E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Psychologie NA TALÍŘI|Psychologie dnes | 30.1.2018 | Strana: 39

V únoru se rok láme zřetelněji než o zimním slunovratu. Indiáni nazývali únor měsícem hladu, protože už se jim viditelně tenčily zásoby. Zato u nás ve střední a východní Evropě byl tento měsíc časem zabijaček. Co se snědlo, to se uložilo do zásob podkožního tuku a bylo jasné, že do jara se to už nějak překlepe. Po masopustním období následoval půst, který duchovně zdůvodnil nedostatek jídla.
Meteorologicky se v únoru potkávají nejnižší teploty vzduchu i vody. Je to čas jako stvořený pro domácí rozjímání nebo čtení. Koncem února se ale ke slunci už derou rostliny, které mají v zemi cibulky, a tudíž mají v zásobě dostatek živin, aby mohly být venku jako první.
Většina z nich k jídlu není, jsou v zahradách pro ozdobu. Ale je tady jeden botanický rod, který nám všechno vynahradí. Česnek, latinsky Allium, je v Česku zastoupen skoro dvaceti druhy. Mnohé z nich jsou chráněné, některé jsou kulinárně nepříliš zajímavé. Dva raší velmi časně - česnek viničný a česnek planý. Jsou si navzájem velmi podobné a také se oba podobají pažitce. Často jsou proto nazývány divoký šnytlík nebo divoká pažitka. Jejich chuť je přírodně ostrá a jarně očistná. Jsou to ideální byliny, s nimiž můžete ukončit zimní meditace a připravit se na rašení a pučení.
Vybírají si meze a okraje lesů a ve velmi brzkém jaru, spíš ještě odcházející zimě, se dají snadno identifikovat v dosud nepříliš svěží trávě. Pro sběr vybírejte místa s lehkou zeminou na okraji lesů, kde česnek roste v měkké listové hrabance. Takové cibulky se snadno vyperou.
Perte je a oplachujte tak dlouho, dokud nejsou cibulky i kořínky zcela zbaveny hlíny. Česnek se totiž používá celý, s kořínky, cibulkou i nadzemní částí. Kořínky i konečky stonků elegantně přistřihněte na vhodnou délku. Vyberte pár větších cibulek a ty rozmačkejte vidličkou.

Jana Vlková vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a Fakultu sociálních věd tamtéž. S humorem se představuje jako expertka na jedlé kvítí a býlí. Pořádá přednášky o jedlých květech i semináře v přírodě.
Více na www.kytkykjidlu.cz.

Publikováno: Pátek 02.02.2018 10:35

Akce dokumentů

Kategorie: