E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zbav se svých parazitů! Dobudeš svět!

Jak se stát úspěšným invazním druhem? Vědci už vědí! Zbavte se nezvaných příživníků a rozlétněte se po kraji! Alespoň jste-li vrabec.

Haemoproteus sp.
Namodralý útvar podkovovitého tvaru je parazit rodu Haemoproteus.

Pokud se jedinci nějakého druhu ocitnou v novém areálu a najdou zde příhodné podmínky, začnou se šířit a stávají se invazním druhem. Co však rozhoduje o úspěšnosti vetřelců a jak si pomáhají v konkurenci domácích, na dané prostředí přizpůsobených druhů, není úplně jasné. Zdá se však, že významnou roli v tomto dramatu mohou hrát parazité.

V jednom z možných scénářů si jedinci zavlečeného druhu do nového areálu přinesou vlastní parazity, vůči kterým jsou díky dlouhodobé koevoluci imunní. Původním druhům však tato zkušenost chybí a jsou-li nakaženi, mohou pro ně být noví parazité pravou pohromou. Parazité tak v tomto případě fungují jako účinná zbraň, kterou invazní druh (samozřejmě neúmyslně) decimuje své potenciální ekologické konkurenty. Ničivé důsledky takové konstelace dokumentuje například vymření několika druhů havajských šatovníků v důsledku zavlečení viru neštovic a ptačí malárie na Havajské ostrovy.

Vrabec domácí
Vrabec domácí (Passer domesticus). Tento původně středozemní a blízkovýchodní druh postupně kolonizoval téměř celý svět. Autor: Lip Kee

Dnes celosvětově rozšířený vrabec domácí na to však šel, zdá se, z opačného konce. Tento původně mediteránní druh se při své expanzi parazitů naopak zbavoval, což ho mohlo zvýhodnit v konkurenci s původními, více parazitovanými druhy. V rámci rozsáhlého výzkumu, na kterém se podílela i Dita Hořáková z naší fakulty, totiž badatelé zjistili chudší spektrum krevních parazitů u vrabců mimo původní areál, než v oblasti jejich původního rozšíření. Například zástupci rodu Haemoproteus byli zjištěni pouze v oblasti kolem Středozemního moře a ve Střední Evropě. U rodu Plasmodium zase vědci pozorovali postupný úbytek druhů a linií směrem na sever i východ od Středozemního moře, stejně jako celkově nižší variabilitu jeho zástupců v obou částech amerického kontinentu. Vysvětlením může být, že při šíření druhu se na zakládání nových populací podílí většinou pouze omezený počet jedinců, kteří nemusí hostit veškeré parazity svého druhu. S postupující expanzí tak dochází k úbytku parazitárních druhů v nově zakládaných hostitelských populacích. Takové osvobození se od jha parazitů mohlo vrabcům domácím výrazně napomoci k jejich dobyvatelskému úspěchu.

Evoluce je však i přes nesporné zákonitosti procesem historickým, jehož průběh ovlivňuje v nezanedbatelné míře také náhoda. Nelze proto vyloučit, že u různých druhů se v různých situacích uplatňují oba výše popsané mechanizmy. Ty se navíc vzájemně nevylučují a není proto důvod aby se nemohly uplatnit i společně v rámci expanze jediného druhu.

Marzal A, Ricklefs R E, Valkiūnas G, Albayrak T, Arriero E, Bonneaud C, Czirják G A, Ewen J, Hellgren O, Hořáková D, Iezhova T A, Jensen H, Križanauskienė A, Lima M R, de Lope F, Magnussen E, Martin L B, Møller A P, Palinauskas V, Pap P L, Pérez-Tris J, Sehgal R N M, Soler M, Szöllősi E, Westerdahl H, Zetindjiev P & Bensch S (2011). Diversity, Loss, and Gain of Malaria Parasites in a Globally Invasive Bird. PLoS ONE, 6, e21905. (doi:10.1371/journal.pone.0021905)

Oldřich Tomášek

Akce dokumentů