E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Ledovec – ležící, spící?

Geomorfologové Adam Emmer a Vít Vilímek z katedry Fyzické geografie a geoekologie se dlouhodobě zaměřují na vysokohorskou oblast Cordillera Blanca v Peru. Spolu s kolegy z Ústavu struktury a mechaniky hornin a peruánskými vědci studovali, jaké změny v současnosti a nedávné minulosti prodělal ledovec Jatunraju a zda tyto změny mohou ovlivnit stabilitu jezera Parón, které je hrazené jeho boční morénou.

Ledovec Jatunraju leží v  centrální části pohoří Cordillera Blanca v Peru, které je součástí And. Jedná se o nejvíce zaledněné pohoří v tropické oblasti, většina ledovců však v současnosti ustupuje. Vědci zjišťovali, jakým způsobem se v posledních desítkách let ledovec Jatunraju měnil a pohyboval. Tyto pohyby byly zkoumány pomocí analýzy starých geodetických měření, leteckých a satelitních snímků a topografických map.

Ledovec zároveň hradí jezero Parón, jedno z největších jezer v oblasti. Jezero zde bylo podle datování z jiných výzkumů již před 10 000 až 13 000 lety před současností. Z nedávné historie Malé doby ledové probíhající zhruba v období novověku jsou patrné morény - materiál transportovaný ledovcem. Jezero bylo svého času vyhodnoceno jako nebezpečné, a proto bylo v osmdesátých letech přikročeno k pracím, pomocí kterých byl redukován objem vody a tím pádem i ohrožení.

Celkový pohled na zkoumaný ledovec. Foto autoři článku.

Pohyb ledovce analyzovaný ze satelitních snímků ležícího ve výšce mezi 4 100 a 5 400 m n. m. je v současnosti nejvýraznější v jeho střední části. Střední část pokrývá několikametrová vrstva suti, pod kterou leží vlastní ledovec. Suť je dále transportována do níže položené části ledovce. V aktivní části ledovce je také hojná přítomnost tzv. supraglaciálních jezer vzniklých na povrchu ledovce jeho táním. Tato malá jezera nejsou stálá a mohou se velmi rychle vyprázdnit. To vede k tvorbě typického členitého povrchu s četnými prohlubněmi a tunely. Spodní část ledovce se díky intenzivnímu tání ledu sesedá a mění se z ledovce v tzv. glacigenní kamenný ledovec tvořený převážně suťovým materiálem s menším podílem ledu, často ve formě jednotlivých čoček.

Celková stabilita ledovce Jatunraju by současnými degradačními procesy neměla být ovlivněna a jezero Parón lze považovat za stabilní za předpokladu, že nedojde ke zvýšení jeho hladiny. Dále se vzhledem ke vzrůstajícím teplotám dá počítat s postupem hranice mezi vlastním ledovcem a kamenným ledovcem směrem vzhůru, a analogicky lze očekávat i posun výše popsaných procesů.

EMMER, A., LOARTE, E. C., KLIMEŠ, J., VILÍMEK, V. (2015): Recent evolution and degradation of the bent Jatunraju glacier (Cordillera Blanca, Peru). Geomorphology, 228, s. 345-355.

Tomáš JANÍK

Publikováno: Pátek 11.12.2015 01:10

Akce dokumentů