E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Čeští vědci vyvinuli metodu na odhalení pančovaného medu

Med se řadí mezi nejfalšovanější potraviny na světě, až polovina importovaných zásilek mířících do Evropské unie je podezřelá z pančování. Vědci z naší fakulty spolu s kolegy s Výzkumného ústavu rostlinné výroby přišli s přelomovou metodou, která je schopna odhalit příměsi, které jsou do medu přidávány uměle. Výsledky práce vědců budou mít i ekonomický přínos.
Ilustrační záběr laboratoře, v níž se testují vzorky medu. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP via Getty Images)

 

Nová metoda spočívá ve zjišťování různých typů proteinu v medu a rozlišení těch, které jsou pro včelí med typické a těch, které jsou do medu přidány uměle. 

„Někteří pančovatelé medu přidávali amylázy z hub, v podstatě z plísní a také z bakterií. Tyto cizí amylázy se používají běžně v potravinářství, takže jsou běžně dostupné a není problém si je sehnat, přidat je do medu a nahradit nedostatečnou amylázovou aktivitu, kterou mají do medu dodávat od včel,“ popisuje Tomáš Erban z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Právě tyto amylázy jsou měřítkem kvality a čerstvosti medu. Proto také podvodníci v uvozovkách přisypávají do medu cizí amylázy, které ale neumí včela vyprodukovat. A nová metoda je pomocí hmotnostní spektrometrie dokáže odhalit.

Více informací najdete např. v článku na www.irozhlas.cz nebo v The Epoch Times

Další úspěch byl zaznamenám i v oblasti výzkumu z hlediska léčivého potenciálu. O tom, jak konzumace medu může eliminovat používání léků se dočtete zde. 

Publikováno: Pondělí 27.11.2023 11:40

Akce dokumentů