E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis z řádného zasedání Akademického senátu PřF UK dne 22. 9. 2015

Akreditace (Voda v krajině, Hydrologie a hydrogeologie), Úprava podmínek přijímacího řízení, Návrh OD k výši stipendií v akadem. roce 2015/2016, Informace o činnosti předsednictva v době prázdnin, Volby předsednictva, Různé

Zápis byl v níže uvedeném znění schválen na zasedání ASF dne  19. listopadu 2015


Přítomni: dle prezenční listiny
Omluveni:
Hosté:

Navržený program zasedání:

  1. Schválení zapisovatele
  2. Schválení programu zasedání
  3. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 18. 6. 2015
  4. Akreditace (Voda v krajině, Hydrologie a hydrogeologie)
  5. Úprava podmínek přijímacího řízení
  6. Návrh OD k výši stipendií v akadem. roce 2015/2016
  7. Informace o činnosti předsednictva v době prázdnin
  8. Volby předsednictva
  9. Různé

1. Schválení zapisovatele

ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele.

Hlasování: 21/0/0

2. Schválení programu zasedání

Návrh usnesení: ASF schvaluje program zasedání.

Hlasování: 21/0/0

3. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 18.6. 2015

Návrh usnesení: ASF schvaluje zápis ze zasedání 18. 6. 2015.

Hlasování: 21/0/0

4. Akreditace (Voda v krajině, Hydrologie a hydrogeologie)

Langhammer seznámil ASF s navrhovanými studijními programy.  Kříž oba obory vyzdvihl jako pozitivní snahu o multidisciplinaritu. Dále se zeptal jaká je dlouhodobá strategie geografické sekce v rámci otevírání stále nových oborů, když počet přihlášených studentů stagnuje a spíše klesá. Langhammer odpověděl,  že cílem otvírání nových oborů je lepší marketingový dopad na nové uchazeče, což vyplynulo z provedené analýzy,  s tím,  že klasické obory zůstanou zachovány. Co se týče dalšího rozšiřování, není zatím v plánu. Gaš doplnil Langhammera, že se připravuje další program s názvem Vědy o Zemi.  Kříž pochválil snahu geografické sekce o analýzu struktury uchazečů a požádal pana proděkana, jestli by ji mohl poskytnout senátorům. Po vzoru Masarykovy univerzity by Kříž uvítal více rozvolněné bakalářské studium a méně specializovaných oborů. Hudeček varoval před přílišným zmnožováním oborů vzhledem k problémům s rozvrhováním výuky. Folk varoval před příliš obecným bakalářem, ve kterém vidí degradaci vzdělávání.  Rád by viděl odborného bakaláře.  Macháček se zeptal zda nedochází k umělému navyšování přihlášek díky otevírání stále více oborů.  Langhammer argumentoval kvalitním programem Voda a krajina na ČZU, který je úspěšný a vede k odlivu studentů geografie.  Je proto nutné v této oblasti nabídnout uchazečům konkurenční program na naší fakultě.

Návrhy usnesení:

ASF souhlasí s akreditací nového bakalářského studijního programu Voda v krajině. Hlasování: 22/0/0

ASF souhlasí s akreditací nového magisterského studijního programu Hydrologie a hydrogeologie.

Hlasování: 22/0/0

5. Úprava podmínek přijímacího řízení

Proděkanka Martínková seznámila ASF s technickou úpravou podmínek přijímacího řízení, respektující požadavek UK na to, aby podzimní maturanti měli možnost předložit maturitní vysvědčení až k 30.9. a ne už při zápisu do přijímacího řízení,  kdy jej ještě nemají k dispozici.

Návrh usnesení: ASF schvaluje podmínky přijímacího řízení ke studiu bakalářských studijních oborů pro akademický rok 2016/2017.

