E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Kouří stará, kouří starej, kouří dcera, kouří syn... aneb Charakteristika českých kuřáků

Některé zdravotní potíže na nás přijdou neočekávaně a těžko je můžeme ovlivnit. Na jiných se ale výrazně podílíme vlastním chováním. Příkladem takového chování je kouření. Co ovlivňuje, zdali člověk kouří, nebo ne? Roli mohou hrát různé faktory od dědičnosti po ekonomické vlivy. Trojice vědců z Přírodovědecké fakulty UK a University College London se ve svém výzkumu zaměřila na možný dopad různých demografických a sociálních charakteristik u obyvatel ČR. Kromě vlivu těchto ukazatelů testovali i vliv oblasti, kde jedinec žije.

Cigareta
Zdroj: http://www.flickr.com/photos/lanier67/237055775/
Autoři studie použili data z dříve provedeného šetření, ve kterém respondenti mimo jiné odpovídali i na otázky týkající se množství vykouřených cigaret za den. Ukázalo se, že více kuřáků bylo mezi lidmi mladšími, méně vzdělanými a nezaměstnanými. Podíl kuřáků se také lišil v závislosti na pohlaví. Zatímco mužů kouřilo 45%, žen pouze 30%. Vliv na pravděpodobnost kouření měl také manželský stav, přičemž mezi svobodnými a rozvedenými bylo kuřáků více. Naopak důchodci a studenti kouřili méně než lidé zaměstnaní. Podíl kuřáků se také lišil v závislosti na oblastní úrovni. Konkrétně bylo množství kuřáků vyšší mezi lidmi v oblastech, kde je vysoká nezaměstnanost a kde je více občanů jiné než české národnosti. Autoři výzkumu také zjišťovali, jestli stejné proměnné mají vztah nejen k současnému kouření, ale také ke kouření v minulosti či k silnému kuřáctví. Výsledky z těchto analýz byly podobné.

Co tedy studie říká? Zejména to, že pravděpodobnost kouření kromě osobních charakteristik ovlivňuje i oblast, v níž jedinec žije. Je ale důležité zmínit, že výsledky tohoto výzkumu neukazují na příčiny kouření, ale pouze na vlastnosti lidí a oblastí, které jsou s kouřením nějak spjaté. Šetření, z něhož pocházela data, bylo provedeno v roce 2003, a tak je také možné, že by se dnes některé výsledky lišily. Přesto může tento výzkum napomoci v budoucím rozhodování o zákonech týkajících se kouření či jiných snahách o ovlivnění tohoto rizikového chování.

Spilková, J., Dzúrová, D., & Pikhart, H. (2011). Inequalities in smoking in the Czech Republic: Societal or individual effects? Health & Place, 17, 215-221.

Štěpán Bahník

Akce dokumentů