E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Přírodovědecký newsletter 3/2013

7. března 2013

Přírodovědecký newsletter 03/2013

Fakultní školka Rybička přivítala první malé přírodovědce

 

V pondělí 4. března 2013 byla za účasti profesora Bohuslava Gaše, děkana Přírodovědecké fakulty UK, desítek rodičů a jejich dětí a několika milých hostů slavnostně otevřena Přírodovědná školka Rybička, kterou provozuje naše fakulta. V nově zrekonstruovaných prostorách budovy Benátská 4 vznikla v rekordním čase naprosto unikátní školka s ojedinělým přírodovědným programem. Její součástí je zookoutek s 11 ubikacemi pro zvířata domácí a exotická, místnost určená pro „přírodovědně-badatelskou činnost“ i keramická dílna. Pro děti jsou otevřeny dvě třídy, každá s kapacitou 12míst. Podívejte se do naší fotogalerie, jak otevření školky probíhalo a jak nadšené byly reakce dětí na jejich nové působiště.

Slavnostní otevření Mapové sbírky

Po dvou letech rekonstrukce bude 21. března 2013 znovu otevřena Mapová sbírka Přírodovědecké fakulty UK, která je největší univerzitní kolekcí kartografických dokumentů ve střední Evropě. Snahou revitalizace bylo zachovat unikátní historický interiér a zároveň vytvořit vhodné prostředí pro uchování, správu a zpřístupnění speciálních starých a vzácných tisků. Mapová sbírka PřF UK bude otevřena pro veřejnost 26. března 2013.

Kromě samotné rekonstrukce se v rámci projektu TEMAP odborně popisují dokumenty, jsou opatřovány unikátními signaturami a v tento okamžik je již téměř 22 000 dokumentů dostupných z Centrálního katalogu UK i ze Souborného katalogu ČR. V rámci projektu jsou připravovány další kartografické nadstavby pro české mapové sbírky: byl vytvořen speciální software pro detekci neznámého kartografického zobrazení, připravuje se speciální katalog pro prohlížení map a byl spuštěn nástroj Georeferencer pro lokalizaci míst na starých mapách. U příležitosti znovuotevření sbírky bude spuštěn národní pilot tohoto unikátního nástroje.

Podmínky půjčování a výpůjční dny najdou badatelé na webových stránkách Mapové sbírky.

„Byrokratické“ okénko

V měsíci únoru bylo vydáno:
Opatření děkana:

  • č. 2/2013 - Revize knihovního fondu Přírodovědecké fakulty, které upravuje způsob provádění revizí v knihovnách fakulty.

Příkaz děkana:

  • č. 1/2013 - K revizi EPS v budovách Viničná 5 a Viničná 7, který informuje, že v termínu od 11.02.2013 do 22.02.2013 bude prováděna revize EPS ve Viničné 5 a Viničné 7.

Rozhodnutí děkana:

  • č. 1/2013 - K nástupnictví finančních zakázek, které ošetřuje rozpor mezi čísly zakázek uvedenými ve mzdových výměrech a v personálním a finančním systému.

Provozní informace o iFIS, webmaileru a CIS:
V rámci reimplementace ekonomického systému byly pro aktuální (od 2013) a archivní (do 2012) databázi iFIS zprovozněny dvě instance WebMaileru, každá zobrazuje data pouze ze své databáze. Další informace k projektu CIS najdete na http://cis.natur.cuni.cz

Zprávy z akademického senátu

Akademický senát se na únorovém zasedání vyjadřoval mj. k návrhu obsazení pozic proděkanů. Schválen byl kapitálový rozpočet na rok 2013, v němž se počítá s investicí 19,1 mil. Kč do stavebních akcí a 15,7 mil. Kč do přístrojového vybavení. Podrobnosti o zasedání najdete v zápisu.

Kampus Albertov a připravované demolice objektů

Jistě jste zaznamenali, že v současné době probíhá příprava demolic objektů, které mají ustoupit novým budovám Kampusu Albertov. První fáze demolic se bude týkat nepoužívaných objektů zrušené trafostanice, bývalé koleje Albertov a budovy skladu v Horské ulici. Demoliční práce budou zahájeny pravděpodobně v dubnu 2013. Plánovaná demolice neomezí provoz menzy, pouze budou změněny přístupové cesty tak, aby byla zajištěna bezpečnost strávníků. Pokyny budou včas oznámeny.

Menza Albertov bude sloužit minimálně ještě po celý akademický rok 2013/2014. I po jejím uzavření bude zajištěno náhradní stravování, o vývoji vás budeme průběžně informovat.

Kurzy systému Moodle

Všechny pedagogy naší fakulty srdečně zveme na kurz Moodle pro začátečníky. Kurz je určen všem, kdo začínají nebo by rádi začali pracovat se systémem Moodle. Termíny kurzů jsou vypisovány průběžně dle zájmu vyučujících.

Aktuální termíny naleznete v Informativním kurzu o Moodlu na PřF UK, kde se také můžete do kurzu přihlásit. Pokud již nejsou volná místa, nemusíte být zklamaní! Stačí, aby dostatečné množství pedagogů o kurz projevilo zájem, a vypíšeme pro vás termíny nové.

A co bude kurz stát? Dvě hodiny vašeho času a cestu na Albertov. Kurz je bezplatný, zajišťuje ho Oddělení podpory vědy. Výuka se koná v budově děkanátu PřF UK, Albertov 6.

Připojte se do komunity Google Apps na PřF UK

Pomocí Google+ tak můžete získávat fakultní novinky, tipy a návody v našem systému přímo z první ruky od administrátorů systému na naší fakultě. Pro uživatele Google Apps v doméně natur.cuni.cz je nyní dostupný režim Dokumenty Offline. Pokud se často pohybujete v místech bez připojení k internetu, jistě oceníte možnost přepnout se do režimu Offline. Můžete tak editovat vaše Google dokumenty, prezentace a soubory jiných formátů. Není zatím možné editovat Tabulky, Formuláře a Kresby - ty lze nyní offline pouze prohlížet.

Další informace najdete na webu ga.natur.cuni.cz

Pořádáme výprodej fakultních promo předmětů

Vzhledem k tomu, že Oddělení vnějších vztahů v těchto dnech intenzivně pracuje na nové vizuální identitě naší fakulty, potřebujeme vyčistit starší skladové zásoby a udělat místo novým produktům s novým logem. O nové fakultní identitě a její veřejné prezentaci vás budeme včas informovat. Z tohoto důvodu pořádáme dne 27. března od 9 do 16 hodin v 1. patře budovy děkanátu na Albertově 6 další jarní výprodej fakultních triček, mikin a dalších promo předmětů za speciální ceny, např. mikina s pečetí PřF UK za 490,- Kč, fakultní trička s pečetí od 100,- Kč, polo trička s límečkem za 250,- Kč atd.

V případě zájmu přijďte včas - velikosti i barvy jsou omezené, stávající motivy se v souvislosti s novou vizuální identitou naší fakulty dotiskovat nebudou. Kompletní nabídku produktů naleznete ve fakultním eshopu.

Srdečně zdraví

doc. RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D.
proděkan pro informační technologie

RNDr. Milan Richter
vedoucí centra informačních technologií

Alexandra Hroncová
vedoucí oddělení vnějších vztahů

Akce dokumentů