E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Vliv velkých býložravců na přežívání rostlin v krajině

Míra výskytu a přežívání jednotlivých rostlin je ovlivněna podmínkami, ve kterých žijí. Změny v krajině, jako například fragmentace lokalit, se na dynamice těchto druhů v rámci celého biotopu projeví až za delší dobu. Z krátkodobého hlediska je proto ovlivňují také jiné faktory, a to ty s přímým dopadem na jejich životní cyklus. Vliv spásání rostlin velkými býložravci na přežívání druhu Scorzonera hispanica (Černý kořen) zkoumaly Zita Červenková a Lucie Hemrová z Katedry botaniky Přírodovědecké fakulty v Praze.

S. hispanica (Asteraceae) je bylina suchých pastvin střední a jižní Evropy. V České republice patří mezi ohrožené druhy. Na stoncích tvoří od jednoho do sedmi žlutých květů. Díky zvyšování počtu velkých býložravců jsou populace tohoto druhu (zejména kvetoucí jedinci) stále častěji navštěvovány srnkami, ale také divokými prasaty, muflony a v menší míře daňky a jeleny. Populace jsou navíc občas ničeny lidskými zásahy nebo náhodnými událostmi, nejčastěji rozrytím divokými prasaty. Na druhou stranu zvýšený pohyb velkých býložravců v území by mohl i významně přispívat k šíření druhu mezi lokalitami, a tak pozitivně ovlivňovat jeho přežívání v krajině.

Daněk
Daněk skvrnitý (Dama dama), foto: Lucie Fraindová
Na vybraném území o rozloze cca 20 km² poblíž Litoměřic bylo nalezeno 23 populací S. hispanica. Zde byly zkoumány podmínky dalších 50 neobsazených lokalit, ale pouhých 8 z nich se následně ukázalo jako vhodných.  Vliv velkých býložravců na přežívání jedinců byl zkoumán porovnáním dynamiky nedotčených a spásaných rostlin. Pro tento účel byly některé části populací chráněny klecemi.

Bylo zkoumáno, jaké vlastnosti ovlivňují míru spásání jednotlivých lokalit, zda množství jedinců S. hispanica na lokalitě, velikost, vlhkost, slunnost nebo úživnost lokality, množství křovin nebo lesa v okolí či blízkost silnice nebo vesnice. Na základě vlastností lokalit se pro každou z nich (i původně neobsazenou) určila očekávatelná míra spásání a přiřadila sada matic, které popisovaly přežívání jedinců na lokalitě při dané míře spásání. Byla provedena řada simulací předpokládaného přežívání druhu v následujících 30 letech. Simulace zahrnovaly nejen přežívání jedinců na lokalitách, ale i jejich různou míru šíření mezi lokalitami (větrem i býložravci) a také náhodný výskyt disturbancí, které redukovaly počet jedinců v populaci.

Očekávaná míra spásání se pohybovala mezi 40 a 100 %. Ukázalo se, že býložravci se spíše pasou v otevřené krajině a na suchých návrších než v blízkosti křovin, lesů či vlhkých údolí. Více spásány byly také menší lokality a oblasti v blízkosti starých silnic, které zřejmě slouží jako biokoridory. Naopak lokality v blízkosti vesnic byly spásány méně.

Simulace vycházející ze současné míry spásání, kdy je v průměru 60 % kvetoucích jedinců každoročně spaseno, ukazovaly na dlouhodobou rovnováhu v přežívání S. hispanica v krajině. Jakmile se simulace provedly s jinou mírou spásání, docházelo už při snížení nebo zvýšení míry spásání o 20% k poměrně vysokému nárůstu nebo naopak poklesu počtu jedinců i populací druhu v krajině. Simulace také ukázaly, že menší populace mohou být náchylnější k vymírání. Studie tedy demonstrovala, že spásání býložravci může mít dramatický efekt na přežívání druhů v krajině, a proto by se možný negativní vliv býložravců neměl podceňovat zejména v případě vzácných druhů. Za současné míry spásání je však populace S. hispanica v rovnováze.

Červenková, Z., Hemrová, L., Münzbergová, Z., 2012. The effects of large herbivores on the landscape dynamics of a perennial herb. Annals of Botany, Volume 110, Issue 7, 1411 - 1421

Kateřina Fraindová

Akce dokumentů