E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Nový druh šťavele se zásluhou našich vědců jmenuje po Univerzitě Karlově!

Česko-jihoafrický tým vědců zkoumal rostlinnou diverzitu v kapské květenné oblasti JAR a popsal dva zcela nové druhy šťavelů, z nichž jeden byl na počest naší univerzity pojmenován Oxalis carolina. Podívejte se blíže na to, s jakou rostlinou má nyní UK tu čest!

Kapská oblast Jihoafrické republiky patří mezi území s celosvětově největší rostlinnou diverzitou. Na ploše jen o málo větší než Česká republika se zde vyskytuje přes devět tisíc druhů rostlin, z toho dvě třetiny patří mezi endemity, které se přirozeně nevyskytují nikde jinde. Světový primát drží Kapsko také v počtu geofytů, tedy cibulnatých a hlíznatých rostlin. Není proto divu, že kapská provincie láká i botaniky z naší fakulty, kteří zde od roku 2007 studují karyologickou variabilitu a její roli v evoluci místní jedinečné květeny. Jednou z intenzivně zkoumaných skupin je i rod šťavel (Oxalis), který představuje šestý nejbohatší rod kapské flory. Mezinárodní tým vedený Janem Sudou během terénních prací v oblasti náhorní plošiny Bokkeveld objevil dva nové druhy šťavelů, jejichž odlišnost byla potvrzena morfologickými, karyologickými i molekulárními analýzami.

Druhy byly následně pojmenovány Oxalis filifoliolata a O. carolina. Oba se vyznačují listy složenými z většího počtu lístků, nikoliv jen trojčetnými, jak tomu bývá u většiny jiných šťavelů. Šťavel „Karlův“ tvoří velké bělavé až světle fialové květy, vykvétá však poměrně vzácně (většina jedinců zůstává sterilní) a jeho květy se jen zřídka plně otevírají, neboť rostliny osidlují spíše stinná stanoviště. Doba květu spadá, podobně jako u jiných kapských šťavelů, do tamější zimy, tedy do období května až června. Druh je dosud znám z jediné populace čítající pouhých několik stovek jedinců, a patří tedy mezi ohrožené taxony kapské květeny.

Oxalis filifoliolata je snadno poznatelný podle velice tenkých lístků (odtud pochází i jeho odborné pojmenování), květy mají sytě oranžovou barvu a nápadný bílý lem na vnější straně. Populace tohoto druhu je již o něco větší a sestává z několika tisíců jedinců rostoucích na jedné lokalitě s polopouštními podmínkami.

Studie ukázala, že radiace šťavelů je v jihoafrické květeně opravdu masivní (celkově je zde známo přes dvě stě různých druhů) a mnohé druhy pravděpodobně stále ještě čekají na své objevení. Jakkoliv je lokalita O. carolina od České republiky vzdálena více než devět tisíc kilometrů, tento druh bude od nynějška stále připomínat naši Univerzitu Karlovu.

SUDA, J., KREJČÍKOVÁ, J., SUDOVÁ, R., OBERLANDER, K. C., & DREYER, L. L. (2013). Two new species of Oxalis (Oxalidaceae) from the Greater Cape Floristic Region. Phytotaxa, 124(1), 13-24.

Julie Nováková

Akce dokumentů