E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Sjednocování českých zemí před stovkami milionů let

Ani během válek, cizích nadvlád nebo povstání nebylo území dnes označované jako Čechy rozdrobenější tak, jako před 400 miliony let v geologickém období zvaném devon. A to doslova. Severní, západní, jižní a střední Čechy byly tehdy pravděpodobně několika mikrokontinenty, tedy samostatnými bloky kontinentální zemské kůry, jenž byly od sebe vzdáleny a odděleny úzkým mořem. Rozkládaly se při severním pobřeží tehdejšího superkontinentu Gondwana, který zahrnoval všechny dnešní kontinenty jižní polokoule. Díky pohybům tektonických desek se celá Gondwana posouvala k severu, kde se měla brzy střetnout s jiným superkontinentem – Laurasií, zahrnující dnešní kontinenty na severní polokouli.

Okraj Gondwany tehdy asi nejvíce připomínal dnešní západní pobřeží Jižní Ameriky, kde se tichomořská oceánská litosférická deska podsunuje pod pevninskou desku jihoamerickou (tento proces se označuje jako subdukce). V důsledku tavení horninových mas v nadloží podsouvané oceánské desky vzniká podél pobřeží pásemné pohoří s výraznou vulkanickou aktivitou. Nejinak tomu bylo i v geologické minulosti.

Ke konci devonského období došlo ke srážce Gondwany s Laurusií, subdukci oceánu, který je odděloval, a vyvrásnění ohromného horstva – takzvaných variscid. Základy neboli kořeny onoho horstva, tvořilo i území Čech - vrásněním slepené a navzájem propojené původně samostatné mikrokontinenty. Jak se ovšem v tak složité situaci z pradávné minulosti vyznat?

Granodiorit
Mikrofotografie štěnovického granodioritu (hornina, ze které je složený pluton). Foto: J. Žák

Vědci z Přírodovědecké fakulty UK dlouhodobě pracují na výzkumu, který má za cíl rekonstruovat, co se vlastně tehdy před přibližně 375 miliony let na našem území událo. Doslova se snaží roztáhnout dávná pohoří a oceány do původní pozice před srážkou. K tomu jim napomáhá detailní průzkum hlubinných vyvřelin (takzvaných plutonitů), jejich stáří, polohy, vlastností a způsobu, jakým ovlivňovaly okolní horniny, když byly ještě v žhavotekutém stavu. Nejnovější výzkumy ukázaly, že sopečná činnost na pevninské desce středních Čech byla způsobená podsouváním oceánské desky v oblasti dnešních severních a západních Čech.

 

Zdroj: Žák, J., Kratinová, Z., Trubač, J., Janoušek, V., Sláma, J., Mrlina, J. (2011). Structure, emplacement, and tectonic setting of Late Devonian granitoid plutons in the Teplá–Barrandian unit, Bohemian Massif. International Journal of Earth Sciences 100: 1477–1495

 

Valéria Vaškaninová

Akce dokumentů