E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Nová naděje pro léčbu těžkého poškození zraku

Poškození povrchu oka je nejčastější příčinou zhoršení, či dokonce ztráty zraku. V současnosti známe jen málo účinných možností léčby, jedním z velice nadějných přístupů je transplantace kmenových buněk. A právě porovnáváním terapeutických vlastností těchto buněk z různých tkání se věnoval tým vědců z Přírodovědecké fakulty UK ve spolupráci s Ústavem experimentální medicíny AV ČR a ČVUT.

Jedním z nejpoužívanějších terapeutických přístupů při léčbě poškození nebo ztráty zraku je transplantace rohovky. V případě těžkého postižení je však třeba přistoupit k transplantaci limbální tkáně (oblast zevního okraje rohovky). Nevýhodou těchto poměrně invazivních léčebných přístupů je však nutnost podávat imunosupresivní léčbu, případně riziko poškození zraku i v nepostiženém oku, pokud je jako zdroj tkáně pro léčbu použito pacientovo zdravé oko.

Další možností léčby je transplantace limbálních kmenových buněk, které za normálních okolností zajišťují ve zdravém oku přirozenou obnovu rohovky. I tento postup má ale určité nevýhody – tyto tkáňově specifické buňky je totiž velice obtížné, a někdy dokonce nemožné získat v dostatečném množství. Jak tento problém vyřešit?

Vědci se snažili najít alternativní zdroj vhodných kmenových buněk. Tím by mohly být mezenchymální kmenové buňky. Tyto buňky je možné izolovat z různých tkání organismu, jako jsou kostní dřeň nebo tuková tkáň a lze je poměrně snadno kultivovat. Kromě schopnosti diferencovat se a nahrazovat tak poškozené buňky jsou jejich velkou výhodou také imunomodulační protizánětlivé vlastnosti.

Mezenchymální kmenové buňky, foto Eliška Javorková, (zvětšení 400x).

Studie analyzovala terapeutický efekt tří typů kmenových buněk: limbálních, mezenchymálních izolovaných z tukové tkáně a mezenchymálních z kostní dřeně. Jako experimentální model posloužil hydroxidem poleptaný povrch oka králíka, který byl následně léčen aplikací kmenových buněk adherovaných na nanovlákenných nosičích.

Poranění oka je spojeno s infiltrací buněk adaptivní i přirozené imunity a zvýšeným množstvím apoptických (umírajících) buněk. Následkem zánětu a poškození se snižuje transparentnost rohovky. Ze studie vyplývá, že už samotné podání nanovlákenných nosičů tyto negativní projevy zmírňuje.

Při aplikaci nosičů s buňkami dochází k signifikantnímu snížení všech nežádoucích zánětlivých reakcí a zároveň se zlepšuje regenerace tkáně. Nejlépe si při tomto srovnání vedle limbálních vedly mezenchymální kmenové buňky izolované z kostní dřeně.

Našim vědcům se tak podařilo prokázat, že mezenchymální kmenové buňky z kostní dřeně mají srovnatelné regenerativní schopnosti jako limbální kmenové buňky a mohly by tak představovat nadějný prostředek pro léčbu závažných poranění oka v případech, kdy současné terapeutické přístupy selhávají.

Holan V., Trosan P., Cejka C., Javorkova E., Zajicova A., Hermankova B., Chudickova M., Cejkova J. (2015): A comparative study of the therapeutic potencial of mesenchymal stem cells for ocular surface reconstitution. Stem cells translational medicine 4(9). s. 1052-1063.

Michaela Hájková

Publikováno: Neděle 09.10.2016 09:35

Akce dokumentů