E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Prostředí a kvalita vody – je zde souvislost?

Vědci z České geologické služby a Přírodovědecké fakulty UK se věnovali v letech 2007-2010 výzkumu zaměřujícímu se na vztah mezi chemickým složením vody v tocích a charakteristikou povodí. Otázka kvality vody a jejího aktivního ovlivňování je v popředí zájmu již delší dobu, protože její složení ovlivňuje většinu biologických procesů na Zemi.

povodí
Charakteristika povodí má zásadní vliv na chemismus toku, Foto: Lucie Fraindová

Zkoumala se koncentrace hlavních aniontů (Cl, F, NO3, SO4, SiO2), kationtů (Ca, Mg, Na, K, Mn, Fe, Al), stopových prvků (Li, Sr, Cu), celkový rozpuštěný fosfor, pH, ABS245 a konduktivita.  ABS245 označuje absorbanci světla vlnové délky 245 nm způsobenou některými rozpuštěnými organickými látkami přítomnými ve vzorku vody a měří se spektrofotometricky. Jejím prostřednictvím se dá odhadovat na obsah rozpuštěného organického uhlíku. Konduktivita, nebo také vodivost závisí na koncentraci rozpuštěných iontů, které voda potká v podloží a rozpustí.

Během vegetační sezóny a stabilních hydrologických podmínek, aby došlo k minimalizování variability, bylo odebráno 5765 vzorků, přičemž 1 vzorek zastupoval v průměru oblast o velikosti 13,6 km2. Z těchto vzorků bylo dále vybráno 3220 povodí pro analýzu po vyloučení povodí, u kterých by mohlo docházet k duplicitám.

Zkoumán byl vliv geologických podmínek a topografie, tedy průměrné nadmořské výšky a sklonitosti terénu. Vliv klimatu byl vyjádřen průměrnou roční teplotou a úhrnem srážek. Do typů krajinného pokryvu byl zahrnut také vliv člověka na využití krajiny včetně hustoty osídlení, počtu měst, obcí a infrastruktury.

Výzkumný tým potvrdil závislost mezi chemismem a vlastnostmi povodí na vysokém počtu dat a v relativně velkém územním rozsahu. Zatímco koncentrace stopových prvků byla poměrně stabilní, konduktivita a koncentrace Mn, Al, SO4, Ca a celkového rozpuštěného fosforu vykazovala poměrně vysokou variabilitu. Provedenou analýzou byla nejlépe vysvětlena konduktivita a koncentrace kalcia, chloru a magnezia. Vzájemný poměr těchto prvků je důležitý pro zdraví organismů, přičemž ideální koncentrace je individuální. Nejnižší konduktivita (a koncentrace Ca, Cl a Mg) byla zjištěna u povodí s průměrnou nadmořskou výškou kolem 1100 m n. m. a chudým podložím především v Krkonoších a na Šumavě. Například dojnice pasené pouze na těchto pastvinách by měly méně vápníku v mléce, nebo by došlo k jeho uvolnění z kostí, pokud by nebyly dokrmovány stravou bohatou na vápník. Vysoká konduktivita byla naopak zaznamenána v urbanizovaných nížinách s na kationty bohatým podložím především ve středních Čechách a na jižní Moravě. Byla zaznamenána negativní korelace s nadmořskou výškou a pozitivní korelace s průměrnou roční teplotou. Čím silnější a na ionty bohatší vrstvou podloží voda proteče, tím více jich bude obsahovat. Korelace s teplotou může znamenat, že za vyšší teploty dochází k rychlejšímu chemickému zvětrávání, nebo pouze, že v nížinách je vyšší průměrná teplota. Podobně výskyt sloučenin dusíku koreloval pozitivně s podílem orné půdy a celkový rozpuštěný fosfor s níže položenými urbanizovanými regiony, což může souviset s nadměrným používáním průmyslových hnojiv a chemických prostředků v domácnostech. Vysoké podíly živin a především P se mohou podílet na eutrofizaci vod a změnách vodního biotopu. Výzkumy v této oblasti jsou tedy přínosné také z hlediska možného využívání vodních zdrojů, krajinného plánování a kontroly kvality životního prostředí.

Chuman T., Hruška J., Oulehle F., Gürtlerová P., Majer V., 2012, Does stream water chemistry reflect watershed characteristics? Environmental Monitoring and Assessment, Online ISSN 1573-2959, Print ISSN 0167-6369

 

Kateřina Fraindová

Akce dokumentů