E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis z řádného zasedání Akademického senátu PřF UK dne 29.4.2015

Rozpis příspěvku a dotace na rok 2015, Výroční zpráva o činnosti PřF za rok 2014, Výroční zpráva o hospodaření PřF za rok 2014, Aktualizace pravidel pro organizaci studia, Prodloužení akreditace doktorského studijního programu Vzdělávání v chemii, Proces a harmonogram výběru nového znaku Přírodovědecké fakulty, Různé

Zápis byl v níže uvedeném znění schválen na zasedání ASF dne 21. května 2015.


Přítomni: Brejcha, Bruthans, Čermák, Ficek, Havlíček, Hudeček, Hurný, Janík, Kotyk, Kříž, Krylov, Kubíček, Kuthan, Macháček, Matějka, Matoušková, Mikát, Perlín, Škaloud, Táborský, Teplý, Veselý, Vodička, Weiss, Zima (25)

Omluveni: Kretschmer, Kuneš , Vinkler (3)

Hosté: Folk, Gaš, Kotek, Kulman, Martínková, Mozr, Neustupa, Novotný, Obšil


Návrh programu zasedání:

  1. Schválení zapisovatele
  2. Schválení programu zasedání
  3. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 19. 3. 2015
  4. Rozpis příspěvku a dotace na rok 2015
  5. Výroční zpráva o činnosti PřF za rok 2014
  6. Výroční zpráva o hospodaření PřF za rok 2014
  7. Aktualizace pravidel pro organizaci studia
  8. Prodloužení akreditace doktorského studijního programu Vzdělávání v  chemii
  9. Proces a harmonogram výběru nového znaku Přírodovědecké fakulty
  10. Různé

1. Schválení zapisovatele

ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele.

Hlasování: 19/0/0

2. Schválení programu zasedání

Návrh usnesení: ASF schvaluje program zasedání.

Hlasování: 19/0/0

3. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 19.3.2015

Návrh usnesení: ASF schvaluje zápis ze zasedání 19. 3. 2015.

Hlasování: 21/0/1

4. Rozpis příspěvku a dotace na rok 2015

Děkan fakulty seznámil ASF s rozpisem příspěvku a dotace za rok 2015. Hudeček, předseda ekonomické komise seznámil ASF s jejím stanoviskem, které bylo kladné. Kuthan poté otevřel diskuzi. Kříž se zeptal jaká část rozpisu bude vystavena na webu.  Kuthan odpověděl, že první list s přehledem částek, které jsou předmětem schvalování ASF.

Návrh usnesení: ASF schvaluje rozdělení finančních prostředků Přírodovědecké fakulty pro rok 2015.

Hlasování: 23/0/0

5. Výroční zpráva o činnosti PřF za rok 2014

Gaš a Kotek seznámili ASF s výroční zprávou o činnosti PřF za rok 2014. Perlín by rád dále využil data shromážděná ve výroční zprávě, například pro účely PR apod. Kříž se zeptal, kdy je vhodné navrhnout změny obsahu či formátu výroční zprávy. Kotek odpověděl, že co nejdříve a že takovou iniciativu vítá. Kříž se dále zeptal, co určuje obsah výroční zprávy. Gaš odpověděl, že v současnosti se přebírá osvědčená struktura z minulých let. Existuje ale pokyn z univerzity, který po fakultách vyžaduje některé údaje ve výroční zprávě. Matějka vyzdvihl fakt, že ve zprávě jsou cenné informace využitelné například při psaní různých rozvojových projektů.

Návrh usnesení: Akademický senát schvaluje výroční zprávu o činnosti Přírodovědecké fakulty za rok 2014.

Hlasování: 23/0/0

6. Výroční zpráva o hospodaření PřF za rok 2014

Tajemník fakulty seznámil ASF s výroční zprávou o hospodaření PřF za rok 2014. Nejvíce práce odvedlo ekonomické oddělení pod vedením ing. Mozra. Hudeček, předseda ekonomické komise konstatoval, že ke zprávě neobdržel žádné připomínky a doporučuje zprávu ke schválení. Kříž se zeptal co se skrývá pod termínem dary a dárci v rámci školky Rybička a pod darem Kellner. Folk odpověděl, že nadace The KELLNER FAMILY FOUNDATION udělila finanční grant “Principal Investigator Award” na podporu vědeckého výzkumu v oblasti biologie nádorových onemocnění doc. Janu Brábkovi na projekt Analýza plasticity invazivity nádorových buněk. Folk dále podotkl, že jde sice fakticky o grant, ale účetně se jedná o dar. Mozr doplnil, že fakulta má ze zákona povinnost zveřejnit jména všech dárců, přičemž u školky Rybička jde o dary rodičů na zlepšení provozu školky.

Návrh usnesení: Akademický senát schvaluje výroční zprávu o hospodaření Přírodovědecké fakulty za rok 2014.

