E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



O sedmnácti potkanech a jednom zlém robotovi

Hipokampus je mozková struktura tvarem připomínající mořského koníka, od něhož také pochází její název. Roli této části mozku lze vidět například na známém případu pacienta H. M. Tomu byl hipokampus chirurgicky odstraněn z obou polovin mozku z důvodu jinak neléčitelné epilepsie. Po této operaci nebyl H. M. schopen vytvářet nové vzpomínky, což poprvé výrazně ukázalo na význam hipokampu v deklarativní paměti, tedy paměti na fakta nebo události.

V jiných studiích – prováděných často se zvířaty – se zjistila důležitost hipokampu pro navigaci prostředím. Z těchto studií se usuzuje na jeho roli ve tvorbě vnitřní mapy okolí. Většina výzkumů, která se touto úlohou hipokampu zabývá, využívá úkoly, kde se zvířata pohybují ve stabilním prostředí. Skupina vědců z Fyziologického ústavu Akademie věd a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se rozhodla zjistit, zda je hipokampus důležitý i pro orientaci v dynamickém prostředí. K tomu navrhli úkol, který se podobá některým problémům, s nimiž se zvířata setkávají ve volné přírodě.

Potkan a robot
Foto: Jan Svoboda

Výzkum se skládal ze dvou fází. V tréninkové fázi dávali výzkumníci potkany každý den na 20 minut do kruhovité arénky s robotem. Kdykoli se k robotovi potkan přiblížil na určitou vzdálenost, dostal slabou elektrickou ranku. U poloviny potkanů se přitom robot po arénce pohyboval a u druhé poloviny stál na místě. Kromě toho do pokusného prostoru padaly kousky jídla, které potkani v průběhu pobytu v něm sbírali. Během tréninkové fáze se zvířata v obou skupinách úspěšně naučila vyhýbat robotovi, a tak i elektrickým rankám. Po tréninku byl potkanům dočasně inaktivován hipokampus aplikací tetrodotoxinu, který blokuje napěťově závislé sodné kanály nutné pro přenos signálu po neuronu. Zatímco u potkanů s nepohyblivým robotem se inaktivace hipokampu nijak v úspěšnosti neprojevila, potkani s pohybujícím se robotem se výrazně zhoršili a obdrželi tak během pobytu v arénce stejný počet elektrických ranek jako při započetí tréninku.

Nalezená data nelze jednoduše vysvětlit rolí hipokampu při tvorbě vnitřní mapy okolí. Robot byl totiž viditelný, a tak aby se mu potkan vyhnul, vnitřní mapu nepotřeboval. Pokud by se inaktivace hipokampu projevila narušením deklarativní paměti, očekávali bychom i zhoršení výkonu potkanů, u nichž stál robot na místě. Výsledky studie tak ukazují, že je třeba upravit současný pohled na funkční roli hipokampu. Autoři navrhují, že jeho funkce může být především v průběžné aktualizaci paměti na základě zkušenosti s proměnlivým okolním prostředím.

Telenský, P., Svoboda, J., Blahna, K., Bureš, J., Kubík, Š., & Stuchlík, A. (2011). Functional inactivation of the rat hippocampus disrupts avoidance of a moving object. Proceedings of the National Academy of Sciences, 108, 5414-5418.

Štěpán Bahník

Akce dokumentů