E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Algologická mořská exkurze na Hiddensee aneb romantika v kulichu a šále

Tento rok v září se konala historicky první algologická mořská exkurze k Baltskému moři. Konkrétně na ostrov Hiddensee, který leží západním směrem nedaleko poměrně známější Rujány (německy Rügen). Dopravu zajišťují trajekty vyjíždějící z města Stralsund, případně i z Rujány. Naše základna se nacházela na západním pobřeží ostrova, kde již od 30. let 20. století funguje biologická stanice příslušející univerzitě v Greifswaldu.

Baltské moře je zajímavé v porovnání s mořem Středozemním tím, že se jedná o velmi odlišný ekosystém. Druhová diverzita je zde podstatně nižší, zato určité druhy se tu vyskytují ve značných abundancích. Proto vědci provádějí spíše studie populačně-ekologické než studie taxonomické. Příkladem může být výzkum populační dynamiky místních mlžů.

Hiddensee
Hiddensee, foto Radka Nováková

Vědecké úsilí je také zaměřeno na výzkum zmijí, které zde údajně žijí v hojných počtech. Díky této skutečnosti se naše toulky po ostrově staly o dost napínavějšími. Na ostrově se nalézají veliké plochy vřesovišť, která jsou zahrnuta do přírodní chráněné oblasti. Tato vřesoviště jsou, minimálně podle místních ochranářů, potřeba stále udržovat, aby nezarostla ostružiníkem, který se velmi zdatně rozlézá a vřes utlačuje. Dříve byl spásán povětšinou kozami, nyní na jeho likvidování nastupují skupinky studentů, nás nevyjímaje. Bylo nám totiž sděleno, že každá studentská skupina, která na ostrov přijede, se tradičně podílí na jeho zvelebování a ochraně přírody. Nebylo tedy možné takovou nabídku odmítnout, a proto jsme se jednoho dne na vřesoviště vydali pod vedením profesora z greifswaldské univerzity. Po exkurzi s výkladem jsme vyfasovali rýče, kyblíčky a (naštěstí i) rukavice a hurá na exterminaci této podlé pichlavé rostliny! Nadšení opadlo velmi rychle, nicméně s pomocí deště a přesvědčovacích schopností se povedlo tento tzv. Einsatz zkrátit asi na hodinu a půl místo plánovaného půldne.

Po ostrově jsme podnikali různé pěší či cyklovýpravy za řasami mořskými i sladkovodními. Mnozí se nadšeně i méně nadšeně vrhali do vody o teplotě výrazně nižší než příjemných 25°C, ve snaze najít zajímavé exempláře. Co se nám tedy podařilo v moři najít?

sbírání řas
výprava za řasami, foto Veronika Kaufnerová
Makrořas jsme nalezli celkem 15 druhů zahrnujících zástupce chaluh, ruduch i zelených řas. Přesto je ale tento ekosystém dominován druhem Fucus vesiculosus, dále lze nalézt i poměrně značné porosty vodních trav druhu Zostera marina. Co se týče mikrořas, diverzita je taktéž poměrně nízká. K nalezení jsou především rozsivky, obrněnky a sinice.  Ve fytoplanktonu v našem případě převládaly druhy obrněnek Heterocapsa triquetra a Dinophysis acuminata, z rozsivkových rodů to byly např. přisedlá Licmophora nebo Achnanthes. Jako zástupce častějších a dobře identifikovatelných sinic uvedu rod Merismopedia. Jeden mikroorganismus nepatřící mezi řasy rozhodně stojí za zmínku. Je jím nálevník jménem Mesodinium rubrum. Čím je zajímavý? Za prvé svým legračním vzhledem, za druhé velikými abundancemi v planktonu a za třetí způsobem života.
Mesodinium rubrum
Mesodinium rubrum, foto Jiří Neustupa
Živí se totiž omezenou skupinou řas – skrytěnkami (Cryptophyceae) – jež si v sobě ponechává, a pomocí jejich chloroplastů si fotosyntetizuje potřebné látky. Na tento organismus se zaměřují některé francouzské laboratoře u Středozemního moře (např. Ecosym v Montpellier) ve snaze zjistit jak spolu koreluje výskyt tohoto prvoka a skrytěnek. Skrytěnky jsou tam totiž jednou ze skupin, která se používá k monitoringu eutrofizace pobřežních lagun.

Celá exkurze vyvrcholila poznávačkou, jejíž výherci získali hodnotnou cenu v podobě rakytníkového vína. Rakytníku se na tomto ostrově daří a vynalézaví obyvatelé z něj vyrábí kdeco. Od vína přes likéry a pivo po marmelády a kosmetické přípravky. Dle mého názoru se výjezd shledal s úspěchem a dozajista by stálo za to ho v blízké budoucnosti zopakovat.

Radka Nováková

Akce dokumentů