E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Kam se, broučku, kam schováš?

Počet druhů organismů napříč Evropou klesá. Některé druhy hmyzu nalézají útočiště výhradně na vátých píscích, kde panují velmi specifické podmínky. Proto jsou poklesem druhové rozmanitosti nejvíce ohrožené právě oblasti vnitrozemských písečných dun. Naději by však mohla představovat úložiště popílku vznikajícího jako vedlejší produkt spalování uhlí.

Úložiště popílků jsou běžnou součástí provozu elektráren a továren. Takto uložené popílky vykazují některé společné parametry s vátými písky, a mohly by proto představovat alternativní útočiště pro společenstva žijící na těchto místech. Vědcům z PřF UK se podařilo tuto hypotézu potvrdit, když zaznamenali, že tyto relativně běžné struktury krajiny opravdu hostí chráněné druhy hmyzu.

Chvaletice
Odkaliště Elektrárny Chvaletice (foto: Robert Tropek)

Průzkum dvou úložišť popílku v České republice v západním Polabí odhalil přítomnost více než 200 druhů včel a vos, včetně kriticky ohrožených, a dokonce zde byly nalezeny druhy, o nichž se předpokládalo, že v daném regionu již vyhynuly (ploskočelka Halictus smaragdulus, vosa Arachnospila westerlundi, vosa Evagetes littoralis a středoevropský endemický druh vosy Nysson hrubanti).

Elektrárnami produkovaná úložiště popílku, která jsou obyčejně pokládána za biotické pustiny, tedy mohou v případě hmyzí říše paradoxně poskytovat útočiště pro mizející druhy a pomoci tak uchovat biologickou rozmanitost do budoucna.

Tropek R., Cerna I., Straka J., Cizek O. a Konvicka M., 2013. Is coal combustion the last chance for vanishing insects of inland drift sand dunes in Europe?. Conserv. Biol., 162: 60–64.

 
 
 
 
 

Alice Jarošíková

Akce dokumentů