Pozvánka na přednášku: CHEMICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH A BEZPEČNOSTI POTRAVIN
Čas |
25.11.2014 od 17:00 do 18:30 |
---|---|
Přidat událost do kalendáře |
Google
vKalendář (Windows, Linux) iCal (Mac OS X) |
V čerstvých potravinách se vyskytuje řádově půl milionu různých chemických sloučenin a ještě jich pak následně vzniká chemickými reakcemi při jejich zpracování. Kromě látek, jejichž výskyt je naprosto přirozený, pronikají do potravin také látky kontaminující, případně v nich lze nalézt rezidua pesticidů používaných v zemědělství na ochranu rostlin či rezidua veterinárních léčiv. Mnohé potraviny obsahují kromě základních živin další biologicky aktivní látky, které lze vnímat pozitivně (např. vitaminy a minerální látky, antioxidanty). Závažná rizika pro člověka však vytvářejí přírodní toxiny (například mykotoxiny), v poslední době jsou stále častěji zmiňovány alergeny nebo látky s antinutričním působením. Diskutovány budou také látky přidávané do potravin při jejich technologickém zpracování, tzv. látky přídatné, známé též jako potravinářská aditiva.
Akce dokumentů