Hlasování: 22/0/1

7. Aktualizace pravidel pro organizaci studia

Martínková informovala ASF, že se jedná již o pátou změnu pravidel. Jediné co se mění je příloha č. 1, která specifikuje technikálie státních závěrečných zkoušek. Hurný podotkl, že by bylo lepší posunout datum účinnosti předpisu z 2015/2016 na 2016/2017. V opačném případě hrozí, že změna pravidel nemusí být schválena akademickým senátem UK. Kříž by posunutí termínu uvítal. Hudeček se zeptal, kolik lidí si účelově rozložilo termíny konání státnic a obhajoby. Martínková odpověděla, že se jedná o jednotky studentů. Macháček informoval ASF, že studijní komise nemá ke změně pravidel námitek a nesdílel názor Hurného, že je třeba posunout datum účinnosti. Macháček dále apeloval na vedení fakulty a ASF, aby se příloha 1 alespoň tři roky neměnila. Jinak budeme mít stále problémy s účinností předpisu, protože student by měl dostudovat za podmínek, za kterých byl ke studiu přijat; měnící se systém je navíc pro studenty nepřehledný. Perlín navrhl protinávrh, který počítá s posunutím data účinnosti o rok (t.j. od 2015/2016). Hurný reagoval, že senátor nemůže dávat protinávrhy, ale jen schvalovat či neschvalovat usnesení. Může ale požádat studijní proděkanku, aby si tento protinávrh osvojila. Macháček se nebojí data účinnosti 2015/2016, jen je potřeba členům legislativní komise AS UK řádně vysvětlit, že jde o kodifikaci současného stavu. Martínková požádala ASF o orientační hlasování zda datum účinnosti ponechat na roce 2015/2016 nebo jej posunout o rok na 2016/2017. Na základě výsledku orientačního hlasování navrhla proděkanka Martínková účinnost již od akademického roku 2015/2016.

Návrh usnesení: ASF schvaluje návrh vnitřního předpisu, jímž se mění Pravidla pro organizaci studia na Přírodovědecké fakultě.

Hlasování: 18/1/4

8. Prodloužení akreditace doktorského studijního programu Vzdělávání v chemii

Proděkanka Martínková informovala ASF, že se jedná o akreditaci na dostudování cca 8 studentů, kteří většinou již dosahují maximálních lhůt studia. Je však povinností fakulty umožnit těmto studentům dostudování.

Návrh usnesení: ASF souhlasí s prodloužením akreditace studijního programu P1414 Vzdělávání v chemii.

Hlasování: 23/0/0

9. Proces a harmonogram výběru nového znaku Přírodovědecké fakulty

Gaš seznámil ASF s harmonogramu výběru nového znaků PřF UK.  Kříž podotkl, že bude potřeba nominovat dva senátory do komise pro výběr znaku.

Návrh usnesení: ASF souhlasí s návrhem procesu a harmonogramu výběru nového znaku PřF.

Hlasování: 23/0/0

10. Různé

Hurný informoval, že dochází ke změně v agendě poplatků spojených se studiem. RUK reagoval na judikaturu Nejvyššího správního soudu. Nově není v NMgr. studiu zdarma 2+1 rok, ale jen 2 + 0. Situací se chce zabývat na jednání Studijní komise AS UK a hledat řešení. Řešit by to mohlo odpuštění poplatků za studium, což však není řešení systémové. Proděkan Folk vyjádřil podiv nad tím, že takto náhlá změna podmínek studia nevadí studijní komisi AS UK a vyzval k řešení situace tak, aby se nedotkla studentů.

Hurný otevřel otázku institucionálního plánu a zeptal se vedení fakulty, zda počítá s vypisováním univerzitních projektů, jejichž finanční prostředky by sloužily studentům na pedagogickou činnost a osobní náklady. Zeptal se také, proč tyto soutěže nebyly vypisovány v minulosti. Gaš odpověděl, že odpoví na příštím zasedání ASF. Kříž podpořil, aby se do soutěže o finance na vzdělávací činnost v rámci institucionálního plánu mohli zapojit studenti. Je to podle něho vhodný nástroj, jak podpořit aktivní studenty, včetně kontextu podpory dobrých doktorandů.


 

Zapsal Vladimír Krylov 29.4.2015

Ověřil Martin Kuthan

Přijatá usnesení

  1. ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele. (19/0/0)
  2. ASF schvaluje program zasedání. (19/0/0)
  3. ASF schvaluje zápis ze zasedání 19. 3. 2015. (21/0/1)
  4. ASF schvaluje rozdělení finančních prostředků Přírodovědecké fakulty pro rok 2015. (23/0/0)
  5. Akademický senát schvaluje výroční zprávu o činnosti Přírodovědecké fakulty za rok 2014. (23/0/0)
  6. Akademický senát schvaluje výroční zprávu o hospodaření Přírodovědecké fakulty za rok 2014. (22/0/1)
  7. ASF schvaluje návrh vnitřního předpisu, jímž se mění Pravidla pro organizaci studia na Přírodovědecké fakultě. (18/1/4)
  8. ASF souhlasí s prodloužením akreditace studijního programu P1414 Vzdělávání v chemii. (23/0/0)
  9. ASF souhlasí s návrhem procesu a harmonogramu výběru nového znaku PřF. (23/0/0)

Akce dokumentů