E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis z řádného zasedání Akademického senátu PřF UK dne 22.1.2015

Zpráva volební komise o volbách do ASF, Slib zvolených členů senátu, Volba předsedy, Volba místopředsedů, Ustanovení komisí senátu, Jmenování vedoucích kateder, Vnitřní administrativa senátu, Informace o projektu Biocev, Informace o projektu Kampus Albertov, Různé

 


Zápis byl v níže uvedeném znění schválen na zasedání ASF dne 19. února 2015


Přítomni (původní složení): Bosáková, Bruthans, Bukovská, Diblíková, Gregor, Hrdinová, Hovorka, Hudeček, Hurný, Koukol, Krylov, Krýza, Kukla, Kulichová, Kuthan, Macháček, Matějka, Matoušková, Oľhava, Perlín, Rothová, Smyčka, Spilková, Teplý (24)

Přítomni (nové složení): Brejcha, Bruthans, Čermák, Ficek, Havlíček, Hudeček, Hurný, Janík, Kotyk, Kříž, Krylov, Kubíček, Kuneš, Kuthan, Macháček, Matějka, Matoušková, Mikát, Perlín, Škaloud, Táborský, Teplý, Veselý, Vinkler, Vodička, Weiss, Zima (27)

Omluveni: Holman, Kretschmer, Tenkl, Zeman

Hosté: Folk, Gaš, Hodek, Kulman, Martínková, Neustupa, Novotný, Obšil


Návrh programu zasedání:

  1. Schválení zapisovatele
  2. Schválení programu zasedání
  3. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 11. 12. 2014
  4. Zpráva volební komise o volbách do ASF
  5. Slib zvolených členů senátu
  6. Volba předsedy
  7. Volba místopředsedů
  8. Ustanovení komisí senátu
  9. Jmenování vedoucích kateder
  10. Informace o projektu Biocev
  11. Informace o projektu Kampus Albertov
  12. Různé

1. Schválení zapisovatele

ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele.

Hlasování: 21/0/0

2. Schválení programu zasedání

Diblíková navrhla zařadit bod vnitřní administrativa ASF jako bod 10.

Hlasování o doplnění bodu: 16/0/5

Hlasování o novém programu: 21/0/0

Nově odhlasovaný program zasedání:

  1. Schválení zapisovatele
  2. Schválení programu zasedání
  3. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 11. 12. 2014
  4. Zpráva volební komise o volbách do ASF
  5. Slib zvolených členů senátu
  6. Volba předsedy
  7. Volba místopředsedů
  8. Ustanovení komisí senátu
  9. Jmenování vedoucích kateder
  10. Vnitřní administrativa ASF
  11. Informace o projektu Biocev
  12. Informace o projektu Kampus Albertov
  13. Různé

3. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 11. 12. 2014

Návrh usnesení: ASF schvaluje zápis ze zasedání 11. 12. 2014.

Hlasování: 16/0/5

4. Zpráva volební komise o volbách do ASF

Diblíková informovala ASF o průběhu voleb do ASF s tím že ve všech volebních okrscích byli řádně zvolení senátoři. Volební účast se pohybovala od 16 % do 68 % podle volebních okrsků. Nově zvolení senátoři se ujmou mandátu po složení slibu.

Zpráva volební komise o průběhu a výsledcích voleb.

Návrh usnesení: ASF bere na vědomí zprávu volební komise.

Hlasování o usnesení: 21/0/0

5. Slib zvolených členů senátu

Perlín instruoval nové senátory jak postupovat u složení slibu a přečetl slib. Následně vyzval jednotlivé senátory k jeho složení.

6. Volba předsedy

Kuthan vyzval k sestavení trojčlenné volební komise pro volbu předsedy senátu a následných voleb. Byla navržena komise ve složení Matoušková, Kříž, Macháček (hlasování 25/0/2).

Kříž poučil ASF o průběhu voleb dle volebního a jednacího řádu. Na post předsedy senátu byli členy senátu navrženi David Hurný a Martin Kuthan, oba kandidáti s kandidaturou souhlasili. Žádní další kandidáti nebyli navrženi. Kandidáti představili své vize a odpověděli na otázky senátorů. Hurný v souladu s předem zaslanými tezemi upozornil, že by chtěl zlepšit komunikaci předsedy a pléna, především v záležitostech přicházejících z univerzity. To se podle něho doposud nedělo v uspokojivé míře a dále by chtěl zlepšit dodržování termínů, které jsou stanoveny pro jednání senátu. Kuthan reagoval, že si je vědom určitých formálních nedostatků, ale že vždy měl na paměti věcnou podstatu své činnosti.

