E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Večer věnovaný fakultním spolkům

Ve čtvrtek večer se na Albertově konala akce Přírodovědci sobě, kde se již tradičně představily studentské spolky. Letos byla účast spolků i zájemců z řad studentů větší než loni, zahájení večera proto proběhlo ve Velké geologické posluchárně.

Večer se studentskými spolky zahájily organizátorky akce a senátorky Kristýna Bubeníková a Anna Altová. Úvodní slovo pronesl již tradičně děkan Přírodovědecké fakulty prof. Jiří Zima, který vyjádřil radost nad tím, že se spolková činnost na fakultě stále rozvíjí a studenti tak mají kromě studijních povinností možnost přijít i na jiné myšlenky. Na tato slova navázal předseda akademického senátu Radim Perlín, který vyzdvihl důležitost kulturního a společenského života na fakultě. Zdůraznil, že studentské spolky jsou ze své podstaty otevřené všem zájemcům a většina z nich živě informuje o své činnosti. Nově budou mít spolky také možnost činit tak jednou ročně prostřednictvím fakultního newsletteru a obrazovek instalovaných v budovách fakulty.

Foto: Matyáš Hiřman

 

Na PřF UK v současné době působí úctyhodných 25 spolků a bylo vidět, že o spolkový život je zde poměrně velký zájem. Letos se akce zúčastnilo tolik návštěvníků, že téměř zaplnili největší posluchárnu na fakultě, někteří obsadili dokonce i sedadla na galerii. Po tradičních dvouminutových prezentacích jednotlivých spolků se mohli návštěvníci přijít na cokoliv doptat nebo si jen tak popovídat u stolků, kde byl prostor pro obšírnější debaty. K družné atmosféře přispěl velkou měrou i tradiční koutek s občerstvením.

Co vůbec studentské spolky dělají? Dalo by se říct, že úplně všechno. Některé radí prvákům před prvním zkouškovým a pak pořádají Survival party. Jiní pořádají výlety, přednášky a konference. Sportovní spolky shánějí posily do týmu či fanoušky (až na florbalisty, kteří prý se sháněním fanoušků a followerů na sociálních sítích nemají problém). V rámci některých spolků se můžete dostat i k méně tradičním aktivitám, jako je třeba lezení na ledu, stopování velkých šelem v Beskydech nebo sommelierské ochutnávání minerálních vod.

Foto: Matyáš Hiřman

 

Kromě fakultních spolků jsme letos mohli vyslechnout i několik netradičních příspěvků. Krátká vystoupení zahájila iniciativa Studentská Hybernská, která se snaží propojovat studenty napříč obory i školami. Tato iniciativa pomáhá organizovat či nabízí prostory pro různé akce (od debat, přednášek a workshopů až po výstavy či koncerty). Mezi účastníky akce nechyběl ani projekt memesforgeographyteens komentující život na A6, který pobavil dotazem na souřadnicový systém, využívaný při zobrazování střední Evropy v GISu. Dále vystoupil celouniverzitní spolek queer Charlie, který na univerzitní scéně působí již deset let a pořádá mnoho akcí, z nichž nejbližší je deskovečer 31. října. Pokud máte rádi deskové hry, datum 31. října byste si měli určitě zapsat do kalendářů, jelikož ten večer se shodou okolností koná na fakultě ještě jeden deskovečer.

Z politiky bohužel víme, že dostát předvolebním slibům může být poměrně těžké. Senátor Jiří-Jakub Zévl však svému slibu neutekl a na 30. listopadu je tak ke všeobecné radosti naplánovaný obří turnaj v kultovní hře Bulánci, na který je zarezervovaná Velká geologická posluchárna. Ti z vás, kteří se touží na jeden večer vrátit do svých gymnaziálních let, mohou sbalit do batohu počítač a bulánek (ano, polštář opravdu patří k povinnému vybavení) a dorazit se utkat s ostatními extrémně agresivními bulánky do místnosti, kde se už dříve rozhodovalo o vaší budoucnosti, třeba u přijímacích zkoušek či zápočtových testů.

Foto: Matyáš Hiřman

 

A co na letošní ročník spolkové akce říkají organizátorky? „Naplnily jsme Velkou geologickou. Co víc si člověk může přát“, říká Anna Altová a se smíchem dodává: „Příště naplníme Karolinum!“ Organizátorky si pochvalovaly prezentace i hojnou účast spolků. „Letos přišlo víc spolků a měly opravdu hezky připravené prezentace,“ hodnotí Kristýna Bubeníková a Anna Altová dodává: „Taky přišlo mnohem víc studentů, co ve spolcích nejsou, takže se zdá, že se nám tentokrát podařilo akci lépe propagovat.“ Příští rok už bohužel nebude probíhat pod taktovkou zkušených organizátorek, ale jak říká Anna Altová: „Věřím, že Radim Perlín zasáhne svojí přísnou rukou i svým přísným hlasem a najdou se za nás vhodní nástupci.“ Na spolkový večer letos dorazil i bývalý senátor Jakub Petříček, který před šesti lety tuto akci poprvé organizoval a bylo vidět, že je z tak hojné účasti dojatý: „Tenkrát se přišlo podívat čtyřicet lidí a stačily nám dvě basy piva. Je hrozně krásné vidět takový zájem o studentské spolky. Dneska se dokonce narážel druhý sud.“ Doufejme, že i s novými organizátory bude akce dále vzkvétat a nabývat na oblíbenosti.

Foto: Matyáš Hiřman

 

Na letošní akci Přírodovědci sobě se představily tyto spolky:

Pro zveřejnění příspěvků prostřednictvím fakultního newsletteru a obrazovek instalovaných v budovách fakulty se mohou spolky obracet na vnejsi@natur.cuni.cz

Publikováno: Pátek 27.10.2023 19:55

Akce dokumentů