E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Jsme zdraví?

Otázku, jak se mění naše zdraví, si položili odborníci ze Státního zdravotního ústavu společně s Michalou Lustigovou z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty. Proměny sebehodnocení zdravotního stavu analyzovali vědci na české městské populaci ve středním věku od roku 1998.

Při prvních srovnáních populačního zdraví na začátku 90. let zela mezi postkomunistickými zeměmi a západní Evropou obrovská propast. Vyšší úmrtnost a nižší věk dožití trápily i Česko, zejména šlo o úmrtí v důsledku kardiovaskulárních chorob. Naše obyvatelstvo vykazovalo jedny z nejvyšších hodnot cholesterolu a vysokého tlaku ve srovnání s ostatními státy Evropy. Od té doby se mnohé zlepšilo. Díky kvalitnější zdravotnické péči, změně životního stylu včetně zdravějších stravovacích návyků, čistšímu životnímu prostředí a v neposlední řadě i změněné společenské atmosféře byl započat pozitivní trend bližší státům v západní Evropě. Významně k tomuto trendu vyššího věku dožití a menší úmrtnosti přispělo snížení výskytu kardiovaskulárních chorob. Stále však za západní Evropou zaostáváme.

I proto bylo žádoucí srovnání s okolními státy a stejně tak sběr dat v časových řadách, který by monitoroval vývoj zdraví v Česku. Vědci v této studii pracovali s daty z 16 českých měst, v každém z nich bylo vybráno cca 800 respondentů. Ti ve třech etapách sebehodnotili svůj zdravotní stav a připojovali i objektivní informace o tom, zdali je jejich zdravotní stránka sledována, nebo jakou hodnotu vykazuje jejich cholesterol, popřípadě jestli prodělali nějakou kardiovaskulární chorobu.

Příznivý trend v hodnocení svého vlastního zdraví v průběhu studie. Zdroj: autoři článku.

Za sledované období 1998–2010 narostla spokojenost se svým zdravotním stavem o 4–5 % (o tolik více lidé svůj stav hodnotili jako „dobrý“). Oproti tomu rostl i výskyt chronických onemocnění, a to o 3–4 %. Ač problémů přibývá více u mužů, je kvůli těmto problémům sledováno více žen. Ve všech případech klesá úmrtnost na kardiovaskulární choroby. Jak si to vysvětlit? Jednou z možností je nárůst podílu osob sledovaných pro hypertenzi a zvýšený cholesterol. Jedná se o problémy, které nezpůsobují výrazné subjektivní obtíže, a pokud jsou včas odhaleny, je jejich léčbou možné zabránit rozvoji vážných zdravotních problémů nebo dokonce úmrtí.

Z výsledků studie vyplývá spíše pokles hladiny cholesterolu napříč populací a stagnace výskytu vysokého tlaku u mužů a pokles u žen. Jsme na tom podobně jako ostatní postkomunistické evropské státy a přibližujeme se věkem dožití k průměru EU, i když jsme stále pod ním. Ukazuje se, že sebehodnocení zdravotního stavu je spolehlivým prediktorem úmrtnosti, jelikož sleduje i důležitou sociální a psychologickou složku člověka, která na zdraví taktéž působí.

ŽEJGLICOVÁ, K., KRATĚNOVÁ, J., LUSTIGOVÁ, M., MALÝ, M. (2016): Trends in health indicators in the urban middle-aged population in the Czech Republic in 1998–2010. Public Health 137, s. 81 – 87.

Tomáš JANÍK

Publikováno: Sobota 22.10.2016 11:35

Akce dokumentů