E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Ledovcová jezera a povodně? Udělejme jejich databázi!

Projekt databáze mapující události povodní v návaznosti na protrhávání ledovcových jezer (Glacial lake outburst floods - GLOFs) se snaží popsat co nejvíce odpovídajících událostí na světě. Tyto jevy se týkají jezer hrazených ledovcovou morénou, skalním stupněm a případně i ledem. V případě protržení těchto hrází vzniká velké riziko ohrožení obyvatel v údolí pod jezerem. Možnými důsledky jsou jak náhlé povodně, tak různé bahnotoky. Z tohoto důvodu náleží sledování těchto procesů k jednomu z atraktivních témat geomorfologie. A zcela jistě bude patřit i na dále, a to kvůli oteplování a zrychlení tempa tání ledovců.

Vít Vilímek je členem katedry fyzické geografie a geoekologie PřFUK a společně se svým doktorským studentem Adamem Emmerem (vedoucím projektu) a s vědci z pracovišť z USA, Švýcarska, Rakouska, Peru a Bolívie založili databázi náhlých povodní vzniklých v prostředí ledovcových jezer. Tato aktivita je vedena pod mezinárodním konsorciem na výzkum sesuvů. Současně zapadá do prací prováděných pod World Centre of Excellence on Landslide Disaster Reduction. Naši geomorfologové získali ocenění udílené touto organizací. Smyslem projektu je popsat a zejména vyhodnotit všechny známé události tohoto typu.

Pro pochopení procesů je důležité vědět, v jakém stavu se dané jezero nacházelo ještě před svým protržením, to mnohdy dříve nebylo zjišťováno. Případný včasný monitoring by pomohl snáze predikovat katastrofické události a chránit před nimi. Ty totiž ve svém důsledku mohou znamenat velké materiální i lidské ztráty. Analýza databáze nám pomůže vysledovat všechny příčiny protrhávání hrází (případně jejich přelití), jejich vzájemné souvislosti a volit možná protiopatření.

Jezero Palcacocha v pohoří Cordillera Blanca (Peru).
Jezero se protrhlo v roce 1941. V současné době objem vody poměrně rychle narůstá a jezero se stává opět potenciálně nebezpečným. Fotografie Víta Vilímka.

Naplňování databáze se zakládá na popisu jezer. Ten obsahuje jejich přesnou polohu, název, typ jezera a jeho hrazení. O povodňové události vypovídají činitele jako: datum události, iniciační činitel povodně, velikost povodně a mnohé další charakteristiky. Zaznamenávají se události od Malé doby ledové. Struktura je již hotová, její naplnění se předpokládá v roce 2015. Dostupná je na adrese: http://glofs-database.org/.

Akce dokumentů