E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Antarktická jezera v českém zorném poli

Již sedm let patří Česká republika do rodiny zemí, které na šestém kontinentu provozují vědeckou stanici. Jsme nejméně početným národem, jenž se touto skutečností může pyšnit. K vydobytí prestiže však nestačí postavit chatu kousek od jižního polárního kruhu, ale je třeba především výsledků v podobě studií o nejméně prozkoumaném světadílu naší planety. Takový střípek do mozaiky poznání byl českou rukou nedávno přidán v podobě detailního průzkumu 29 jezer poloostrova Ulu (ostrov Jamese Rosse).

U každého ze zkoumaných jezer byl zjišťován jeho původ, stáří, morfometrie a fyzikální a chemické vlastnosti. Bez podobného multioborového limnologického výzkumu (dalo by se říci „základního výzkumu“ v původním smyslu) není možné interpretovat následné složitější studie. Podrobný průkopnický výzkum pak krom jiného pomohl klasifikovat šest jezerních typů nacházejících se na poloostrově. Jde o tři typy starých jezer: 1) stabilní mělká jezera na vyvýšených zarovnaných površích – vznikla po odlednění vulkanických stolových hor cca před 6,5-8 tisíci lety; 2) mělká pobřežní jezera – vznikla v původních mořem zatopených depresích jako reakce na odlehčení po ústupu ledovců, které vedlo k relativnímu poklesu mořské hladiny (tzv. glaciizostáze); 3) stabilní jezera hrazená starými morénami. A dále se jedná o tři typy mladých jezer: 4) malá nestabilní jezera v mladých morénách – jejich původ se přikládá ústupu ledovců po Malé době ledové; 5) hluboká karová jezera – stejná geneze jako u čtvrtého typu; 6) nestálá jezera vzniklá v prohlubni výplavových ledovcových plošin. Správnost genetické klasifikace (určení původu) potvrdily i trendy v chemických vlastnostech jezerní vody jednotlivých skupin.

jezera_Ant
Šest genetických typů jezer poloostrova Ulu, Antarktida. a) stabilní mělká jezera na vyvýšených zarovnaných površích; b) mělká pobřežní jezera; c) stabilní jezera hrazená starými morénami; d) malá nestabilní jezera v mladých morénách; e) hluboká karová jezera; f) nestálá jezera vzniklá v prohlubni výplavových ledovcových plošin. Foto: L. Nedbalová

Jezera na ostrově Jamese Rosse představují cenný soubor lakustrinních ekosystémů v přechodné zóně mezi oceánským a kontinentálním klimatem Antarktidy. Díky provedené komplexní studii jejich vlastností se tak mohou stát předmětem dalších limnologických výzkumů s připraveným odrazovým můstkem. Teprve nedávno odledněná Antarktida představuje jedno z posledních prostředí na zemském povrchu, kde je nutné začít bádat tak říkajíc od podlahy. Můžeme být hrdí, že na ní nebude chybět česká stopa.

 

Nedbalová, L., Nývlt, D., Kopáček, J., Šobr, M., Elster, J. (2013): Freshwater lakes of Ulu Peninsula, James Ross Island, north-east Antarctic Peninsula: Origin, geomorphology and physical and chemici limnology. Antarctic Science 25, 358-378.

Zpracoval: J. Lehejček

Akce dokumentů