Hlasování: 22/0/0

6. Návrh OD k výši stipendií v akademickém roce 2015/2016.

Proděkanka Martínková zdůraznila obsah článku 3, kde je důležité vložit větu,  že na motivační stipendium nemají nárok ti studenti,  kteří se zúčastnili pouze projektové části biologické olympiády (odpovídající zhruba úrovni SOČ). Hurný upozornil Martínkovou na to, že k motivačnímu stipendiu není potřeba vyjádření ASF a je možné počkat až budou prodiskutovány ostatní typy stipendií.  Macháček nechápe proč nebyly známy podmínky motivačního stipendia přijímaným studentům. Martínková odpověděla,  že studenti věděli,  že úspěšní řešitelé biologických olympiád mají velkou šanci stipendium získat.  Nikoliv však že by každý řešitel olympiády měl získat automaticky motivační stipendium. Folk řekl,  že studenti, kteří úspěšně absolvovali biologickou olympiádu a nikoliv pouze projektovou část,  byli obesláni dopisem, že při splnění dalších podmínek mají nárok na motivační stipendium. Kotyk nesouhlasí s motivačním stipendiem, protože jde podle něj o uplácení. Studenti by k nám měli chodit na základě kvality a ne na základě výše motivačního stipendia. Martínková odpověděla, že jiné fakulty a univerzity stipendium také nabízejí a my nemáme jinou možnost než držet tento trend. Kotek zdůraznil, že se jedná o skutečný konkurenční boj a stipendium je nutností. Mikát naopak vidí ve stipendiu smysl, protože se talentovaný student může plně věnovat vzdělávaní a výzkumu a nemusí řešit případné existenční problémy.

Hurný podotkl, že UK bude chtít vymáhat dlužné částky po studentech od roku 2006. Pokud fakulty budou mít nesrovnalosti v evidenci dluhů, pak náklady na vymáhání půjdou na vrub příslušných fakult. Hurný se tedy zeptal Martínkové, zda máme tyto podklady v pořádku. Martínková odpověděla, že to v pořádku je, ale mohl by být problém s platbami v hotovosti, kde je problém s párováním platby a proces zaevidovaní platby může trvat i měsíc.

Kuthan se pozastavil nad akcí rektorátu, který hodlá předat dlužné částky exekučním firmám, což by mohlo poškodit dobré jméno univerzity. Gaš s tímto krokem má také problém. Folk apeloval na to, aby se dluhy neprodávaly, protože je tento způsob morálně pochybný a opravdu může poškodit jméno fakulty, v případě jakéhokoliv pochybení z naší strany. Hudeček se zeptal o jak velkou částku se jedná. Martínková odpověděla, že se jedná cca o 1 mil Kč, což je promile z rozpočtu fakulty.

Kříž se v návaznosti na emailem předem zaslané stanovisko přimlouval k odložení schválení výše stipendií za vynikající studijní výsledky na později, protože by mohlo dojít i k jejich případnému zvýšení a připomněl, že dříve byla výše stipendií vyšší. Také se dříve výše stipendií schvalovaly při současném informování ASF o bilanci stipendijního fondu, což dnes není k dispozici. Martínková odpověděla, že by raději šetřila a nerada by částku 14.000 Kč za vynikající výsledky příliš navyšovala. Do příštích let se pokusí předkládat návrh výše stipendií spolu s údaji o bilanci stipendijního fondu. Matoušková podporuje výši stipendií tak, jak jsou nyní navrženy. Hudeček vidí částku 14.000 Kč jako nízkou, protože v současné době jsou studenti sto si na brigádách vydělat více peněz. Folk a Mikát oponovali s tím, že není možné konkurovat výdělkům na brigádách. Martínková zdůraznila, že možnosti fakulty jsou omezené. Kotyk kritizoval výši doktorandských stipendií. Martínková odpověděla, že stávající systém plošného financování doktorandských stipendií ze strany státu neumožňuje jejich navýšení. Gaš zdůraznil, že kromě základního stipendia mají studenti možnost získat celou řadu fakultních stipendií a také úvazky na katedrách.

Návrhy usnesení:

ASF souhlasí s výší stipendia za vynikající studijní výsledky v akademickém roce 2015/2016, ve výši 14000,- Kč.

Hlasování: 16/1/2

ASF souhlasí s výší doktorandských  stipendií v akademickém roce 2015/2016, ve výši 6300,- Kč v prvním roce a 7600 Kč ve druhém až čtvrtém roce studia.

Hlasování: 17/2/0

ASF souhlasí s výší motivačních stipendií v akademickém roce 2015/2016, ve výši 30000,- Kč pro Bc. studenty a 15500 pro Mgr. studenty.

Hlasování: 18/0/1

7. Informace o činnosti předsednictva v době prázdnin

Kuthan informoval ASF, že v průběhu prázdnin vyslovilo předsednictvo souhlas s věcným břemenem na pozemku ve vlastnictví fakulty na území Prahy 2.

Návrh usnesení: Akademický senát bere na vědomí informace o činnosti předsednictva v době prázdnin.

Hlasování: 19/0/0

8. Volby předsednictva

Volební komise: Matoušková,  Kříž,  Macháček.

