E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Řekněte mi, co jíte, a já vám řeknu…

…co to může udělat s hormony ve vašem těle! Kolektiv autorů z Přírodovědecké fakulty UK studoval vliv snídaně s vysokým podílem cukrů nebo bílkovin na hladinu hormonů spojených s příjmem potravy u anorektiček, bulimiček a kontrolních zdravých žen. Jak vás ovlivní, když si dáte k snídani rohlík s marmeládou místo chleba se sýrem a šunkou nebo naopak?

Náš pocit hladu či sytosti, aktivitu energetického metabolismu a potřebu přijímat potravu ovlivňuje celá řada látek v těle – a mezi nejdůležitější z nich patří peptidy grelin, obestation, leptin, NPY (neuropeptid Y) a PPY (peptid YY). Nejenže ony ovlivňují, zda se nám chce jíst, kolik toho sníme a jak potravu zpracujeme, ale samozřejmě jsou v rámci zpětné vazby i ovlivňovány výživou. Tým z PřF UK, LF UK a AV ČR se zaměřil právě na změny hladiny hormonů v krvi před a po konzumaci dvou typů snídaně – s vysokým podílem cukrů (bílý rohlík s jahodovým džemem), respektive proteinů (cereální chléb, čerstvý sýr a kuřecí šunka) – u žen trpících anorexií a bulimií.

NPY hraje významnou roli zejména v hypothalamu, který jeho prostřednictvím reguluje stimulaci k příjmu potravy; vyšší hladina NPY za normálních okolností znamená vyšší příjem potravy a může být asociována také se vznikem obezity. Ovlivňuje mj. tvorbu hormonů leptinu a grelinu. Leptin vzniká především v tukové tkáni a má vliv na dlouhodobé hospodaření s živinami. Grelin a obestation jsou produkovány v žaludku a pankreatu, respektive tenkém střevě. Ač je kóduje tentýž gen, jehož proteinový produkt se rozpadá do těchto dvou peptidů, mají zřejmě opačné účinky – grelin zvyšuje apetit, zatímco obestation ho podle části dosavadních výsledků snižuje. Shoda v této oblasti ovšem zatím nepanuje. PPY, vznikající zejména v tlustém střevě, nutkání k jídlu potlačuje.

Jak mentální anorexie, tak bulimie jsou závažné poruchy příjmu potravy. Při obou se projevují i abnormální hladiny hormonů asociovaných s energetickým metabolismem. Dřívější studie zaznamenaly zvýšenou hladinu ghrelinu, obestatinu i PPY po jídle u pacientek s anorexií oproti zdravým kontrolám. U bulimiček podobné odlišnosti dosud zachyceny nebyly, mimo části studií, které u nich nalezly zvýšenou hladinu ghrelinu a normální, ale oproti kontrolám vyšší hladinu PPY.

Snídaně.
Naše první denní jídlo do značné míry nastaví hladinu hormonů na celý den. Zdroj: Wikimedia Commons


Autoři sledovali hladinu výše zmiňovaných hormonů u čtrnácti mladých žen trpících anorexií, u patnácti pacientek s bulimií a čtrnácti zdravých kontrolních žen odpovídajících věkově pacientkám z obou skupin. A k jakým výsledkům došli?

Hladina obestatinu i neuropeptidu Y byla po snídani zvýšena u anorektiček i bulimiček, ale nikoli u kontrol. U obou těchto skupin se také vyskytl nárůst koncentrace peptidu YY, a to zejména ve snídani složené více z bílkovin. Naopak u snídaně s vysokým obsahem cukrů poklesla hladina NPY u kontrol a bulimiček (ačkoli u těch byla oproti kontrolám stále zvýšená). Úroveň grelinu byla zvýšena u anorektiček oproti kontrolám i bulimičkám. Leptinu naopak měly nemocné ženy z obou skupin v krvi méně než kontroly – ale jeho hladina se po jakémkoli z typů snídaně u žádné ze tří skupin významně nezměnila.

Tato zjištění potvrzují, že u pacientek s mentální anorexií a bulimií je energetický metabolismus narušen a hladina souvisejících hormonů v jejich těle se chová jinak než u zdravých žen. Zároveň také ukazují, že ačkoli mezi konzumací snídaně s vysokým podílem sacharidů a proteinů existují určité rozdíly, nejsou zdaleka tak markantní jako předešlé zmíněné odlišnosti.

Sedlackova, D., Kopeckova, J., Papezova, H., Hainer, V., Kvasnickova, H., Hill, M., & Nedvidkova, J. (2012). Comparison of a high-carbohydrate and high-protein breakfast effect on plasma ghrelin, obestatin, NPY and PYY levels in women with anorexia and bulimia nervosa. Nutrition & Metabolism 9(1), 52.


Julie Nováková

Akce dokumentů