E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Nejen lidmi živ je komár

Člověk není jediným tvorem, kterého obtěžuje bodavý hmyz. Mnozí komáři, tiplíci i muchničky nejsou v jídle vůbec vybíraví a kromě krve člověka a jiných savců nepohrdnou ani tou ptačí. Takoví promiskuitní trapiči jsou nám potenciálně nebezpeční. Mohou totiž na nás, či naše domácí zvířectvo, přenést ptačí choroby, se kterými bychom se jinak neměli jak setkat.

Komár pisklavý - Culex pipiens
Komár pisklavý (zdroj: bramblejungle, Flickr.com)
Komáři rodu Culex, kam patří i náš běžný komár pisklavý, jsou v Evropě hlavními přenašeči západonilské horečky. Tiplíci a muchničky přenášejí veterinárně významné choroby jako ptačí malárii, katarální horečku ovcí, stomatitidy dobytka a pravděpodobně i další arboviry.

Naši parazitologové z výzkumného týmu doc. Svobodové se dlouhodobě zabývají právě tímto, tzv. ornitofilním hmyzem, a patogeny, které přenáší. Jejich nejnovější článek shrnuje výsledky dvouletého výzkumu v Milovickém lese na jižní Moravě. V něm vědci zkoumali zvyky jednadvaceti druhů bodavého hmyzu alespoň občas sajících na ptácích. Zajímalo je především, zda při vyhledávání kořisti preferují spíše koruny stromů, nebo nižší partie lesa.

Zjednodušeně řečeno výsledky ukazují, že rody Culex a Aedes, nejhojnější na lidech sající komáři, nejraději útočí blízko u země. U tiplíků a muchniček je tomu přesně naopak. Ti dávají přednost stolování ve výškách, což může odpovídat jejich předpokládané preferenci ptačí krve. Interpretace výzkumu ale pochopitelně není jednoznačná. Počet jedinců odchycených v různých patrech lesa totiž neodráží přímo oblibu v konkrétních hostitelích, ale spíše spektrum potenciálních hostitelů dané například výškou, ve které si stavějí hnízda atp.

Kromě naplnění teoretického zájmu ekologů a parazitologů má tento, svým rozsahem ojedinělý, výzkum i potenciální praktické aplikace. Zcela ve smyslu rčení „Poznej svého nepřítele“ nám dává do rukou užitečné informace o nakažlivích nemocech a jejich přenašečích, posledních přirozenýžm nepřátelích, kterým člověk dosud nedokázal uniknout.

ČERNÝ, O., VOTÝPKA, J. & SVOBODOVÁ, M., 2011. Spatial feeding preferences of ornithophilic mosquitoes, blackflies and biting midges. Medical and Veterinary Entomology, 25(1), s.104-108.

Lukáš Novák

Akce dokumentů