Oba deklarovali, že jsou schopní a ochotní vzájemně spolupracovat a v případě nezvolení předsedou chtějí kandidovat na pozici místopředsedy.

Celkem bylo vydáno 27 hlasovacích lístků a odevzdáno 27 platných lístků.

Výsledek hlasování: Hurný (7 hlasů pro) Kuthan (20 hlasů pro).

Předsedou byl zvolen Kuthan.

7. Volba místopředsedů

Kříž poučil ASF, že na posty místopředsedů musí být zvolen jeden zaměstnanec a jeden student. Návrhy členů ASF na místopředsedy: Hurný (souhlasil), Macháček (nesouhlasil), Kříž (nesouhlasil), Hudeček (souhlasil), Perlín (souhlasil).

V rámci tajné volby bylo odevzdáno 27 hlasovacích lístků, z toho 26 bylo platných.

20 hlasů - Hurný

15 hlasů - Hudeček

14 hlasů - Perlín

Hurný a Hudeček byli zvoleni místopředsedy ASF.

Nově zvolený předseda rozhodl, že v souladu se zvyklostí z minulosti bude zastávat funkci prvního místopředsedy zástupce studentů Hurný a funkci druhého místopředsedy zástupce zaměstnanců Hudeček.

8.  Ustanovení komisí senátu

ASF se dohodl na ustanovení ekonomické, legislativní a studijní komise. Perlín navrhl ustanovení rozvojové komise, která by řešila problematiku výstavby a plánování Biocevu a Kampusu Albertov. Macháček se zeptal, zda by takováto komise byla připravena nést odpovědnost za ASF při rozhodování. Weiss se zeptal, kde se tato problematika do současné doby řešila. Kuthan odpověděl, že na plénu ASF a v rámci ekonomické komise. Novotný by uvítal vytvoření rozvojové komise, ale doporučuje, aby měla omezený počet členů. S nimi by průběžně konzultoval aktuální záležitosti. Gaš upozornil ASF, že celá řada projednávaných materiálů v rámci Biocevu a Kampusu Albertov je důvěrná a není možné je prezentovat před komisí složenou z mnoha lidí. Perlín navrhl ustanovit rozvojovou komisi bez ohledu na to, zda na dnešním zasedání budou známí její členové. Brejcha oponoval, že by bylo vhodné mít již dnes známy alespoň některé členy komise. Macháček doplnil, že komisi je vždy nejprve nutné ustanovit (bez členů) a následně se schvalují členové.

Návrh usnesení: ASF zřizuje studijní komisi a komisi pro rozvoj.

Hlasování o usnesení:  27/0/0

Návrh na složení komisí:

Legislativní komise: David Hurný, Roman Matoušek, Zita Bukovská, Milada Matoušková, Tomáš Macháček, Ondřej Krýza, Jan Kříž, Jan Kretschmer, Jan Klouda, Olga Rothová, Roman Šolc, Jan Veselý, Michael Mikát

Studijní komise: Jindřich Brejcha, Petr Táborský, David Hurný, Jan Kříž, Michal  Vinkler, Tomáš Janík, Jan Kotek, Vojtěch Havlíček, Vladimír Krylov, Tomáš Macháček, Ondřej Krýza, Pavel Teplý, Lucie Diblíková, Jan Kretschmer, Vojtěch Kubíček, František Ficek, Olga Rothová, Michal Zima, Klára Hulíková, Rastislav Oľhava

Ekonomická komise: Jan Kříž, Petr Kuneš, Tomáš Weiss, Pavel Škaloud, Zdeněk Čermák, David Hurný, František Ficek, Jiří Hudeček, Michal Zima, Vojtěch Havlíček, Jan Veselý, Dobroslav Matějka, Michael Kotyk, Martin Kuthan, Jakub Vodička

Komise pro rozvoj: Radim Perlín, Vojtěch Kubíček, Tomáš Weiss, Michal Vinkler, Jan Kříž, Petr Kuneš, Lucie Diblíková

Návrh usnesení: ASF schvaluje složení komisí.

