E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Posviťme si na viry!

Nanomateriály, tedy materiály, jejichž hlavní složky tvoří částice o rozměru zhruba 1 až 100 nanometrů, nalézají uplatnění v mnoha oblastech běžného života - od elektroniky přes medicínu až po kosmetický průmysl. Nyní se ukazuje, že struktury z nanomateriálů mohou být prospěšné i v boji člověka proti patogenním mikroorganismům a to v situaci, kdy mnohé bakterie a viry reagují na užívání antibiotik a virostatik vznikem rezistencí a léčba těmito terapeutiky přestává být efektivní. Klíčovou roli u tohoto nového způsobu obrany proti mikroorganismům přitom hraje obyčejné bílé světlo.

Tým vědců z laboratoře doc. Jiřího Mosingera z katedry anorganické chemie a doc. Jitky Forstové z katedry genetiky a mikrobiologie PřF UK se zaměřil na zkoumání virucidních vlastností nanotextilií na bázi polykaprolaktonu a polyuretanu v kombinaci s 5,10,15,20-tetrafenylporfyrinem (TPP). TPP patří mezi tzv. fotosenzitizery, tedy světlem aktivované sloučeniny, a po ozáření viditelným světlem produkuje vysoce reaktivní cytotoxický, krátcežijící, tzv. singletový kyslík. Ten mění strukturu a konformaci některých bílkovin na povrchu bakterií, což vede k poškození bakteriálních buněk. Dle výsledků nové studie českých vědců pak mohou být cílem oxidativního poškození singletovým kyslíkem také viry. Virucidní vlastnosti povrchu nanotextilií s TPP byly zkoumány na modelu myšího polyomaviru a bakuloviru, lze však předpokládat, že popsaná technologie bude účinná také proti lidským polyomavirům BKV a JCV, které mohou způsobovat nepříjemné komplikace imunosuprimovaným pacientům.

Fotoinaktivace virů
Princip působení nanovlákenné textilie na fotoinaktivaci virů na svém povrchu (Jiří Mosinger)

Nanotextilie s  TPP uvnitř nanovláken byly schopny po ozáření světlem inaktivovat vybrané obalené (bakulovirus) i neobalené (myší polyomavirus) viry a ochránit buňky před infekcí těmito viry. Objevily se tak nové možnosti využití zkoumaných textilií v medicíně pro výrobu sterilních, autodezinfikujících materiálů, sloužících ke krytí ran a usnadňujících jejich hojení. Největší výhodou popsané mikrobicidní technologie je, že bakterie a viry nevykazují proti singletovému kyslíku rezistenci. Zdá se tedy, že si s pomocí zde popsané nanotechnologie budeme moci na patogenní mikroorganismy pořádně posvítit.

Lhotáková Y, Plíštil L, Morávková A, Kubát P, Lang K, Forstová J, Mosinger J. (2012), Virucidal nanofiber textiles based on photosensitized production of singlet oxygen. PLoS One. 2012;7(11):e49226. doi: 10.1371/journal.pone.0049226. Epub 2012 Nov 6.

Blanka Zámostná

Akce dokumentů