dlouhodobého záměru PřF UK

    1. Půta na úvod uvedl, že jde o upravenou verzi dokumentu, který jsme odmítli na říjnovém zasedání.

    2. Blažek uvedl připomínky ekonomické komise: a) Systém startovních univerzitních bytů považuje za drahou, nešťastnou, nesystémovou, z hlediska PřF irelevantní. Systémová by byla podpora hypoték. b) Třetí odstavec bodu 6 je velmi nejasný. Je potřeba jasně deklarovat potřebu kvalitního finančního poradenství.

    3. Votýpka konstatuje, že současné znění reflektuje jeho připomínky, které měl proti původní verzi.

    4. Pokud si Weiser dobře vzpomíná, během posledního jednání jsme se dohodli, že komise to projednají a pošlou připomínky.

    5. Zima souhlasí s upřesněním třetího odstavce bodu 6. Startovní byty jsou v dlouhodobém záměru UK, a proto by je tam ponechal. Blažek reagoval, že by tedy bod měl iniciovat podporu mladých vědeckých pracovníků. Votýpka nesouhlasí, protože to není záležitost fakulty. Nebylo by to nic, než hezká věta bez naplnění. Bylo formulováno nové znění odstavce, s nímž zástupce předkladatele souhlasil.

    6. Chudoba má připomínku ke změně zanesené Chromým o dokončení transformace fakultního webu do systému Plone, protože není přesvědčen že Plone je tím pravým systémem. Věta zůstane v obecné podobě.

    7. ASF schvaluje Aktualizaci dlouhodobého záměru fakulty. (14/0/7)

  7. Novela Řádu pro hodnocení výuky studenty

    1. Půta uvedl, že jde o verzi, kterou jsme projednávali v červnu, ale byla odložena. Chudoba doplnil, že byly odstraněny duplicity s univerzitním předpisem.

    2. Zusková uvedla, že novela operuje s garantem oboru, který ale bude zaveden až v připravovaném statutu. Jedelský z tohoto důvodu navrhuje odložení předpisu až do doby, než děkan předloží novelu Statutu. Půta navrhuje, abychom to udělali stejně jako s technickou novelou statutu: tj. předložit legislativní komisi AS UK, ta nám toto vytkne a odloží to do doby aktualizace Statutu.

    3. Huňová uvedla, že neustále narážíme na to, že materiály dostáváme od KD pozdě a sami si přiděláváme práci.

    4. Na návrh Jedelského se bude hlasovat o návrhu na odložení tohoto bodu.

    5. ASF odkládá novelu Řádu pro hodnocení výuky studenty (4/13/4). - návrh nebyl schválen

    6. ASF schvaluje novelu Řádu pro hodnocení výuky studenty. (16/2/3)

  8. Schválení zápisu ze zasedání ASF 23. 10. 2008

    1. Jedelský posílal několik připomínek, které uvádí na pravou míru některé jeho výroky a uvádí je do souvislostí. Jde jen o tři odstavce:

      1. Mgr. Petr Jedelský z biologické sekce: uvedl své zkušenosti z SK RVŠ, zejména pak možnosti v některých orgánech RVŠ prosazovat stanoviska fakulty a projednávat otázky, které nás zajímají. Připomněl, že je v současnosti k RVŠ vázán tím, že je delegován za RVŠ do Akademického sněmu AV ČR. Uvedl, že se pomocí RVŠ dají získat například dokumenty, které z RVŠ směřují nejprve na univerzitu a na fakultu se dostanou s velkým zpožděním (informační “náskok”), uvedl, že tyto materiály v době svého působení v SK RVŠ poskytoval děkanovi a příslušným proděkanům.

      2. Jedelský uvedl, že nastupuje nový sněm RVŠ, který nově ustanoví pracovní komise. Samotný sněm je ovšem příliš velikým orgánem pro prosazování postojů fakulty. Za klíčovou považuje především komisi pro výzkum a výuku, kde by se chtěl angažovat. Výuka samotná sice u nás není tak výjimečná proti jiným univerzitám, čím se však od ostatních univerzit výrazně lišíme je výzkum.

      3. Jedelský prohlásil, že za fakultu by funkci převzal, za univerzitu je to však příliš velký závazek.

    2. Na návrh Jedelského Chudoba odstraňuje svou větu „Chudoba upřesnil, že zatímco v posledních volbách měli mandát dělen a mohli si zvolit, v kterém okrsku chtějí volit, letos mají mandát tam, kde volí.“, neboť nedává smysl a je nadbytečná.

