E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Kukaččí ruská ruleta

Kukačky jsou notoricky známí hnízdní parazité. Sotva hostitelský rodič na chvilku vytáhne paty z hnízda, už má doma kukačku. Ta nejenže do hostitelského hnízda naklade vlastní vejce, ale navíc ještě většinou vystrčí jedno původní. Podle čeho ale kukačka vybere, které hostitelské vejce odstranit, aby mělo její vlastní mládě největší šanci na přežití?

Mezidruhový hnízdní parazitismus je jednou z reprodukčních strategií, která se úspěšně rozvinula u ptáků. V průběhu evoluce parazité i hostitelé vyvinuli mnoho adaptací, jak nad tím druhým zvítězit. Parazitické samičky zkrátily rychlost kladení vajec do cizích hnízd, zdokonalily jejich načasování a mimikry, tedy co největší podobnost co do velikosti a zbarvení vejci hostitele.

Hnízdo rákosníka s kukaččím vejcem. Zdroj: Michal Šulc

Jedna část procesu, které pořád ale ne úplně rozumíme, je odstranění vejce hostitele v průběhu snůšky. Dělá to tak většina parazitických druhů ptáků, mezi nimi právě i kukačka obecná (Cuculus canorus). Michal Šulc z naší Katedry ekologie se spolu s kolegy z Akademie věd zaměřili na dvě hypotézy, které by detaily tohoto chování vysvětlovaly.

Obě testují, jestli si samička kukačky vybírá vejce, které vystrčí, kvůli zvýšení šance na úspěšné přežití svého mláděte a jeho následnou reprodukci. První hypotéza říká, že kukačka přednostně vybere vejce jiné kukačky, které bylo do hnízda nakladeno dříve. Druhá hypotéza je nová a navrhuje, že samička kukačky vybere k vyhození vejce nejméně podobné tomu, které sama nakladla, a zvýší tím tak jeho mimikry v hostitelské snůšce.

Vědci sledovali hnízda rákosníků velkých na jižní Moravě, kteří jsou oblíbeným cílem kukaček obecných. Pro ověření první hypotézy sledovali přítomnost parazitických vajec od různých samiček, druhou testovali pomocí porovnávání barvy a skvrnitosti vajec.

Líhnutí kukačky. Zdroj: Petr Procházka

Ani jedna z hypotéz se však nepotvrdila a vypadá to, že kukačky prostě vystrčí jedno z původních vajec úplně náhodně. Je totiž možné, že jim jde hlavně o čas. Rákosníci dokážou být pořádně agresivní, když nachytají kukačku ve svém hnízdě, a dokonce jsou schopní ji i zabít. Také se pak mnohem častěji odmítnou starat o cizí vejce. Tím pádem by se jakékoliv zdržování v hnízdě a vybírání nejlepšího kandidáta na vyhození kukačce mohlo spíše vymstít. Navíc hostitelská samička klade vajíčka i po kukaččí návštěvě, takže se může stát, že ta nejvíc nepodobná naklade až po tom, co je skutek dokonán.

Budoucí studie by se tedy měly zaměřit spíše na jiné hypotézy, prozatím ale záhada evolučního významu odstraňování vajec kukačkami pokračuje.

Šulc M, Procházka P, Čapek M, Honza M. 2016. Common cuckoo females are not choosy when removing an egg during parasitism. Behavioral Ecology 27: 1642–1649.

Gabriela SUCHANOVÁ

 

Publikováno: Pondělí 13.03.2017 21:50

Akce dokumentů