E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Víte, co pijete?

Každý den jí požijeme několik litrů. Každé léto se v ní koupeme. Kolikrát ale pomyslíme na její čistotu? Řeč je o pitné a povrchové vodě. Z pochopitelných důvodů je nutné dbát na její nezávadnost a tak i rozvíjet metody, jimiž se případné nežádoucí látky detekují.

Bifenox
methyl-5-(2,4-dichlorfenoxy)-2-nitrobenzoát, zdroj: Wikipedie
Vědci z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v.v.i. určovali koncentraci Bifenoxu v pitné a povrchové vodě a zkoumali optimální podmínky, za kterých je možno tuto koncentraci stanovit.
Bifenox (methyl 5-(2,4-dichlorfenoxy)-2-nitrobenzoát) je herbicid odvozený od difenyletheru, který se může k člověku dostat nejen z vody, ale i z rostlinné nebo živočišné potravy. Jeho herbicidní účinek spočívá v inhibici enzymu protoporfyrinogen oxidázy, čímž znemožní vazbu hořčíku do porfyritového kruhu a tak i syntézu chlorofylu. Inhibice tohoto enzymu u člověka má cytotoxické, hepatotoxické a genotoxické účinky.
Pro stanovování podmínek autoři použili spektrofotometrii a diferenční pulsní voltametrii (DPV). Nejdříve pomocí spektrofotometrie určili koncentraci methanolu, za které je Bifenox nejstálejší. Při této metodě je prosvícena kyveta s roztokem a dle množství světla, které projde, lze určit různé parametry tohoto roztoku. Dalším analytickým pomocníkem byla elektrochemická metoda DPV, která využívá snadné redukovatelnosti nitroskupiny v molekule Bifenoxu. Pomocí DPV vědci prokázali chování Bifenoxu v methanolu s pufry o různých pH. Jako nejvhodnější se ukázala směs methanol – pufr o pH 7 ( v poměru 9:1). Tato redukce byla prováděna na stříbrné pevné amalgámové elektrodě s rtuťovým meniskem (m-AgSAE). V ideálním případě by byla elektroda ze rtuti celá, ale od jejího užití se v současnosti upouští. Koncentrace Bifenoxu ve vzorcích vody vědci určili opět pomocí DPV.
Elektrochemické techniky jako DPV mají oproti běžně používaným chromatografiím výhodu nižších pořizovacích nákladů a možnost určit koncentrace ve velkém rozpětí 10-3 -10-12. Pomocí této metody bylo prokázáno, že pitná voda z kohoutku a povrchová voda neobsahují větší množství Bifenoxu, než povoluje limit. Nyní probíhají další výzkumy ještě vyšší citlivosti a selektivity stanovení této látky. Díky tomuto výzkumu však již můžeme říci, alespoň z hlediska Bifenoxu, že víme, co pijeme.

Barek J, Cabalkova D, Fischer J, et al.,2011,  Voltammetric determination of the herbicide Bifenox in drinking and river water using a silver solid amalgam electrode, ENVIRONMENTAL CHEMISTRY LETTERS

Hana Semerádová

Akce dokumentů