Navržení kandidáti na předsedu: Krylov navrhl Kuthana na předsedu ASF.  Kuthan souhlasil.

ASF zvolil v tajném hlasování Kuthana předsedou (16 hlasů pro).

Kandidáti na místopředsedy ASF: Kuthan navrhl Hurného. Kubíček navrhl Hudečka. Oba navržení souhlasili.

ASF zvolil v tajném hlasování Hurného (15 hlasů pro) a Hudečka (14 hlasů pro) místopředsedy. Kuthan určil jako prvního místopředsedu zástupce studentské komory ASF Hurného.

9. Různé

Gaš informoval ASF o proběhlém semináři o architektonické studii na Kampus Albertov.  Přišlo 94 architektonických firem což Gaš kvitoval s povděkem. Macháček informoval ASF, že v říjnu proběhnou dvě schůze studijní komise, s tím, že jedna bude spojená s legislativní komisí. Hlasování o termínech do 30.9. Hurný apeloval na proděkanku Martínkovou ohledně prostupnosti studia s tím, že v současné době porušujeme pravidla z důvodu nesouladu termínů otevření SIS pro jiné fakulty. Dále pak upozornil na problém se zápisem PřF studentů učitelských kombinací do předmětů vypisovaných filozofickou fakultou. Je zde nízká kapacita a naší studenti nemají šanci se zapsat a tím nesplní povinnost. Martínková oponovala, že vše řeší velmi razantně,  ale její možnosti jsou omezené, neboť záleží na FF. Macháček se zeptal zda jsou ve smlouvě s FF nějaké sankce v případě takovéhoto porušení. Martínková řekla že striktní sankce tam nejsou. Folk navrhuje v případě perzistujících problémů změnit fakultu, od které bychom odebírali pedagogicko -psychologický blok. Martínková podotkla, že to je navázáno na akreditaci, takže to nelze provést nijak lehce. Matějka podotkl, že psychologická část bloku je našimi studenty vnímána pozitivně a bylo by škoda to přesunout jinam.

Kříž informoval, že SKAS již letos poskytl zhruba 30.000 Kč na spolkovou činnost s tím, že ASF vyčerpal dalších 10.000 Kč Tím pádem zbývá v  rozpočtu ASF 60.000 Kč. Kříž se zeptal, zda by nebylo lepší najít nějakou smysluplnou aktivitu (např. školení) a tyto prostředky tak vyčerpat. Kříž dále informoval ASF o postupu činností kolem znaku fakulty. V současné době je známé složení komise (za fakultu Kříž, Minařík, Kotek). Dále jsou vybráni dva grafici. Proběhne celofakultní diskuze na FB a fakultním webu spojená s hlasováním, jehož závěry budou mít pro komisi poradní význam.

 

Zapsal Vladimír Krylov 22.9.2015
Ověřil Martin Kuthan


Přijatá usnesení

Schválená usnesení ze zasedání Akademického senátu PřF UK dne 22. 9. 2015

1.    ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele. (21/0/0)

2.    ASF schvaluje program zasedání. (21/0/0)

3.    ASF schvaluje zápis ze zasedání 18. 6. 2015. (21/0/0)

4.    ASF souhlasí s akreditací nového bakalářského studijního programu Voda v krajině. (22/0/0)

5.    ASF souhlasí s akreditací nového magisterského studijního programu Hydrologie a hydrogeologie. (22/0/0)

6.    ASF schvaluje podmínky přijímacího řízení ke studiu bakalářských studijních oborů pro akademický rok 2016/2017. (22/0/0)

7.    ASF souhlasí s výší stipendia za vynikající studijní výsledky v akademickém roce 2015/2016, ve výši 14000,- Kč. (16/1/2)

8.    ASF souhlasí s výší doktorandských  stipendií v akademickém roce 2015/2016, ve výši 6300,- Kč v prvním roce a 7600 Kč ve druhém až čtvrtém roce studia. (17/2/0)

9.    ASF souhlasí s výší motivačních stipendií v akademickém roce 2015/2016, ve výši 30000,- Kč pro Bc. studenty a 15500 pro Mgr. studenty. (18/0/1)

10.    Akademický senát bere na vědomí informace o činnosti předsednictva v době prázdnin. (19/0/0)

11.    ASF zvolil v tajném hlasování Kuthana předsedou (16 hlasů pro).

12.    ASF zvolil v tajném hlasování Hurného (15 hlasů pro) a Hudečka (14 hlasů pro) místopředsedy.

Akce dokumentů