E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



K čemu je dobré studovat hladové řasy?

Značné množství makro- i mikrořas nezávisle na jejich taxonomické pozici obsahuje polynenasycené mastné kyseliny (PUFAs), které jsou mimo jiné nezastupitelnou složkou lidské potravy. Lidé tyto kyseliny (především EPA, tj. kyselinu eikosapentaenovou) získávají hlavně z rybího tuku. Čím více ale vzrůstá znečištění vod a tím i možnost kumulace škodlivých látek v rybách, tím vzrůstá zájem o získávání PUFAs přímo z řas. Kyselina eikosapentaenová byla objevena již v několika řasách – příkladem mohou být ruducha Porphyridium cruentum nebo řasa z třídy Eustigmatophyceae Nanochloropsis oculata.

Jak ale kultivovat řasy, aby obsahovaly co nejvíce nenasycených mastných kyselin?

Skupina vědců z Prahy (Mikrobiologický ústav AV, Katedra ekologie PřF) a z Třeboně (Botanický ústav AV) se zaměřila na jinou řasu, patřící stejně jako Nanochloropsis do třídy Eustigmatophyceae – Trachydiscus minutus. Je známo, že nedostatek živin způsobuje změnu složení lipidů v buňce, proto byla řasa pokusně pěstována při nízkých a nulových koncentracích dusíku a fosforu. Ukázalo se, že takovéto podmínky ovlivňují

Trachydiscus
Trachydiscus s viditelnými lipidovými kapénkami, foto Jaromír Lukavský
nitrobuněčný obsah EPA a ARA (kyselina arachidonová). Pomocí kombinace chromatografie a hmotnostní spektrometrie se v buňce řasy podařilo analyzovat 82 druhů triacylglycerolů (TAGs), z nichž naprostá většina obsahovala alespoň jednu nenasycenou mastnou kyselinu. Úspěšně proběhla i separace a následná identifikace pozičních izomerů TAGs, obsahujících kyselinu palmitovou, EPA a ARA. Podstatným zjištěním je, že dusíkové a fosforové hladovění má značný vliv na biosyntézu pozičních izomerů triacylglycerolů. To může být využito při přípravě cílených izomerů TAGs obsahujících PUFA.

Studie přispěla velkým dílem k postupnému odhalení cesty k možnosti manipulace biosyntézy PUFA, nicméně potřebné znalosti o drahách a enzymech vázaných na syntézu TAGs jsou dosud velmi omezené.

Řezanka, T., Lukavský J., Nedbalová L., Sigler K., 2011: Effect of nitrogen and phosphorus starvation on the polyunsaturated triacylglycerol composition, including positional isomer distribution, in the alga Trachydiscus minutus, Phytochemistry 72, 2342–2351.

 

Radka Nováková

Akce dokumentů