E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Chemiklání

Chemiklání je týmová soutěž v chemii zaměřená na žáky středních škol. Soutěž letos již sedmým rokem pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice spolu se studentským spolkem Alumni scientiae bohemicae. Jedním ze zakladatelů této soutěže je Jan Hrubeš, současný student Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.
Znak soutěže Chemiklání,
zdroj: Jan Hrubeš

Soutěže nad rámec klasické školní výuky mohou být účinným prostředkem, jak dodat talentovaným žákům motivaci se oboru dále věnovat. První chemické soutěže jednotlivců se datují již do 50. let 19. století, ty v současnosti nejznámější, jako například Chemická olympiáda, slaví v Česku již skoro 60 let existence. Chemiklání se však liší v jedné zásadní věci – jedná se totiž o týmovou soutěž. Takové se dosud v Česku konaly ve fyzice či matematice, ale nikoliv v chemii.

Chemiklání je tedy soutěží týmů o 3 až 5 žácích, kteří musí být z jedné školy. V úlohách se snaží přinášet na chemii nový, svěží pohled. Soutěž je hlavně orientovaná na aplikaci středoškolských znalostí na reálné problémy, netestuje encyklopedické znalosti. Proto si na soutěž mohou přinést jakékoliv poznámky, knihy a další materiály, nesmí však používat žádná elektronická zařízení s výjimkou kalkulaček.

V soutěži týmy řeší otázky ze všech oborů chemie, s postupně vzrůstající náročností. Na začátku dostanou startovních šest úloh, za každou správnou odpověď dostanou další úlohu. Možnost řešit úlohy opakovaně po špatné odpovědi poskytuje příležitost k opravení vlastní chyby, což je z didaktického hlediska velmi důležité. Úlohy jsou obvykle zasazeny do situace z reálného světa, zadání může obsahovat doprovodný text, ale i nepotřebné údaje, kterými je třeba se při řešení prokousat.  Tím se prověří schopnost čtení s porozuměním a kritické myšlení.

Stejně jako se od svého počátku v roce 2016 více než zdvojnásobil počet účastníků, musí se rozrůstat i tým organizátorů. Neustále jsou potřeba nápady na nové úlohy. Noví organizátoři a autoři úloh se často rekrutují v řadách bývalých účastníků soutěže, kteří mají s úlohami zkušenosti „z druhé strany“. Soutěž se však rozrůstá nejenom ve své mateřské České republice, ale již v roce 2020 se současně konala také v Anglii na Univerzitě v Cambridge. Organizátoři dále hledají partnery pro růst do dalších zemí.

Magda Křelinová

Hrubeš, J.; Tywoniak, A.; Balouch, M.; Chvíla, S.; Hrabovský, J. Chemistry Race/Chemiklánı́: Team-Based Competition in Chemistry. J. Chem. Educ. 2021, 98 (12), 3878–3883. https://doi.org/10.1021/acs.jchemed.1c00763.

 

Publikováno: Pondělí 31.01.2022 17:10

Akce dokumentů