E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zahájení veřejné konzultace k inovacím v oblasti potravin - do 1. 9. 2015

Evropská komise vyhlásila nové veřejné konzultace k tématu: Jak mohou věda a inovace pomoci Evropské unii celosvětově zajistit dostatek bezpečných, výživných a udržitelných potravin? Konzultace má vazbu na veletrh Expo Milano 2015, jehož tématem je tento rok: „Feeding the Planet, Energy for Life“. Cílem Komise je stimulovat politickou diskuzi oglobální potravinové bezpečnosti a udržitelnosti.


Vědecká řídící komise veletrhu Expo 2015 sestavila diskuzní dokument pro Komisi s názvem „Role výzkumu v globální bezpečnosti potravin a výživy“ ("The Role of Research in Global Food and Nutrition Security"). Dokument byl prezentován v Bruselu dne 13. dubna 2015 předsedou vědecké komise veletrhu Franzem Fischlerem a komisařem pro vzdělání, kulturu, mládež a sport Tiborem Navracsicsem. 
Komisař Navracsics ve svém proslovu zdůraznil, že „Evropská unie hraje při řešení problémů spojených s potravinovou bezpečností a udržitelností hlavní roli“, a uvítal Expo 2015 jako příležitost „předvést, co EU již v této oblasti činí.“ Podle Navracsicse dojde v této oblasti k úzké spolupráci s komisaři zodpovědnými za oblast zemědělství, zdraví, výzkumu, životního prostředí a rozvoje.


Předseda evropské řídící komise Fischler zmínil, že pracovali tvrdě na tom, aby Expo 2015 mělo i velkou vědeckou dimenzi. „Doufám, že konzultace a dokument udají globální diskuzi směr,“ řekl Fischler na závěr.


Konzultace mají položit základ debatě o budoucí výzkumné agendě s cílem řešit globální výzvy potravinové a výživové bezpečnosti. Na úrovni EU se zaměří na oblasti jako je zlepšení veřejného zdraví prostřednictvím lepší výživy, zvýšené bezpečnosti a kvality potravin, omezení potravinových ztrát a plýtvání, zajištění toho, aby byl rozvoj venkova více udržitelný, zvýšení zemědělských výnosů prostřednictvím udržitelné intensifikace, lepší porozumění mechanismům trhu s potravinami a lepší přístup k potravinám pro lidi na celém světě.


Veřejná konzultace bude otevřena do 1. září 2015. Výsledky této konzultace budou zveřejněny 15. Října 2015.

 

Vstup do konzultace.

Další informace v tiskové zprávě EK.

Diskuzní dokument: "The Role of Research in Global Food and Nutrition Security"

 

 vložila: Darina Koubínová

Publikováno: Středa 15.04.2015 20:55

Akce dokumentů