E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Motolice obrovská Fascioloides magna pod proteomickým drobnohledem

Slyšeli jste už o motolici obrovské? Jde o parazita zejména volně žijících přežvýkavců (jelen, daněk, srnec), ale i domácích zvířat, jako je skot, ovce, koza, prase nebo kůň. Oproti své známější příbuzné, motolici jaterní (Fasciola hepatica), se nevyskytuje ve žlučovodech ani ve žlučovém měchýři hostitele, ale téměř výhradně v jaterním parenchymu. A liší se také svou velikostí - dospělý parazit dosahuje délky až 8 centimetrů!

Motolice obrovská má složitý vývojový cyklus, který obligátně zahrnuje mezihostitele. Tím je v evropských podmínkách obvykle vodní plž bahnatka malá. Definitivního hostitele napadá motolice obrovská při pozření encystovaných larválních stádií spolu s potravou nebo s kontaminovanou vodou. Další osud motolice pak závisí na tom, u kterého živočišného druhu se ocitne - obvykle se usadí v játrech a zapouzdří v tzv. pseudocystě, odtud pak její vajíčka mohou (např. jelen), nebo také nemusí (např. skot) přecházet do trávicího traktu hostitele a společně s trusem do vnějšího prostředí. U ovcí a koz však napadení motolicí obrovskou téměř vždy končí fatálně a podobný efekt mívá i napadení odolného hostitele (např. srnec) větším počtem jedinců.

Motolice obrovská
Motoice obrovská. Foto a úpravy Martin Kašný

Motolice obrovská pak může přispívat k ročním miliardovým ekonomickým škodám celosvětově působeným zejména motolicí jaterní. Ačkoliv lze napadení motolicí obrovskou léčit například triklabendazolem, byly již popsány případy vzniku rezistence proti této látce. I z tohoto důvodu je tedy důležité vědět, které geny se u dospělé motolice velké přepisují
a jaké proteiny parazit vylučuje do hostitelského organismu - nové poznatky by mohly vést k vývoji nových terapeutik.

V recentní studii vědci z laboratoře prof. Petra Horáka na Katedře parazitologie PřF UK ve spolupráci se svými australskými kolegy nejprve izolovali celkovou RNA několika dospělých jedinců motolice obrovské, část odpovídající mediátorové RNA osekvenovali a identifikovali více než 20 000 sekvencí odpovídajícím produkovaným proteinům. Autoři se poté zaměřili na analýzu látek, které motolice velká vylučuje do hostitelského organismu, z nichž některé jí umožňují průnik tkáněmi hostitele. Podstatnou složkou vylučovaných látek jsou dle výsledků této studie proteolytické enzymy (zejména tzv. katepsiny), umožňující prostup tkáněmi napadeného jedince, antioxidanty, přispívající k ochraně parazita před hostitelským imunitním systémem, molekuly účastnící se metabolismu sacharidů a další proteiny. Data získaná díky této studii budou nepochybně cennými trumfy v rukou badatelů zajímajícími se o funkci jednotlivých proteinů v dynamickém systému parazit-hostitel. Některé z nabytých informací mohou také přispět k vývoji nových a účinnějších antihelmintik.

Cantacessi C, Mulvenna J, Young ND, Kasny M, Horak P, Aziz A, Hofmann A, Loukas A, Gasser RB (2012), A deep exploration of the transcriptome and "excretory/secretory" proteome of adult Fascioloides magna. Mol Cell Proteomics. 2012 Nov;11(11):1340-53. doi: 10.1074/mcp.M112.019844

Blanka Zámostná

Akce dokumentů