Hlasování o usnesení: 27/0/0

Návrh zástupců senátu v sekčních vědeckých radách:

Kuthan navrhl tyto členy: Geografie - Matoušková, Geologie - Matějka, Chemie - Kubíček. Jako zástupce do SVR Biologie navrhl Kuthan sám sebe s tím, že by rád tuto agendu časem předal vhodnému nástupci.

Návrh usnesení: ASF schvaluje své zástupce do sekčních vědeckých rad.

Hlasování o usnesení: 26/0/1

9.  Jmenování vedoucích kateder

Gaš seznámil ASF s podrobnostmi o výběrových řízeních. Kříž se zeptal, kolik bylo ve výběrovém řízení kandidátů. Gaš odpověděl, že byl vždy pouze jeden kandidát. Oba kandidáti se velmi osvědčili, a tudíž požádal ASF o souhlas s jejich jmenováním. Hurný, který byl u obou výběrových řízení konstatoval, že obě proběhla podle předpisů a bez problémů.

Skrutátory byli určeni Matoušková, Kříž, Macháček.

Výsledek tajného hlasování:

ASF souhlasí se jmenováním Prof. RNDr. Pavla Coufala, Ph.D  vedoucím Katedry analytické chemie.  (26/0/1)

ASF souhlasí se jmenováním Prof. RNDr. Hany Čtrnáctové, CSc. vedoucí Katedry učitelství a didaktiky chemie. (25/1/1)

10. Vnitřní administrativa ASF

Kříž navrhl plénu senátu přijmout usnesení zaslané předem do emailové konference ve znění:

Plénum ASF zavazuje předsednictvo k zajištění včasného zveřejňování veškerých podkladů, zejména k:

  • zveřejnění usnesení senátu na webu senátu do týdne od jejich přijetí,
  • zveřejnění schválených materiálů, včetně schválených zápisů z předchozích zasedání, do týdne od jejich schválení,
  • poskytnutí neschváleného draftu zápisu ze zasedání do 10 dnů od zasedání členům ASF pro on-line korekce a následné uzavření možnosti editace zápisu tak, aby byla konečná navržená podoba předložena minimálně týden před zasedáním ASF jako podkladový materiál senátorům.

a vyzývá předsednictvo k zajištění široké informovanosti akademické obce o činnosti ASF, zejména tím, že:

  • budou včas zvěřejňovány pozvánky a navržený program na webu senátu a na intranetu fakulty,
  • oznámení o zveřejnění zápisu ze zasedání budou zveřejněny na webu senátu a intranetu fakulty.

Kříž jako překladatel návrhu zdůraznil, že se nejedná o zavádění nových pravidel, ale o písemné zakotvení důležitých zatím nepsaných zásad z pohledu komunikace předsednictva senátu, jeho členů a fakultní veřejnosti (např. zveřejňování zápisu apod.) a v některých případech pouze závazek předsednictvu, aby byl dodržován jednací řád. Kuthan rozporoval konečnou deadline pro změnu zápisu. Nevidí problém, když se finální podoba zápisu upravuje na následujícím zasedání senátu. Kříž podotkl, že nemá problém se způsobem zápisu, ale vadí mu, když dostane zápis k editaci 4 dny před dalším zasedáním. Hudeček nesouhlasí s formou zápisů z jednání ASF. Podle jeho názoru by se mělo jednat buď o stručnou verzi, kde hlavní náplní budou přijatá usnesení nebo o stenografický záznam, který bude doslovný. Po další diskusi Kříž jako předkladatel požádal o vypuštění rozporované odrážky 3 v první části a souhlasil s hlasováním o návrhu usnesení ve zkráceném znění.

Návrh usnesení:

Plénum ASF zavazuje předsednictvo k zajištění včasného zveřejňování veškerých podkladů, zejména k:

  • zveřejnění usnesení senátu na webu senátu do týdne od jejich přijetí
  • zveřejnění schválených materiálů, včetně schválených zápisů z předchozích zasedání, do týdne od jejich schválení

a vyzývá předsednictvo k zajištění široké informovanosti akademické obce o činnosti ASF, zejména tím, že:

  • budou včas zvěřejňovány pozvánky a navržený program na webu senátu a na intranetu fakulty,
  • oznámení o zveřejnění zápisu ze zasedání budou zveřejněny na webu senátu a intranetu fakulty.