    3. ASF schvaluje zápis ze zasedání ASF 23. 10. 2008. (19/1/1)

  9. Kontrola a schválení zápisu z mimořádného zasedání ASF 13. 11. 2008

    1. ASF odkládá schválení zápisu z mimořádného zasedání dne 13. 11. 2008. (21/0/0)

  10. Různé

    1. Informace o návrzích na kandidáty Senátu PřF UK a zajištění voleb

  • Lorenc uvedl, že od zástupců geologické sekce neobdržel všechny náležitosti podkladů návrhu kandidátů, ale slíbili, že to dodají. Geologie nominuje 2 kandidáty do zaměstnanecké komory a 4 do studentské (2 z geologie, 2 z OŽP). Biologická sekce má 7 kandidátů do ZK a 12 do SK. Geografická sekce má do ZK 7 kandidátů a do SK 4. Chemické sekce má do ZK 6 a do SK 7 kandidátů.

  • Zeisek uvedl, že zatím nemá ani zdaleka všechny životopisy a kandidatury k vyvěšení. Lorenc zdůraznil, že životopisy a programy kandidátů, které neobdrží do 21. 11. 2008 do 12:00 nebudou na webu vyvěšeny.

  • Lorenc dále uvedl, že Chudoba ve spolupráci s CIT vytvořil program pro elektronickou volbu. Chudoba se podle svých slov snažil zohlednit všechny námitky, které měla komise po elektronických volbách do AS UK. Aplikace např. umožňuje v průběhu voleb měnit hlas a je kvalitně zabezpečena.

  • Jedelský se zeptal, jak se volí role pro členy akademické obce, kteří mají více rolí (2 studijní obory, student i zaměstnanec). Lorenc uvedl, že u studentů bude automaticky zvolen vyšší ročník. Student je nadřazen zaměstnání. Jedelský uvedl, že systém by měl umožnit volbu role a pro tu pak hlasovat. Chudoba uvedl, že takový systém by neumožňoval spočítat volební účast. Během posledních voleb měli členové AO buď možnost si rozhodnout, v jaké roli chtějí hlasovat, anebo je přiřadila volební komise.

  • Studenti, kteří studují více oborů, budou předřazení do okrsku podle poměru relativních a reálných mandátů. Pokud někdo nebude s přiřazením souhlasit, bude mít možnost si to u volební komise změnit.

    1. Zusková požádala, aby se Chudoba vyjádřil, jaké stanovisko bude zastávat při projednávání posledně schválené novely Pravidel pro organizace studia. Chudoba uvedl, že se rozhodne až na místě. Zasedání legislativní komise AS UK jsou veřejná. Chudoba slíbil Zuskové přeposlání pozvánky na zasedání, aby mohla hájit předpis. Jedelský doplnil, že člen AS UK sice není delegován fakultou, ale studenty nebo zaměstnanci, nicméně že by považoval za nešťastné, kdyby náš zástupce nehájil stanovisko fakulty. Chudoba přislíbil, že se rozhodne podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a podle platných předpisů. Takovýto nátlak mu je nepříjemný a na hraně s předpisy.

    2. Chudoba uvedl, že MŠMT nedávno zveřejnilo vypořádání se s připomínkami k Bílé knize. Je to zveřejněno na webu MŠMT, doporučuje k přečtení.

    3. Jedelský uvedl, že v poslední době došlo k několika excesům ze strany OVV, například v souvislosti se zajištěním prezentace fakulty na Gaudeamu (nedodání tiskovin) nebo když pracovnice OVV rezervovala termín výstavy v botanické zahradě a pak jej zrušila, aniž by adekvátně informovala zaměstnance BZ. Jedelský konstatuje, že OVV nepracuje tak, jak se očekává od celofakultního pracoviště.

      1. ASF konstatuje nespokojenost s činností OVV (19/0/3).

Další zasedání ASF se uskuteční 11. 12. 2008 od 14:00 hodin v posluchárně Věž, Albertov 6, P-2.

Přijatá usnesení:

  1. ASF schvaluje zapisovatelem Zeiska. (16pro/0proti/0zdržel)

  2. ASF schvaluje náhradníky Jedelského za Haranta a Šefrnu za Matouškovou. (17/0/0)

  3. ASF schvaluje program zasedání. (19/0/0)

  4. ASF potvrzuje hlasování per rollam o vyhlášení voleb kandidáta na děkana UK v Praze, PřF. (19/0/0)

  5. ASF schvaluje návrh novely Statutu PřF UK. (19/0/2)

  6. ASF schvaluje Aktualizaci dlouhodobého záměru fakulty. (14/0/7)

  7. ASF odkládá novelu Řádu pro hodnocení výuky studenty (4/13/4). - návrh nebyl schválen

  8. ASF schvaluje novelu Řádu pro hodnocení výuky studenty. (16/2/3)

  9. ASF schvaluje zápis ze zasedání ASF 23. 10. 2008. (19/1/1)

  10. ASF odkládá schválení zápisu z mimořádného zasedání dne 13. 11. 2008. (21/0/0)

  11. ASF konstatuje nespokojenost s činností OVV. (19/0/3)

Zapsal: Vojtěch Zeisek 20. 11. 2008

Ověřil: František Půta, 25. 11. 2008

Akce dokumentů