E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Vitamin B2 a jeho role při úhynu netopýrů

Onemocnění zvané syndrom bílého nosu způsobuje výrazný úhyn severoamerických hmyzožravých netopýrů. Jeho mechanismy však nebyly až doposud známé. Výzkum týmu českých vědců, jehož členem je i profesor Jan Černý z Katedry buněčné biologie PřF UK, přinesl překvapivé výsledky.

Původcem syndromu bílého nosu (anglická zkratka WNS) je plíseň Pseudogymnoascus destructans, která patří do oddělení vřeckovýtrusných hub a způsobuje bílé porosty na nosu, boltcích a létacích blanách. Vlákna houby pronikají do epidermis, nejsvrchnější vrstvy kůže, a vyplňují potní a mazové žlázy a chlupové míšky. Plíseň napadá netopýry v zimě v období jejich hibernace, kdy drobní létající savci snižují aktivitu svého metabolismu a přežívají ve stavu strnulosti. Onemocnění se vyskytuje téměř na celé severní polokouli, patologický dopad má však pouze na netopýry v Severní Americe, evropští a asijští netopýři jsou téměř bez výjimek schopni se s infekcí vypořádat.

Histopatologie lézí WNS
zdroj: autoři článku

Chemickou analýzou bylo zjištěno, že růst původce choroby je doprovázen produkcí vitamínu B2 (riboflavin, patří mezi metabolity houby rodu Pseudogymnoascus). Výsledkem je jeho hromadění v plísní napadených tkáních netopýrů. Riboflavin se v těle podílí na celé řadě dalších metabolických procesů, obratlovci si jej však nejsou schopni syntetizovat a musí jej přijímat v potravě. Nadměrné množství přijatého vitamínu B2 je vyloučeno močí, avšak u hibernujících netopýrů jsou metabolismus i látková přeměna značně omezené. Vysoké koncentrace riboflavinu tak způsobují poruchy v energetickém metabolismu a následně buněčnou smrt.

Odumřelá tkáň v okolí infikovaném plísní u netopýrů postižených WNS je s největší pravděpodobností způsobena také v důsledku působení naakumulovaného vitamínu B2, který za přístupu kyslíku způsobuje vznik volných radikálů a oxidativní stres. Při probouzení netopýra z hibernace, kdy se ve tkáních obnovuje normální průtok okysličené krve, může dojít k výraznému zvýšení toxického efektu, neboť vitamín B2 patří mezi fytotoxické substance a jeho toxicita je závislá i na míře slunečního záření.

Pochopení mechanismu choroby je důležitým krokem k její léčbě, a tak nezbývá než doufat, že další výzkumy navazující na toto zjištění přinesou pozitivní zprávy pro severoamerické netopýry.

Flieger, M., Bandouchova, H., Cerny, J., Chudíčková, M., Kolarik, M., Kovacova, V., Martínková, N., Novák, P., Šebesta, O., Stodůlková, E. and Pikula, J., 2016. Vitamin B2 as a virulence factor in Pseudogymnoascus destructans skin infection. Scientific Reports6.

Anna-Marie ŠŮCHOVÁ

Publikováno: Pondělí 12.12.2016 00:30

Akce dokumentů