E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Perly princezny Wu a neutrální evoluce

Takto se přezdívá střevlíkům rodu Carabus v knize Jaroslava Mareše a Vlastimila Lapáčka Nejkrásnější brouci tropů. Tito nápadní živočichové se pyšní závratným množstvím 1177 poddruhů rozšířených po celé Palearktické oblasti. Ne zcela náhodou tito brouci získali pozornost Karla Kleisnera a jeho kolegů. Mohou zato zejména různé struktury a vzory tvarující se na povrchu jejich krovek. Dosud totiž není jasná příčina jejich vzniku, ani procesy, které vedly k tak výraznému rozrůznění. Mohl to být vliv sexuálního výběru, adaptace k životnímu prostředí nebo třeba výsledek zřídka uvažované neutrální evoluce fenotypových znaků?
Carabus
Carabus haeckeli, foto Boleslav Březina

Že by sexuální selekce měla jakýkoli vliv na tvarování krovek autoři zamítli hned zpočátku. Znak se totiž mezi pohlavími neliší a není známo, že by hrál nějakou úlohu během reprodukce. Co se týče přizpůsobení se prostředí, výsledky naznačují, že morfologická variabilita krovek není ovlivněna ani environmentálními faktory. Zbývá nějaká další možnost? Ornamenty by mohly vzniknout neutrální evolucí neomezenou selekčními tlaky ať už ze strany prostředí, predací, nebo pohlavním výběrem, což bylo dosud málokdy ukázáno v empirické studii. Geny původně kódující tvorbu křídelní žilnatiny pravděpodobně převzaly funkce pro vytváření plastických struktur na krovkách. A pokud neexistuje žádná selekce na specifické struktury, nové mutace a náhodné fluktuace ve frekvencích alel mohly vést k fixaci fenotypových znaků, které nebyly v rozporu s ochrannou funkcí krovek. A kreativitě tak tedy byla dána volná ruka k předvádění. Takový proces by mohl vysvětlovat ohromný počet vzorů vyskytujících se broukům na zádech.

Spíše vedlejším produktem studie je pozorování, že poddruhy střevlíka mají extrémně vysoký stupeň endemismu. Tito brouci totiž nelétají, a proto jsou jejich rozšiřovací schopnosti značně omezené. V takových případech často dochází ke speciaci, ale současně se vynořuje vysoké riziko vymírání v důsledku místních disturbancí. Autoři tudíž zdůrazňují ochranu tohoto velmi pestře diverzifikovaného rodu. Jak pěkně poznamenávají: „Střevlíci by měli být chráněni konečně i proto, že zástupci tohoto rodu patří mezi nejcharismatičtější hmyz, jež se svými estetickými kvalitami vyrovná i motýlům.“

Kleisner K, Keil P, Jaros F, 2012. Biogeography of elytral ornaments in Palearctic genus Carabus: disentangling the effects of space, evolution and environment at a continental scale. Evolutionary Ecology 26:1025–1040.

Radka Nováková

Akce dokumentů