Hlasování o usnesení: 26/0/0

10. Informace o projektu Biocev

Folk seznámil ASF s pokrokem v rámci projektu Biocev. Perlín se zeptal, zda je plněn harmonogram a milníky. Folk odpověděl, že ano, ale že došlo k dohodě o posunu termínů, přičemž předpokládaný termín kolaudace je plánován na 22. 9. 2015. Kuthan podotkl, že současný harmonogram (Dodatek č. 5 ke Smlouvě o dílo) byl projednán ekonomickou komisí AS UK a následně předsednictvem AS UK dne 12. 1. 2015.

Návrh usnesení: ASF bere na vědomí aktuální informace o projektu Biocev.

Hlasování o usnesení: 26/0/0

11. Informace o projektu Kampus Albertov

Novotný seznámil ASF s pokrokem v rámci projektování Kampusu Albertov. Nové senátory seznámil s problémy, které projekt provázely v minulosti. Dále uvedl, že na jaře by měla být vyhlášena soutěž o návrh. Pokud nedojde k dalším komplikacím, mohl by být znám vítěz soutěže počátkem roku 2016. Perlín ocenil, že je velmi dobré a důležité, že pro další postup byla zvolena soutěž o návrh (“architektonická soutěž”). Vinkler se zeptal, kdo je členem monitorovacího výboru. Novotný odpověděl, že rektor, děkani všech tří zúčastněných fakult, prorektor pro vědu a zástupce ministerstva školství.

Návrh usnesení: ASF bere na vědomí aktuální informace o projektu Kampus Albertov.

Hlasování o usnesení: 26/0/0

12. Různé

Kuthan poděkoval bývalým senátorům za spolupráci. Gaš poděkoval končícím senátorům za práci pro fakultu a pozval všechny nové senátory na neformální setkání.

Hurný apeloval na úpravu volebního a jednacího řádu ASF. Perlín nesouhlasí s dvojím zapisováním předmětu, jednou v bakalářském stupni a pak opět v magisterském stupni studia. Podle něj je to umělé navyšování kreditů. Macháček a Hurný odpověděli, že to není v rozporu s legislativou a není de facto možné tomu efektivně zabránit. Hudeček se zeptal Gaše na podrobnosti o chystaném programu START. Gaš se vyslovil pro podporu tohoto programu, jeho přijetí ale záleží na tom, jak o něm budou hlasovat univerzitní senátoři. Kuthan doplnil, že členové EK ASUK měli největší výhrady k plánovanému financování programu z SVV. Pro tento rok by se jednalo o zátěž 25 mil. Kč z SVV a 10 mil. z dotace na vědu. Gaš se zeptal přítomných zástupců v AS UK (Kuthan a Hurný), jak budou o programu START hlasovat. Kuthan odpověděl, že i přes určité výhrady ke konkrétnímu nastavení parametrů se jedná o krok správným směrem, takže program START podpoří. Hurný návrh nepodpoří. Hlavním důvodem je financování z SVV a umělé ´slepování´ týmů, protože jedním z kritérií pro vstup do soutěže jsou minimálně tři doktorandi, kteří budou figurovat v řešitelském týmu. Vzhledem k tomu, že celá řada týmů nemá tolik doktorských studentů, povede to k umělému spojování skupin. Gaš podotkl, že on sám navrhoval, aby byli započitatelní pouze ti studenti, kteří jsou členy jednoho týmu, jehož vedoucí podává návrh do soutěže. Toto pravidlo bohužel nebylo akceptováno. Dále bylo na návrh fakulty prosazeno zvýšení minimálního limitu pracovního úvazku hlavního řešitele z původních 0,5 na 0,75. Folk projekt podpořil s tím, že jde o krok zaměřený na podporu excelence a doktorského studia, přičemž my jsme fakultou s významným podílem doktorského studia. Škaloudovi přijde projekt START nespravedlivý, protože uměle zvyšuje příjem finančních prostředků pouze pro některé týmy a snižuje tak vliv vedoucích kateder, kteří by mohli prostředky z SVV rozdělit sami. Kotyk souhlasí se Škaloudem, navíc pokládá limit pracovního úvazku hlavního řešitele (0,75) za diskriminační a zabraňující podpoře nových (mladých) týmů. Vinkler upozornil na skutečnost, že současná podoba návrhu projektu START neřeší zásadní problém mladých vědeckých pracovníků, kterým je dlouhodobá zahraniční mobilita (kvalita CV je jedním z hlavních kritérií hodnocených například v soutěži ERC). Projekty typu START by byly daleko užitečnější, pokud by byly pojaty jako návratové (podpora mladých vědeckých pracovníků ihned po návratu ze zahraničí).

