E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Actinomucor elegans (Eidam) C. R. Benj. & Hesselt.

Charakteristika: Kolonie bílé, později s béžovým nebo šedavým nádechem. Stolony a rhizoidy dobře vyvinuté. Sporangiofory vyrůstají ze substrátového mycelia, ze vzdušných hyf i ze stolonů proti rhizoidům, jsou přehrádkované a až 30 µm široké; postranní větve vznikají v poměrně malé vzdálenosti pod terminálním sporangiem, bývají znovu větvené a tak často délkou přesahují hlavní osu. Sporangia světlá, kulovitá; terminální sporangia mají stěnu rozpustnou nebo vytrvalou, na povrchu hladkou nebo ostnitou a sporangia na postranních větvích stěnu vytrvalou a ostnitou. Kolumely typicky zaobleně kuželovité; apofýza chybí nebo jen slabě naznačená; límeček zřetelný. Sporangiospory hladké až nepatrně drsné na povrchu, tlustostěnné, hyalinní, kulovité až téměř kulovité, 6-8 µm v průměru. Zygospory neznámé.
Odlišující znaky: Charakteristický typ větvení a velikost sporangiospor.
Výskyt a význam: Saprotrofní druh, izolován především z půdy, ale i z exkrementů, substrátů rostlinného původu, jako kontaminant potravin a ze vzduchu. Komerčně tento druh využíván v Orientě při výrobě „sufu“ nebo čínského sýru.
Dokumentovaný kmen: CCF 2549, sušené mléko, Praha, Česká republika, 1978, izol. A. Adámková, ident. M. Váňová.

Akce dokumentů