Čeští vědci vyvinuli metodu na odhalení pančovaného medu
Nová metoda spočívá ve zjišťování různých typů proteinu v medu a rozlišení těch, které jsou pro včelí med typické a těch, které jsou do medu přidány uměle.
„Někteří pančovatelé medu přidávali amylázy z hub, v podstatě z plísní a také z bakterií. Tyto cizí amylázy se používají běžně v potravinářství, takže jsou běžně dostupné a není problém si je sehnat, přidat je do medu a nahradit nedostatečnou amylázovou aktivitu, kterou mají do medu dodávat od včel,“ popisuje Tomáš Erban z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.
Právě tyto amylázy jsou měřítkem kvality a čerstvosti medu. Proto také podvodníci v uvozovkách přisypávají do medu cizí amylázy, které ale neumí včela vyprodukovat. A nová metoda je pomocí hmotnostní spektrometrie dokáže odhalit.
Více informací najdete např. v článku na www.irozhlas.cz nebo v The Epoch Times
Další úspěch byl zaznamenám i v oblasti výzkumu z hlediska léčivého potenciálu. O tom, jak konzumace medu může eliminovat používání léků se dočtete zde.
Akce dokumentů