E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Naděje v kapce krve

Tak zní český název vítězného soutěžního vystoupení Elišky Jandové na pátečním národním finále FameLab. Letos poprvé se soutěž v popularizaci vědy konala pod záštitou Univerzity Karlovy, která po 11 letech přebrala pomyslné organizátorské žezlo od British Council. Finálový večer tak uvedla svým proslovem rektorka Univerzity Karlovy prof. Milena Králíčková a následně se svým atributem, kterým byla korunka, zasedla jako čestná předsedkyně odborné poroty.
Paní rektorka prof. Milena Králíčková (vpravo) přednesla úvodní slovo na zahájení slavnostního večera.
Foto: Vladimír Šigut, UK

Nápad FameLab, soutěže s podtitulkem „bavme se vědou“, vznikl v Anglii, a to již v roce 2004. Do České republiky se soutěž dostala v roce 2011 pod záštitou British Council. Soutěžící dostanou na své vystoupení pouhé tři minuty. Během těch musí poutavě vysvětlit vědecké téma dle svého výběru. Soutěžící mohou využít jakékoliv pomůcky, podmínkou však je, že si je na jeviště musí přinést a poté i odnést sami. Zakázaná je tak veškerá audiovizuální technika a většina pomůcek, které jsme mohli během finálového večera vidět, byla vyrobena svépomocí. Následně dostane slovo odborná porota, která má dvě minuty na položení dotazů nebo okomentování vystoupení.

O ceny se letos na finálovém večeru utkalo 11 soutěžících napříč vědeckými obory i institucemi. Ti po výběru z video přihlášek ještě před finále absolvovali víkendové školení Masterclass, kde si zdokonalili své projevy a vystoupení. Letos poprvé byla účast umožněna i humanitním oborům a hned dva účastníci se probojovali až do finále. Odbornou porotu kromě čestné předsedkyně tvořila vítězka národního kola FameLab 2016 Eliška Selinger, český lékař a bývalý amatérský stand up komik Petr Smejkal a odborný pracovník Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jan Spratek.

Národního finále se zúčastnilo celkem 11 soutěžících. Foto: Vladimír Šigut, UK.

Po posledním vystoupení se čtyřčlenná porota odebrala do zákulisí, kde vybrala tři nejlepší vystoupení finálového večera. Publikum mezitím hlasovalo o vítězi ceny publika. Tu získala Terezie Páníková z Vysoké školy chemicko-technologické a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie Věd ČR za své vystoupení na téma Jak osladit život lidem s cukrovkou. Následně došlo na ceny odborné poroty. Na třetím místě se umístil Hubert Beck z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a jeho vystoupení s názvem Invariance a ekvivariance v denním životě a ve fyzice, ve kterém vysvětlil, jak náš život ovlivňuje souřadný systém. Druhé místo vyhlašovala Eliška Selinger a jejími slovy „korektně a bez nadávek“ ho získal Filip Kubeček z Masarykovy univerzity v Brně a Ústavu pro jazyk český Akademie Věd ČR za své vystoupení z kategorie humanitních věd zabývající se českými dialekty včera a dnes. Vítězství vybojovala Eliška Jandová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy za výkon s názvem Naděje v kapce krve. Cenu převzala z rukou paní rektorky Univerzity Karlovy prof. Mileny Králíčkové.

Vítěžka národního kola FameLab 2022 Eliška Jandová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.
Foto: Vladimír Šigut, UK

Eliška vystudovala na Přírodovědecké fakultě UK bakalářský obor Molekulární biologie a biochemie organismů a nyní pokračuje na magisterském studiu oboru Molekulární biologie a genetika eukaryot. Svou diplomovou práci vypracovává na Katedře genetiky a mikrobiologie pod vedením MUDr. Ludmily Boublíkové, Ph.D.

A co na svoje vítězství Eliška říká?

EJ: „Jsem strašně v šoku. Když probíhalo školení Masterclass, byla jsem na Summer school, takže jsem do toho šla úplně bez přípravy. Dneska mi navíc bylo do breku, protože plánuji analýzu dat na svém počítači, který mě zrovna zradil, takže výhra 10 000 Kč půjde na nový počítač a pokračování ve vědě.“

Plánovala jsi účast ve FameLab? Trénovala jsi, koukala jsi na videa z předchozích ročníků?

EJ: „Ne vůbec, bylo to strašně spontánní. Viděla jsem na Instagramu, že se taková soutěž koná a řekla jsem si, že bych to mohla zkusit. Tak jsem šla za svou školitelkou, co si o tom myslí a ta mi řekla, ať to zkusím. Videopřihlášku jsem nahrávala celý den v kuse, protože jsem se pořád přeříkávala, pak mi do videa vlezly kočky (smích). Viděla jsem jenom jedno video vystoupení a řekla jsem si, že to snad půjde.“

Jak se těšíš na mezinárodní finále?

EJ: „Mě vůbec nenapadlo, že bych se tam mohla dostat, takže vlastně vůbec nevím, co od toho mám očekávat. Navíc jsem na poslední chvíli měnila jazyk vystoupení, protože mě doma přesvědčovali, že kdybych náhodou vyhrála, tak ať to mám rovnou v angličtině. Navíc já v angličtině vědu lépe vyjádřím. Ale mezinárodního školení Masterclass se už určitě zúčastním! (smích).“

Elišce ještě jednou gratulujeme k vítězství a přejeme hodně úspěchů v mezinárodním finále, které se uskuteční 25.11. v anglickém Cheltenhamu.

Za spolupráci patří dík Veronice Rudolfové.

Magda Křelinová

 

Publikováno: Neděle 02.10.2022 21:05

Akce dokumentů