E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Bromované zpomalovače hoření - pomocníci či nepřátelé?

Bromované zpomalovače hoření jsou uměle vyráběné organické sloučeniny, které se přidávají do mnoha moderních výrobků určených především pro domácnost za účelem snížení rizika jejich vznícení. Lze je najít běžně v různých plastech, elektronice a textiliích. Výhodou těchto látek je, že přispívají k požární bezpečnosti, ale je otázkou, za jakou cenu - bývají totiž toxické.

Zdravotní riziko představuje zejména prach, na který se bromované zpomalovače hoření dobře vážou.  Není proto dobré dlouho pobývat v uzavřených (a zejména nevětraných) prostorách, kde se takové prachové částice obvykle v hojném množství nacházejí. Při vdechování tohoto prachu se bromované zpomalovače hoření postupně hromadí v tkáních, což může později vést až ke zdravotním komplikacím, jako je narušení hormonálního systému. Látky, které mají schopnost napodobit funkci hormonů a působit v tomto směru potíže, se označují jako tzv. endokrinní disruptory.

PC
Moderní elektronická zařízení se během svého provozu zahřívají, čímž se mohou bromované zpomalovače hoření lépe uvolňovat

Některé zpomalovače hoření se už v současné době používat nesmějí vzhledem k jejich negativnímu vlivu na životní prostředí a zdraví člověka. Začaly se však vyrábět jiné směsi. U nich sice nebyly škodlivé účinky dosud prokázány, ale není vyloučeno, že časem může vyjít najevo opak. Například potenciální vliv nově vyráběných bromovaných zpomalovačů hoření na hormonální činnost není zatím téměř vůbec prostudován, a proto je každý výzkum na toto téma velice přínosný.

Nedávno publikované výsledky vědců z PřF UK odhalují látku zvanou 2,4,6-tribromofenol jako nový endokrinní disruptor. Ačkoliv bude potřeba provést ještě další testy, je už nyní jasné, že schopnost narušovat hormonální rovnováhu má. A přestože se jedná o poměrně nový antropogenní kontaminant, již se vyskytuje na různých místech v životním prostředí (např. v říční a mořské vodě). Vzhledem k charakteru této látky by se tak mělo začít s intenzivnějším sledováním jejího pohybu a není vyloučeno, že se třeba i 2,4,6-tribromofenol časem dostane na seznam zakázaných látek.

 

Ezechiaš M., Svobodová K. a Cajthaml T., 2012. Hormonal activities of new brominated flame retardants. Chemosphere, 87:820–824.

Alice Jarošíková

Akce dokumentů