E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Metodika

Kmeny zygomycetů

V Atlase zygomycetů jsou použity kmeny uchovávané ve Sbírce kultur hub (CCF) katedry botaniky PřF UK v Praze. Většina jich byla izolována z území České republiky, a to pracovníky a studenty katedry botaniky PřF UK v Praze i externími spolupracovníky. Výjimečně pocházejí některé kmeny ze zahraničí. Údaje o původu použitých kmenů jsou uvedeny u charakteristiky jednotlivých druhů.

Uchovávání kultur zygomycetů

Zygomycety lze většinou snadno kultivovat na agarových živných médiích. V CCF jsou uchovávány ve zkumavkách v chladničce při 5-8 °C na sladinovém agaru (SL) a bramboromrkvovém agaru (PCA). Přeočkovávání je doporučováno po 6 měsících. Některé zygomycety jsou uchovávány v lyofilizované formě v odtučněném sušeném mléce.

Kultivační média vhodná pro identifikaci zygomycetů

Doporučována jsou např. následující média: sladinový agar (SL) nebo agar s maltextraktem (MEA), bramborodextrózový agar (PDA), Sabouraudův agar (SAB) a podobná média s obsahem peptonu, kvasničného extraktu nebo maltextraktu (MEYE, MSMA, YpSs, YEA). Pro identifikaci zástupců rodu Mortierella je doporučován agar s půdním výluhem (SEA). Složení vybraných agarových médií viz níže.

Kultivační podmínky: většinou ve tmě při 25 °C po dobu 3-7 dní (případně déle). Některé houby je vhodné kultivovat i při 15 °C, 37 °C, 45 °C nebo 50 °C. Zygospory se tvoří obvykle při 20 °C.

Podrobnější údaje jsou uvedeny ve specializované odborné literatuře.

Pozorovací média

Pro pozorování mikroskopických znaků významných pro identifikaci zygomycetů se doporučuje voda nebo 4%-ní vodný roztok genciánové violeti. Při přípravě mikroskopických preparátů pro webový atlas zygomycetů bylo jako pozorovací médium nejčastěji použito Melzerovo činidlo, které má vysoké projasňovací vlastnosti a osvědčilo se pro fotografování. Méně často byla použita kyselina mléčná obarvená bavlnovou modří nebo voda.

Fotodokumentace

Mikrofotografie byly pořízeny na světelném mikroskopu Olympus BX51 s Nomarského kontrastem (DIC - differential interference contrast), vybaveném digitálním fotoaparátem Olympus E-510 a programem QuickPHOTO MICRO 2.3.

Snímky kolonií hub byly pořízeny většinou na skeneru (HP OfficeJet G55), některé též digitálním fotoaparátem (Sony DSC F717).

Makrofotografie kolonií byly zhotoveny pod binokulární lupou (Olympus SZX 12) s digitálním fotoaparátem (Olympus C-7070 WZ).

Skenové fotografie byly zhotoveny v Laboratoři elektronové mikroskopie (LEM (link is external)), PřF UK v Praze pod vedením Mgr. Miroslava Hyliše, Ph.D. Vzorky kultur hub byly fixovány roztokem 2,5 % glutaraldehydu v 0,1 M fosfátovém pufru, odvodněny vzestupnou ethanolovou řadou, sušeny metodou kritického bodu CO2 v přístroji Bal-Tec CPD 030, a pokoveny 3 nm zlata iontovým naprašováním v přístroji Bal-Tec SCD 050. Snímky byly pořízeny na skenovacím elektronovém mikroskopu SEM JEOL 6380 LV. Podrobnosti viz na webu LEM (link is external).

Úprava fotografií. Všechny fotografie byly upravovány v programu ACDSee Verze 4.0 (2001) nebo Zoner Photo Studio 10 (2009).

Webové stránky

Nové webové stránky Katedry botaniky PřF UK v Praze běží od roku 2009 v redakčním systému Drupal pod správou Mgr. Vojtěcha Zeiska. Systém Drupal byl použit i pro tvorbu webového atlasu zygomycetů a s ním spojené fotogalerie zygomycetů uspořádané podle rodů.

