E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Alkohol, cigarety, marihuana - jak jim holdují čeští studenti

Česká republika je řazena mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu na osobu a podobně si vede i ve statistikách popisujících konzumaci drog. Tým, který byl z většiny tvořen členy Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty UK, zkoumal, jaké jsou hlavní znaky a faktory rizikového chování mládeže ve vztahu k užívání návykových látek u českých adolescentů ve věku 15 až 16 let.
Čeští teenageři patří ve srovnání s okolními státy ke špičce v konzumaci alkoholu a užívání marihuany. Zdroj: Profimedia.cz.

Není žádným tajemstvím, že česká společnost je liberální až lhostejná k nadměrné konzumaci alkoholu a kouření cigaret. S demokratizačními procesy po roce 1989 se k těmto negativním jevům přidala i konzumace nelegálních drog. Vědci si ve výzkumu kladli otázku, jaké jsou vzájemné vztahy mezi jednotlivými typy zdravotně rizikového chování mládeže a sociálním prostředím, ve kterém žijí.

Do šetření ESPAD se v roce 2007 zapojilo přes 7 500 českých studentů ve věku 15-16 let, kteří byli vybráni ze čtyř různých typů škol – devátých tříd základních škol, gymnázií, středních odborných škol a středních odborných učilišť. V  dotazníku měli studenti nejprve odpovědět na otázky týkající se rodinného prostředí a rizikového chování. Sledovány byly tři kategorie – denní kouření, nárazové pití alkoholu a užívání marihuany. Pro účely výzkumu bylo jako rizikové posuzováno: vykouření alespoň jedné cigarety denně; konzumace alkoholu v dávce pěti a více nápojů třikrát či častěji za jeden měsíc. Posledním kritériem pro stanovení rizikového chování bylo užití marihuany za poslední rok nejméně šestkrát.

Z výsledků vyplývá, že 63,5 % českých studentů nevykazuje žádné z výše zmíněných rizikových forem chování, nicméně zbývajících 36,5 % ano: 21,1 % jeden z typů rizikového chování, 10,8 % dva a 4,6% potom současně užívá marihuanu, tabák i alkohol (všechny tři typy) v nadměrném množství.

Ve studii se potvrdilo, že na rizikové chování adolescentů má velký vliv sociální prostředí, ve kterém žijí. Zejména pak struktura rodiny a kvalita vztahů s rodiči, typ školy, kterou navštěvují, jakož i širší sociálně-prostorové charakteristiky sídel, ve kterých žijí a studují. Například, celkové procento rizikových kuřáků ve sledovaném vzorku činilo 23 %, v malých obcích s počtem obyvatel menším než 5 000 obyvatel jich však bylo až 38 %.

Pravidelné nadměrné konzumaci alkoholu holduje 19,1 % studentů, přičemž horší situace je znovu v nejmenších obcích, ve kterých je omezená nabídka volnočasových aktivit. Do rizikového chování spjatého s užíváním marihuany spadá 14,3 % školáků. Z geografického hlediska jsou zde nejmenší rozdíly mezi jednotlivými velikostními kategoriemi sídel, ve kterých školy, na nichž studenti studují, sídlí. Výsledky výzkumu dále potvrdily vyšší míru užívání marihuany v hlavním městě Praze.

Všechny tři skupiny zdravotně rizikového chování jsou navzájem velice úzce provázané. Mnoho kuřáků zároveň holduje alkoholu, podobně uživatelé marihuany často kouří a nezanedbatelné procento z nich i nadměrně pije alkohol.

Nejlepší ochranou před rizikovým chováním je podle výzkumu kvalitní rodinné zázemí, resp. čím spokojenější dítě v rodině, tím nižší rizikové chování. Také prevence ve školách má velmi pozitivní vliv. Zajímavá je souvislost mezi vzděláním otce a kouřením. Pokud má otec vyšší vzdělání, významně se snižuje výskyt kouření u studentů. Naopak je výzkumy ověřeno, že méně vzdělaní muži častěji propadají závislosti na tabáku a konzumují větší množství alkoholu. Vzorce rizikového chování se pak přenáší z rodičů na děti. Obecně roste počet rizikově chovajících se teenagerů, pokud je rodina neúplná, anebo je v ní dítě nespokojené. Panují také velké rozdíly mezi studenty z různých typů škol, například riziko denního kouření na učilištích je 6,5krát vyšší než u studentů gymnázia a marihuana je na učilištích užívaná dvakrát více než na gymnáziích. Výzkum může sloužit jako příspěvek pro koncipování účinné a úspěšné politiky snižování zdravotně rizikového chování, konceptu primární prevence.

KAŽMÉR, Ladislav, DZÚROVÁ, Dagmar, CSÉMY, Ladislav, SPILKOVÁ, Jana. (2014): Multiple health risk behaviour in Czech adolescents: Family, school and geographic factors. Health & Place. Vol. 29, September 2014, 18-25.

Tomáš JANÍK

Publikováno: Sobota 13.06.2015 00:15

Akce dokumentů