E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis z řádného zasedání Akademického senátu PřF UK dne 19.2.2015

Návrh kapitálového rozpočtu, návrh rozpočtu ASF, Reakreditace doktorského studijního programu Didaktika chemie, Personální změna ve Vědecké radě fakulty, Kontrola plnění ADZ 2014, Různé

 


Zápis byl v níže uvedeném znění schválen na zasedání ASF dne 19. března 2015


Přítomni: Brejcha, Bruthans, Čermák, Ficek, Havlíček, Hudeček, Kotyk, Kříž, Krylov, Kubíček, Kuneš, Kuthan, Matějka, Matoušková, Mikát, Perlín, Škaloud, Táborský, Teplý, Veselý, Vinkler, Vodička, Weiss, Zima (24)

Omluveni: Hurný, Janík, Kretschmer, Macháček (4)

Hosté: Čtrnáctová, Folk, Gaš, Hodek, Kotek, Kulman, Martínková, Mozr, Novotný, Vrkoč


Návrh programu zasedání:

  1. Schválení zapisovatele
  2. Schválení programu zasedání
  3. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 22. 1. 2015
  4. Návrh kapitálového rozpočtu na rok 2015
  5. Návrh rozpočtu ASF 2015
  6. Reakreditace doktorského studijního programu Didaktika chemie
  7. Personální změna ve Vědecké radě fakulty
  8. Kontrola plnění ADZ 2014
  9. Různé

1. Schválení zapisovatele

ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele.

Hlasování: 18/0/0

2. Schválení programu zasedání

Návrh usnesení: ASF schvaluje program zasedání.

Hlasování: 18/0/0

3. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 22.1.2015

Kuthan upozornil na nevypořádanou připomínku D. Hurného v návrhu zápisu. Perlín navrhl hlasovat o jejím zapracování do zápisu (hlasování 5/11/3). Následně proběhlo hlasování o původním návrhu zápisu.

Návrh usnesení: ASF schvaluje zápis ze zasedání 22. 1. 2015.

Hlasování: 18/0/1

4.  Návrh kapitálového rozpočtu na rok 2015

Podkladový materiál - návrh kapitálového rozpočtu 2015.

Gaš informoval ASF o pozitivním  finančním vývoji na fakultě. V letošním roce však došlo na UK ke změně principů rozdělování příspěvků a dotací. Doposud jsme od Univerzity dostávali tzv. příspěvek z odpisů, který byl stanoven dle výše skutečně proúčtovaných odpisů. Letos je tento příspěvek nahrazen zdroji na údržbu nemovitého majetku v celkové výši 150 mil. Kč, přičemž rozdělení mezi fakulty je odvozeno podle plochy nemovitostí a podle skutečně proúčtovaných odpisů u nemovitého majetku v roce 2014.

Předseda ekonomické komise Hudeček informoval ASF, že návrh kapitálového rozpočtu byl komisí projednáván nejprve v e-mailové diskusi a poté na setkání komise. Konstatoval, že tajemník fakulty osobně vysvětlil nejasnosti a doplnil požadované informace k vybraným položkám návrhu KR. Ekonomická komise i přes drobné připomínky doporučuje senátu schválení kapitálového rozpočtu. Formální připomínka se týkala struktury členění rozpočtu. Kříž požádal vedoucího ekonomického oddělení Ing. Mozra, zda by mohl vysvětlit, v čem spočívá rozdělení finančních kapitol rozpočtu na celofakultní projekty I a celofakultní projekty II. Mozr vysvětlil, že celofakultní projekty II zahrnují celofakultní pracoviště nezařazené pod sekce (Botanická zahrada, ÚŽP apod.). Celofakultní projekty I jsou sekční výdaje na společné prostory (např. chodby). Kříž dále upozornil na pravděpodobně chybné zařazení položky Velemín, která by měla figurovat mezi celofakultními položkami. Gaš uznal, že se jedná o chybné zařazení, věcně je však tato položka v pořádku. Hudeček navrhl místo dělení na celofakultní akce I a II pojmenovat tyto kapitoly jako celofakultní akce (místo I) a celofakultní pracoviště (místo II), což si předkladatel vzal za své a předložený materiál upravil.

Návrh usnesení: ASF schvaluje kapitálový rozpočet na rok 2015.

Hlasování: 21/0/1

5.  Návrh rozpočtu ASF 2015

Podkladový materiál - návrh rozpočtu ASF na rok 2015.

Kuthan informoval ASF, že rozpočet ASF v sobě zahrnuje také finanční prostředky pro podporu studentských aktivit, které má pod kontrolou SKAS. Na podporu studentských aktivit a spolků je vyčleněno 50.000 Kč, na financování dalších aktivit senátu (např. školení senátorů) pak 45.000 Kč. Zbylých 5.000 Kč slouží jako rezerva. Gaš vyjádřil souhlas se zařazením položky v této výši do návrhu fakultního rozpisu.

Návrh usnesení: Akademický senát schvaluje návrh rozpočtu ASF na rok 2015.

Hlasování: 22/0/0

6.  Reakreditace doktorského studijního programu Didaktika chemie

Na jednání ASF se dostavila prof. Čtrnáctová jako garant programu. K projednávanému materiálu neměl ASF žádné připomínky.

Návrh usnesení: ASF souhlasí s prodloužením akreditace studijního programu P1423 Didaktika chemie.