Složení a příprava vybraných agarových médií a činidel

Všechna agarová média se sterilizují v autoklávu při 121 °C po dobu 15 minut (při tlaku 1,2.105 Pa).

CZ – Czapkův agar (Czapek Agar)

K2HPO4

1 g

sacharóza

30 g

CZ koncentrát

10 ml

Cu-Zn koncentrát

1 ml

agar

15 g

destilovaná voda

1000 ml

CZ koncentrát:

NaNO3

30 g

KCl

5 g

MgSO4

5 g

FeSO4

0,1 g

destilovaná voda

100 ml

Cu-Zn koncentrát:

ZnSO4

1 g

CuSO4

0,5 g

destilovaná voda

100 ml

GKCH – Glukózový agar s kvasničným extraktem a chloramfenikolem

kvasničný extrakt

5 g

glukóza

20g

chloramphenikol

0,1 g

agar

15 g

destilovaná voda

1000 ml

pH 6,6

MEA – Agar se sladovým extraktem (Malt Extract Agar)

malt extrakt

20 g

glukóza

20 g

pepton

1 g

agar

15 g

destilovaná voda

1 litr

pH 5,6

MEYE – Agar s maltextraktem a kvasničným extraktem (Malt Extract Yeast Extract)

malt extrakt

3 g

kvasničný extrakt

3 g

pepton

5 g

dextróza

10 g

agar

15 g

destilovaná voda

1 litr

MSMA Modifikovaný Synthetic Mucor Agar

dextróza

10 g

NaNO3

4 g

K2HPO4

0,5 g

MgSO4 × 7H2O

0,5 g

thiamin hydrochlorid

0,5 g

agar

15 g

destilovaná voda

1 litr

PCA – Bramboro-mrkvový agar (Potato Carrot Agar)

brambory

20 g

mrkev

20 g

agar

20 g

voda

1 litr + další na přidání

Brambory a mrkev nastrouhat, vařit 15 minut. Přefiltrovat přes gázu, doplnit do 1 litru. Přidat agar.

PDA – Bramboro-dextrózový agar (Potato Dextrose Agar)

brambory

200 g

glukóza

15 g

agar

20 g

voda

1 litr

Oloupané brambory nakrájet na kostky a přilít 1 l vody, změřit objem směsi, vařit 1 hodinu. Rozmixovat, změřit objem směsi a doplnit vyvařenou vodu na předem změřenou hodnotu. Přidat agar a dextrózu.

SAB – Sabouraudův agar (Sabouraud agar)

glukóza

40 g

pepton

10 g

agar

15 g

destilovaná voda

1000 ml

SEA – Agar s půdním výluhem (Soil Extract Agar)

500 g zeminy vařit 1 hodinu v 1200 ml vody, přefiltrovat přes filtrační papír a doplnit na 1000 ml. Upravit pH na 6-6,5. Přidat 15 g agaru na 1 litr výluhu.

SL – Sladinový agar (Wort Beer Agar)

Pivovarskou sladinu naředit vodou na požadovanou hodnotu stupňů cukernatosti podle Balinga (4° nebo 8°).

Do 1000 ml takto získaného roztoku přidat 20 g agaru, rozvařit, přelít do 500 ml erlenek (po 400 ml).

YpSs – Agar s kvasničným extraktem a škrobem (Yeast extract Soluble starch)

kvasničný extrakt

4 g

rozpustný škrob

15 g

K2HPO4

1 g

MgSO4 × 7H2O

0,5 g

agar

20 g

destilovaná voda

1 litr

YEA – Agar s kvasničným extraktem (Yeast extract agar)

kvasničný extrakt

4 g

maltextrakt

10 g

glukóza

4 g

agar

20 g

destilovaná voda

1 litr

pH 7,3

 

Pozorovací média

ME – Melzerův roztok (Melzer´s reagent)

jodid draselný

5 g

jód krystalický

1,5 g

chloralhydrát

100 g

destilovaná voda

100 ml

LA – Kyselina mléčná (Lactic Acid)

Používá se kyselina mléčná (cca 85%) obarvená bavlnovou modří.

Akce dokumentů