E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Kam (ne)chtějí banky investovat

Pokud chcete podnikat, záleží mimo jiné na tom, jestli vám banka poskytne peníze. Finanční geografie, relativně nově se rozvíjející dílčí disciplína ekonomické geografie, zkoumá mimo jiné také regionální specifika v konání bank. Jejich ochotu investovat peníze v periferních oblastech Moravy a Slezska zkoumali Ilona Bečicová a Jiří Blažek z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje naší fakulty.

Bankovní sektor v Čechách prošel z geografického hlediska mohutnou centralizací, když se ředitelství bank z celkem 13 měst přesunula v průběhu posledních 12 let pouze do jediného – Prahy. Banky jsou tak mnohem úžeji navázány jedna na druhou, tak na instituce veřejného sektoru a služby.

Navzdory geografické vzdálenosti mnohé studie ukazují, že firmy sídlící na venkově, tedy daleko od finančních center, nejsou znevýhodněny. V porovnání s firmami lokalizovanými ve městech relativně častěji vlastní své provozovny, což tvoří finančně bezpečnější prostředí. Na druhou stranu právě centralizace, v Česku proběhnuvší, vede k tomu, že banky investují v blízkosti svého sídla a považují za riskantní investovat v periferních oblastech. Bankovní sektor tak může přispět k „rozevírání nůžek“, pokud podporuje aktivity v jádrových oblastech a na ty periferní se nedostává. Z dlouhodobého hlediska to může vést ke kumulaci peněz a aktivit v centrech a vysávání zdrojů z periferie.

Studované území: periferní oblasti Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Zdroj: autoři článku.

Autoři studie se zaměřili na malé a střední průmyslové podniky v periferní oblasti na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. S představiteli dvaceti z nich byly provedeny rozhovory zaměřené na jejich vnímání výše popsaného problému. Více než polovina respondentů proklamovala stabilizovaný stav své firmy a přístup k externímu financování nebyl ve většině případů dotázanými zástupci považován za bariéru. Jako překážku jej vnímali jen dva respondenti. Kritickým pro podnikatele se však jevil především nedostatek technicky kvalifikované pracovní síly v regionu, migrace zejména mladých kvalifikovaných lidí pryč z regionu a slabá podpora malých a středních podniků v Česku v kombinaci s přílišnou byrokratickou zátěží.

Celkem patnáct firem žádalo o bankovní úvěr a všechny firmy byly úspěšné, i když ne vždy při první žádosti, případně ne v plné výši. Problematické však bylo ručení vlastním majetkem, jehož hodnota byla v řadě případů podhodnocena. Mezi respondenty převládá názor, že pro financování a poskytování finančních produktů bankou záleží zejména na výkonu firmy, nikoliv na její poloze. Ta hraje roli pro podnikání samotné. Ve vnímání podnikatelů se tak nepotvrdilo nevýhodné postavení periferie ve vztahu k bankovním produktům, ale spíš z hlediska jiných faktorů rozvoje – například zmíněného nedostatku kvalifikované pracovní síly.

Bečicová, I., Blažek, J. (2015): Is there a credit-gap in a periphery? The perception of this problem by small entrepreneurs. Journal of Rural Studies 42, p. 11 – 20.

Tomáš JANÍK

Publikováno: Čtvrtek 05.05.2016 12:15

Akce dokumentů