Kuthan seznámil senátory s využitím finančních prostředků senátu. Dále objasnil přehled položek, které předsednictvu předkládá SKAS, určených na podporu studentských aktivit jako i položek navrhovaných a schvalovaných přímo předsednictvem ASF.

Hudeček oznámil, že ekonomická komise obdržela od děkana fakulty žádost o předběžné vyjádření k vybraným položkám plánovaného kapitálového rozpočtu. Zároveň konstatoval, že ekonomická komise nemá k těmto vybraným položkám žádné výhrady. Gaš informoval ASF, že kapitálový rozpočet bude předložen akademickému senátu v únoru.

Hudeček požádal legislativní komisi aby se vyjádřila k příspěvkům, které zaslal členům senátu písemnou formou:

"1. S ohledem na návrh kolegy Kříže se zabývat stávajícím zněním Volebního a jednacího řádu ASF, zejména čl. 26 a 32 a popř. navrhnout úpravy tohoto dokumentu, resp. doporučení s ohledem na zmíněný návrh.

2. Zaujmout stanovisko k tomu, nakolik se na členy ASF vztahuje ustanovení §159 NOZ (zejména s ohledem na čl. 22 odst. 2 Statutu PřF UK).

3. Sdělit, z jakého zákona (resp. jiného právního dokumentu) vyplývá tzv. zákaz retroaktivity, uplatňovaný ve vztahu ke studijním plánům a předpisům."

Termíny řádných zasedání ASF v roce 2015:

  • 19. 2.
  • 19. 3.
  • 23. 4.
  • 21. 5.

Termín výjezdního zasedání: 13. 4. - 15. 4. výjezdní zasedání ASF+KD

 

Zapsal Vladimír Krylov 22.1.2015

Ověřil Martin Kuthan


Přijatá usnesení

  1. ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele. (21/0/0)
  2. ASF schvaluje program zasedání. (21/0/0)
  3. ASF schvaluje zápis ze zasedání  11. 12. 2014. (16/0/5)
  4. ASF bere na vědomí zprávu volební komise. (21/0/0)
  5. ASF zvolil v tajném hlasování Kuthana předsedou (20 hlasů pro).
  6. ASF zvolil v tajném hlasování Hurného (20 hlasů pro) a Hudečka (15 hlasů pro) místopředsedy.
  7. ASF zřizuje studijní komisi a komisi pro rozvoj. (27/0/0)
  8. ASF schvaluje složení komisí. (27/0/0)
  9. ASF schvaluje své zástupce do sekčních vědeckých rad. (26/0/1)
  10. ASF souhlasí se jmenováním Prof. RNDr. Pavla Coufala, Ph.D  vedoucím Katedry analytické chemie. (26/0/1)
  11. ASF souhlasí se jmenováním Prof. RNDr. Hany Čtrnáctové, CSc. vedoucí Katedry učitelství a didaktiky chemie. (25/1/1)
  12. Plénum ASF zavazuje předsednictvo k zajištění včasného zveřejňování veškerých podkladů, zejména k:
  • zveřejnění usnesení senátu na webu senátu do týdne od jejich přijetí,
  • zveřejnění schválených materiálů, včetně schválených zápisů z předchozích zasedání, do týdne od jejich schválení,

a vyzývá předsednictvo k zajištění široké informovanosti akademické obce o činnosti ASF, zejména tím, že:

  • budou včas zvěřejňovány pozvánky a navržený program na webu senátu a na intranetu fakulty,
  • oznámení o zveřejnění zápisu ze zasedání budou zveřejněny na webu senátu a intranetu fakulty. (26/0/0)
  1. ASF bere na vědomí aktuální informace o projektu Biocev. (26/0/0)
  2. ASF bere na vědomí aktuální informace o projektu Kampus Albertov. (26/0/0)

Akce dokumentů