Hlasování: 22/0/0

7.  Personální změna ve Vědecké radě fakulty

Člen VRF prof. Frouz, který se stal ředitelem COŽP, odstupuje z vědecké rady fakulty na vlastní žádost. Formálně musí být i v takovéto situaci děkanem odvolán. Děkan fakulty navrhl jako nového člena VRF doc. Cajthamla.

Návrh usnesení: ASF souhlasí s odvoláním člena vědecké rady fakulty prof. Jana Frouze.

Hlasování: 22/0/0

Pro tajné hlasování byli navrženi skrutátoři Matoušková a Kříž. Vydáno bylo 22 hlasovacích lístků.

Návrh usnesení: ASF souhlasí se jmenováním člena vědecké rady fakulty doc. RNDr. Tomáše Cajthamla, Ph.D.

Hlasování: 21/0/1

8.  Kontrola plnění ADZ 2014

Podkladový materiál - zpráva o plnění ADZ 2014.

Gaš informoval ASF o kontrole plnění ADZ 2014. Kříž se zeptal na plány fakulty ohledně jejího vizuálního stylu. Kotek odpověděl, že návrh loga je v současné době "v šuplíku". Před rokem a půl univerzita přislíbila zprostředkování grafické firmy, která by fakultám pomohla vytvořit logo. Celý proces se nyní pohnul kupředu díky vydání opatření rektora 1/2015 a v ADZ 2015 budeme slibovat vznik nového znaku a loga fakulty. Bruthans se zeptal, jaké logo je správné používat na pracovní fakultní dokumenty. Kotek odpověděl, že je možné používat pečeť univerzity s logotypem 3. Fakulta nesmí používat pečeť univerzity ve spojení fakultními znaky (pečeť s okružím). Martínková doplnila, že studenti mají metodický pokyn, kde je popsáno jaký typ loga mohou používat na své práce. Zároveň je jim k dispozici webový odkaz, kde je možné jej stáhnout. Brejcha zpochybnil informaci proděkana Kotka, že by grafický manuál a logo byly tzv. „v šuplíku“, když je všude používáno (e-mail, některé jmenovky na dveřích a pod.). Kotek odpověděl, že nevidí nic špatného na tom, že fakultní veřejnost používá barevný koncept a dopisy nebo e-maily nejsou pouze černobílé. Jediné co fakulta nesmí oficiálně používat je hranaté logo.

Kubíček doporučil děkanovi fakulty, aby vytvořil a obsadil pozici projektového manažera na projekty operačních programů. Tajemník fakulty podotkl, že fakultní projekt OP VaVpI byl připravován poměrně narychlo, s využitím stávajících oddělení a zaměstnanců, ale do budoucna by rád zajistil dostatečnou kapacitu právě na projekty typu OP VaVpI. Gaš podotkl, že mimopražské univerzity mají s tímto typem projektů daleko větší zkušenosti.

Návrh usnesení: ASF bere na vědomí zprávu o plnění Aktualizace dlouhodobého záměru PřF pro rok 2014.

Hlasování: 24/0/0

9. Různé

Organizátoři studentského Majálesu požádali děkana fakulty o záštitu a případnou finanční podporu. Kříž vyjádřil podporu studentskému Majálesu. Děkan fakulty zmínil, že studentskému Majálesu poskytoval záštitu již v minulosti a stejně tak jej i finančně podporoval. Hudeček se zeptal, proč podpořit studentský Majáles a ne "komerční" Majáles. Nebudeme tímto podporovat jedny studenty proti druhým? Kříž odpověděl, že určitě ne. Vinkler se zeptal, zda existuje nějaký seznam spolků PřF UK. Kříž odpověděl, že PřF UK nemá formalizované spolky s výjimkou SUP (Studentské unie Přírodověda). Indikativní seznam studentských aktivit je na studentském webu.

Návrh usnesení: ASF doporučuje děkanovi fakulty poskytnout záštitu nad Studentským Majálesem 2015.

Hlasování: 24/0/0

Gaš informoval ASF o žádosti rektora o návrh na rozdělení financí Prvouk. Děkan fakulty předá rektorovi předběžný návrh s tím, že konečnou verzi zašle vedení fakulty až po schválení ASF.

 

Zapsal Vladimír Krylov 19.2.2015

Ověřil Martin Kuthan


Přijatá usnesení

  1. ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele. (18/0/0)
  2. ASF schvaluje program zasedání. (18/0/0)
  3. ASF schvaluje zápis ze zasedání 22. 1. 2015. (18/0/1)
  4. ASF schvaluje kapitálový rozpočet na rok 2015. (21/0/1)
  5. ASF schvaluje návrh rozpočtu ASF na rok 2015. (22/0/0)
  6. ASF souhlasí s prodloužením akreditace studijního programu P1423 Didaktika chemie. (22/0/0)
  7. ASF souhlasí s odvoláním člena vědecké rady fakulty prof. Jana Frouze. (22/0/0)
  8. ASF souhlasí se jmenováním  člena vědecké rady fakulty doc. RNDr. Tomáše Cajthamla, Ph.D. (21/0/1)
  9. ASF bere na vědomí zprávu o plnění Aktualizace dlouhodobého záměru PřF pro rok 2014. (24/0/0)
  10. ASF doporučuje děkanovi fakulty poskytnout záštitu nad Studentským Majálesem 2015. (24/0/0)

Akce dokumentů