E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Kvalita či nekvalita? Jak jsou na tom naše povrchové vody?

Polabí patří mezi oblasti Čech, které jsou již od středověku přetvářeny lidskou činností. Region byl poznamenán jak nástupem zemědělství spojeným s masivním odlesněním, tak postupnou industrializací. Na začátku 20. století bylo koryto řeky Labe upraveno a tok napřímen. Staré meandry posléze vytvořily četná fluviální jezírka více či méně propojena se samotnou řekou. Dnes jsou tato jezera nesmírně cenná, a to nejen z pohledu biodiversitního výskytem vzácných druhů, ale také pro výzkum vývoje říčních procesů, jako přirozená ochrana proti povodním nebo zvyšováním estetické hodnoty krajiny. Není tedy divu, že již řadu let je právě tento region cílovou destinací mnoha českých hydrobiologů, botaniků a zoologů. V poslední dekádě se zdejší výzkum ubírá čistě hydrologickým směrem, kdy centrem pozornosti jsou odhady kvality vod a výzkum říčních/náplavových sedimentů.

 

Tým hydrologů z PřF UK provedl rozsáhlé mapování kvality vod v osmi vybraných fluviálních jezerech (Němčice, Semín, Votoka, Lžovice, Poděbrady, Václavka, Vrť, Obříství) různě oddělenými od řeky (žádné spojení, propojení stokou, potrubím). Výsledky byly porovnány s měřením provedeným na profilu řeky Labe Českým Hydrometeorologickým Ústavem.
Řeka Labe
Mapa profilu řeky Labe a poloha fluviálních jezer společně s průmyslovými podniky v jejich blízkosti
Cílem projektu bylo za prvé určit status kvality vod těchto jezer jakožto přímý ukazatel antropogenního ovlivnění, ale také srovnáním jezer se samotnou řekou dokázat přímý účinek toku na kvalitu vod v jezerech.
V 80.letech 20. století vrcholil stupeň znečistění řeky Labe, které bylo způsobeno zejména používáním velkého množství hnojiv v zemědělství a jejich následným vymýváním z půdy povrchovou erozí. Mezi další faktory ovlivňující znečištění patří vysoká míra industrializace oblasti (Spolana Neratovice, Paramo Pardubice, Lučební závody), nevhodné meliorační opatření či absence vodních rostlin s čistícími schopnostmi. Pozorování byla v tomto případě provedena v letech 2004-2007 a součástí průzkumu byly jak bathymetrické měření v podobě určení hydrologických režimů, tak analýzy chemických a fyzikálních parametrů vod, jmenovitě např. kyslíkový režim (CODMn/BOD5), pH, alkalinita, teplota či obsah fosfátů, nitritů a nitrátů nebo vybraných kovů.
Podle zmíněných parametrů, kvalita vody v zájmovém úseku řeky Labe koresponduje s druhou či třetí třídou znečištění, kdy škála zahrnuje pět zmíněných tříd. Naproti tomu kvalita vod v jezerech velmi fluktuuje a obecně lze tvrdit, že záleží na zkoumaném parametru. Například obsah ammonných iontů odpovídá první třídě znečištění, zatímco celkový obsah fosforu je klasifikován do třídy třetí. Z pohledu morfometrického se některými parametry jezera vzájemně odlišují. S výjimkou Lžovic mají jezera podobnou max. hloubku - cca 1.5m. Jezero Lžovice má max. hloubku 7.7m (průměr 2.3m) a objem vody činí 118m3, což je v porovnání s ostatními, jezero s daleko nejvyšším objemem vody.Naproti tomu nejméně vody je obsaženo v jezerech Votoka a Vrť, a to cca 3m3. Poměr hloubky a objemu je důležitý z hlediska sedimentace a tedy ukládání případných kontaminantů. Mělčí jezera vykazovala prokazatelně vyšší koncentrace chloridů, sulfátů, magnezia, kalcia či organických látek. Obecně však platí, že chemické parametry fluktuovaly během doby měření v závislosti na lokálních faktorech, jakými mohou být absence/prezence zemědělsky obdělávané krajiny v nejbližším okolí, změna výšky vodní hladiny, chov ryb atd. Kyslíkový režim byl podobně unikátní pro každé jezero jako chemické složení, kdy zejména fotosyntetická aktivita a tedy prezence primárních producentů ovlivňovala množství kyslíku ve vodě.
I přesto, že některá jezera nejsou přímo propojena s řekou Labe, naměřené hodnoty prokázaly přímý vliv řeky na jezera. Naproti tomu, autonomní procesy v jezerech jsou hlavními drivery specifity tamějšího prostředí a jejich podíl na různorodosti jezer je značný.
Markéta Hermová

Akce dokumentů