Pozvánka na přednášku: Molekulární kuchyně - jak překvapit chuťové buňky!
Čas |
01.04.2014 od 17:00 do 18:30 |
---|---|
Přidat událost do kalendáře |
Google
vKalendář (Windows, Linux) iCal (Mac OS X) |
Molekulární gastronomie vychází z propojení chemických a fyzikálních poznatků společně se znalostmi přípravy pokrmů. Její hlavní podstatou je ošálit chuťové buňky. Známé chutě převést do tvarů a forem, u kterých bychom očekávali něco úplně jiného. Jde o sci-fi v oblasti kuchařského umění.
V zásadě se používají pořád stejné základní ingredience. Kapalný dusík (výroba zmrzliny), alginát sodný (výroba kaviáru) spolu s roztokem vápenatých solí, želatina (příprava želé) a lecitin.
Během přednášky se dozvíte odkud k nám molekulární kuchyně přišla, co je její podstatou a ukážeme si i pár jednoduchých receptů. Vaše chuťové buňky jistě překvapíte.
Přednášky se ujali David Hurný, Veronika Felklová a Adam Čepa z Katedry organické chemie Přírodovědecké fakulty UK.
Akce dokumentů