E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Může velikost červených krvinek souviset s tělesnou hmotností?

Zdá se, že ano! Nová studie vědců ze skupiny docenta Daniela Frynty poodhaluje souvislost mezi velikostí erytrocytů a tělesnou hmotností u dvou druhů varanů. Vědci zjistili, že větší jedinci mají v průměru větší červené krvinky, než je tomu u menších ještěrů. Tento zajímavý efekt by mohl souviset s postupně klesající úrovní metabolismu během jejich vývoje.

Vědci se zaměřili na hodnocení počtu a velikosti krevních buněk vzhledem k tělesné hmotnosti a pro své experimenty využili varany mangrovové (Varanus indicus) z pražské ZOO, kteří byli během celého svého vývoje sledováni za účelem studia pohlavního dimorfismu v rámci jiného projektu. Přirozeným domovem těchto plazů jsou především tropické lesy a pobřežní mangrovové porosty v okolí Nové Guineje a dospělí samci obvykle bývají větší než samice, existuje zde tedy tzv. pohlavní dimorfismus.

Vzorky krve byly v určitých intervalech během ontogeneze odebírány varanům, kteří byli chováni za identických podmínek. Celkem bylo studováno 32 varanů mangrovových, kteří pocházeli ze čtyř snůšek od jedné matky. Tím se minimalizovaly rozdíly mezi jedinci a vědcům to umožnilo zkoumat jejich krevní buňky pouze v souvislosti s jejich hmotností a pohlavím. Zároveň byly dané znaky hodnoceny u devíti varanů stepních (Varanus exanthematicus), aby bylo možné ověřit, zda souvislost mezi velikostí erytrocytů a tělesnou hmotností je u varanů obecnějším jevem.

Varan mangrovový (zdroj: Wikipedie)Vědci z odebraných krevních vzorků zjistili počet červených krvinek, bílých krvinek (monocytů, lymfocytů, heterofilních a eosinofilních granulocytů) a krevních destiček a také jejich průměrnou velikost ve čtverečních mikrometrech. Prokázali, že větší varani mají v průměru větší erytrocyty a vyvrátili tím dřívější názor, že velikost červených krvinek je faktorem na tělesné hmotnosti nezávislým. Důvodem této souvislosti je pravděpodobně fakt, že menší erytrocyty mají relativně větší povrch vzhledem k jejich objemu a tím pádem mohou účinněji přenášet kyslík. V průběhu vývoje jedince se pak postupně snižuje rychlost metabolismu a změna velikosti erytrocytů by tedy mohla s touto skutečností souviset. Naopak se nepodařilo prokázat, že s tělesnou hmotností souvisí velikost heterofilních granulocytů a rovněž počet erytrocytů a trombocytů se jeví být na tělesné hmotnosti varanů nezávislým. Budoucí výzkum v této oblasti však jistě poodhalí doposud neznámé souvislosti mezi fyziologickými a morfologickými změnami v průběhu ontogeneze u plazů.

 

 

Frýdlová P, Hnízdo J, Chylíková L, Simková O, Cikánová V, Velenský P, Frynta D.(2012), Morphological characteristics of blood cells in monitor lizards: is erythrocyte size linked to actual body size? Integr Zool. 2013 Apr;8 Suppl 1:39-45. doi: 10.1111/j.1749-4877.2012.00295.x.

Blanka Zámostná

Akce dokumentů